تبلیغات در مستر وکیل
دانستنی‌های حقوقیکیفری

شکایت چک بلامحل چگونه است؟⚖️【 آپدیت 1403 】

دارنده چک بلامحل در صورت وجود شرایط قانونی، می تواند از کسی که چک بلامحل صادر کرده است شکایت نماید. به طور کلی، می توان گفت چک یکی از رایج ترین اسناد تجاری است که به عنوان جایگزین پول مورد استفاده قرار می گیرد. امروزه در مبادلات مالی روزانه بین اشخاص، چک کاربرد دارد. صادر کننده چک که به جای وجه نقد چک صادر می کند، باید در سررسید آن وجه مورد نیاز را تامین نماید. در غیر این صورت، دارنده چک قادر به طرح شکایت از چک برگشتی قدیمی یا شکایت چک بلامحل خواهد بود.

مراحل طرح شکایت چک بلامحل

مرحله آغازین رسیدگی به شکایت چک بلامحل، انجام تحقیقات لازم و ضروری است. صلاحیت آغاز تحقیقات رسیدگی به شکایت به عهده دادسرای محل بانک محال علیه می باشد که گواهی عدم پرداخت را صادر نموده است. فردی که برای نخستین بار چک را به بانک ارائه می دهد، به عنوان شاکی شناخته می شود. گواهی عدم پرداخت نیز اغلب به نام ارائه کننده صادر می گردد. این شکایت را تنها می توان علیه صادر کننده و صاحب حساب مطرح کرد. لازم به ذکر است که در طرح این شکایت، ضامن و ظهرنویس تحت تعقیب کیفری قرار نمی گیرند.

در صورت فوت دارنده چک، وراث ایشان می توانند به عنوان قائم مقام متوفی شکایت چک بلامحل را قبل از شمول مرور زمان مطرح نمایند. با تنظیم شکایت نامه با کمک بهترین وکیل تنظیم قرارداد در تهران، شاکی می تواند درخواست صدور قرار تامین را بخواهد. اموال صادر کننده چک به میزان مبلغ چک با صدور تامین خواسته، توقیف می شوند. در صورت اثبات اتهام متهم با نظر بازپرس، قرار تامین کیفری صادر خواهد شد. این قرار ممکن است وثیقه یا قرار تامین باشد. پرونده پس از کیفرخواست و صدور قرار جلب به دادرسی به منظور صدور حکم به دادگاه جزایی ارسال می گردد.

در صورت عدم وجود ادله کافی مبنی بر مجرم بودن متهم یا منتسب نبودن جرم به ایشان، قرار منع تعقیب صادر خواهد شد. قرار صادر شده به شاکی اعلام می شود و شاکی می تواند در طول ده روز از تاریخ ابلاغ، اعتراض خود را به قرار صادره اعلام نماید. دادگاه جزایی پس از صدور کیفرخواست طرفین را به جلسه رسیدگی احضار می کند. با توجه به ادله طرفین، دادگاه حکم محکومیت یا برائت را صادر می کند. دادگاه تجدید نظر در طول 20 روز می تواند نظر خود را نسبت به رای صادره تعویض کند. لازم به ذکر است که جرم چک بلامحل قابل گذشت است. در صورت رضایت شاکی خصوصی قرار منع تعقیب صادر خواهد شد. در طول ده روز، می توان اعتراض خود را نسبت به قرار صادره در دادگاه کیفری اعلام نمود. پیشنهاد می کنیم مقاله شکایت ضامن چک از صاحب چک چگونه است؟ را نیز مطالعه کنید.

مراحل شکایت چک بلامحل

مرجع صالح شکایت چک بلامحل

چک بلامحل از عناوین کیفری محسوب می گردد. از این رو، دادسرا محل وقوع جرم به عنوان مرجع صالح رسیدگی به آن شناخته می شود. در رابطه با چک های کیفری، مرجع صالح دادسرایی است که بانک صادر کننده گواهی عدم پرداخت در آن جا واقع شده است. در این شرایط، برای دستیابی به نتایج مطلوب از این شکایت می توان با بهترین وکیل پایه یک دادگستری در تهران مشورت کرد. دادگاه های عمومی حقوقی محل بانک که گواهی عدم پرداخت را صادر کرده اند، صلاحیت رسیدگی به چک های بلامحل حقوقی را دارند. برای طرح این شکایت نیز می توان راهنمایی های لازم را از بهترین وکیل حقوقی در تهران دریافت نمود. اداره ثبت محل وقوع بانک صادر کننده گواهی عدم پرداخت نیز صلاحیت رسیدگی به چک های بلامحل ادارات ثبت را دارد.

زمان مورد نیاز برای طرح شکایت چک بلامحل

با تصویب قانون جدید صدور چک و نحوه واگذاری چک صیادی به متقاضی با شرایط خاص و کوتاه شدن مسیر رسیدگی به پرونده، حجم شکایت چک بلامحل در محاکم قضایی کاهش یافته است. با این وجود، می توان عنوان کرد که تخمین زمان آغاز و اتمام طرح شکایت چک بلامحل به صورت دقیق غیر قابل پیش بینی است. برای این منظور، نمی توان زمان دقیق بیان کرد. پیشگویی زمان برای پرونده های حقوقی و کیفری در زمینه های مختلف اکثر مواقع دقیق نیست. وکلای فعال در این زمینه و کارشناسان با توجه به تجربه خود در پیگیری و انجام پرونده های مختلف در رابطه با وصول مطالبات، می توانند بهترین و سریع ترین مسیر را برای شما انتخاب کنند. برای دریافت وجه این چک، می توان با بهترین وکیل وصول مطالبات در تهران نیز مشورت نمود.

هزینه مورد نیاز برای طرح شکایت چک بلامحل

ثبت شکایت چک بلامحل از طریق مراجع کیفری، دادگاه های حقوقی و ادارات ثبت قابل پیگیری است. از این رو، هزینه دادرسی نیز برای هر روش متفاوت می باشد. در رابطه با دعاوی حقوقