شکایت نفقه چگونه است؟ راهنمای دریافت نفقه زن⚖️【 آپدیت 1404】

پس از جاری شدن عقد نکاح دائم، زوجین در قبال یکدیگر از حقوق و تکالیف برخوردار می شوند. پرداخت نفقه، یکی از این حقوق و وظایف است. نفقه در حقیقت شامل تامین و فراهم کردن تمام نیازهای مناسب و متعارف برای همسر همچون خوراک، پوشاک، مسکن و مواردی از این قبیل می باشد. برای دریافت نفقه از مرد، زوجه باید دارای شرایط خاص باشد که مهمترین آن تمکین کامل ایشان از همسر می باشد. اگر زن زندگی مشترک را ترک کند و از زوج با استناد به مدارک و ادله موجود تبعیت نکند، قادر به دریافت این حق نمی باشد.. در صورت اثبات این موارد در دادگاه، نفقه به زن تعلق می گیرد و ایشان می تواند شکایت نفقه را مطرح کند.
روش های طرح شکایت نفقه
اگر زن با وجود تمکین کامل همسر خود نفقه ای دریافت نکند، به راحتی قادر به طرح شکایت نفقه می باشد. زن برای مطالبه نفقه خود، قادر به طرح این شکایت از طریق مراجع قضایی می باشد. طرح این شکایت از دو روش زیر امکان پذیر می باشد:
دادگاه خانواده
برای طرح شکایت نفقه از طریق دادگاه خانواده، ابتدا باید با کمک بهترین وکیل خانواده در کرج دادخواست حقوقی با موضوع درخواست پرداخت نفقه را به دادگاه خانواده ارائه داد. خانم با در دست داشتن مدارک شناسایی از قبیل سند ازدواج، ادله و اسناد مثبت ادعای خود می تواند به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کند. در نهایت فرد می تواند نسبت به ارائه و ثبت دادخواست دریافت نفقه اقدام نماید. پس از ثبت دادخواست و تعیین وقت رسیدگی به پرونده، با توجه به اظهارات طرفین و شهود آن ها مرجع قضایی مدارک را بررسی خواهند کرد. در نهایت نسبت به صدور حکم پرداخت نفقه توسط زوج، اقدام خواهد کرد. در نهایت ممکن است حکم پرداخت نفقه صادر شود، در این شرایط مرد موظف به پرداخت آن به همسر خود می باشد.
دادگاه کیفری
اگر شوهر از پرداخت نفقه همسر خود، خودداری نماید یا پس از دستور دادگاه حقوقی مبتنی بر الزام به پرداخت نفقه، از پرداخت آن خودداری کند زن می تواند شکایت نفقه خود را در دادگاه کیفری مطرح کند. زن باید به جای ارائه و ثبت دادخواست حقوقی در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی در این روش، دادخواست کیفری خود را باید ارائه و ثبت کند.
تمام این موارد باید با سرعت انجام گیرند تا در کوتاه ترین زمان ممکن، پرونده تکمیل شود و مقام قضایی در رابطه با آن اظهار نظر کند. پیگیری موثر شاکی یا وکیل قانونی زن باعث می شود که پرونده سریع تر مورد رسیدگی قرار گیرد و تصمیمات لازم در رابطه با آن اخذ شوند. اثبات شکایت نفقه یا دفاع در مقابل این اتهام، پیچیدگی خاصی دارد و ممکن است بی اطلاعی از برخی مسائل، باعث رد شکایت زوجه یا محکومیت ناروا مرد شود. همواره توصیه می شود قبل از انجام هر اقدامی در این زمینه، با بهترین وکیل کیفری در کرج مشورت کنید.
مدارک مورد نیاز طرح شکایت نفقه
برای طرح شکایت نفقه، باید تمام مدارک و مستندات بیانگر عدم پرداخت نفقه از شوهر را ارائه داد. این مدارک باید همراه با شکواییه به پرونده پیوست شوند. لازم به ذکر است که طبق قانون، برای اثبات دعاوی مختلف می توان از اقرار، شهادت، قسامه و سوگند استفاده کرد. علم و آگاهی قاضی نیز در پرونده ها، تاثیر قابل توجهی دارد. انجام مشاوره خوب و مناسب با مسیر شکایت پیش بینی شده با بهترین وکیل کرج، می تواند استفاده از ادله و راهکار منطقی را برای شما مشخص سازد.
هزینه شکایت نفقه
رسیدگی به تمام دعاوی حقوقی و کیفری به پرداخت هزینه دادرسی و دیگر هزینه های مربوطه، نیاز دارد. هزینه دادرسی، در حقیقت به هزینه ای گفته می شود که توسط نهادهای دولتی و حاکمیتی برای رسیدگی به دعاوی و شکایات مختلف دریافت می شود. رسیدگی به این شکایت نیز شامل این قاعده می شود. اگر زن درخواست مطالبه نفقه را به دادگاه ارائه دهد، هزینه دادرسی باید توسط ایشان پرداخت شود و در نهایت اگر زوج به پرداخت نفقه محکوم شود، زوجه می تواند هزینه دادرسی را به عنوان تادیه از دادگاه مطالبه کند. دادگاه با توجه به مدارک و ادله مورد استناد زوجه، حکم پرداخت هزینه های دادرسی توسط زوج را صادر می کند.
برای ثبت شکایت نفقه، دادسراهای عمومی و دادگاه های خانواده صلاحیت رسیدگی دارند، از این رو هزینه دادرسی با توجه به نحوه طرح این شکایت در این مرجع تعیین می شود. به طور کلی، می توان گفت هزینه دادرسی از مرحله ثبت شکایت تا صدور رای و هزینه های مرحله اجرا و تعرفه های حق الوکاله، هزینه های کارشناسی و هزینه های ثبت شکواییه سالانه توسط سازمان برنامه و بودجه اعلام می شود. به منظور کسب اطلاع از تعرفه خدمات قضایی، می توان به قانون بودجه کشور مراجعه کرد.
زمان مورد نیاز طرح شکایت نفقه
از آنجا که جرم ترک انفاق نوعی جرم مستمر است، به فرصت و زمان خاصی محدود نمی باشد. هر وقت زوج از پرداخت آن خودداری کند و عسرت و تنگ دستی زوجه را باعث شود، امکان طرح شکایت در مراجع قضایی وجود دارد. حجم زیادی از پرونده های قضایی دادگاه ها را شکایت ترک انفاق، به خود اختصاص داده است. متاسفانه، هر روزه شاهد طرح این شکایات در محاکم قضایی مختلف هستیم. از این رو، باید عنوان کرد که تخمین زمان آغاز و اتمام طرح شکایت، تحت هیچ شرایطی قابل پیش بینی نمی باشد. انجام کارشناسی های متعدد در این جرم، زمان مورد نیاز برای پیگیری این پرونده را افزایش می دهد.
برای رسیدگی به این پرونده، نمی توان زمان مشخصی را عنوان کرد. پیش بینی زمان برای پرونده های حقوقی و کیفری در زمینه های مختلف، در اکثر مواقع کاملا دقیق نیست. بدون شک کارشناسان و وکلای شاغل در این حوزه با توجه به تجربه خود در پیگیری پرونده های ترک انفاق و انجام آن ها، می توانند بهترین و سریع ترین مسیر را برای شما انتخاب کنند.
کلام آخر
یکی از مسائل بسیار کاربردی و مهم در عقد دائم، شکایت نفقه می باشد. پس از مهریه، نفقه از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. شکایت نفقه مانند شکایت نفقه در دوران عقد دارای قوانین و مقررات خاصی است که اشخاص عادی در این زمینه، اطلاعات اندکی دارند. نفقه دارای فرآیند دادرسی بسیار پیچیده ای است که هر کس از پس آن بر نمی آید.
سلام وقت بخیر
من حدودا دو سه ماه پیش از طریق دفتر خدمات قضایی برای دریافت نفقه شکایت کردم و دادگاه رای به محکومیت همسرم داده. الان باید چیکار کنم ؟ چون همسرم کماکان از پرداخت نفقه من و دخترم خودداری میکنه
سلام. جناب من ۱۶سال ازدواج کردم تا۱۳سال پول پیش من پدرم دادن.. خودمم پول تو جیبی هرماه از مادرم گرفتم مدارکشم دارم. غیر خوراک حتی یه دست لباسم برام نخریده همسرم و همه چیو خانواده خودم تقبل کردن. تک فرزندم. ماشینم مال خودم بوده. هزینه درمان دندون هم بهم نمیده چیکار کنم دتبال وکیل کار درست میگردم مهریه رو بگیرم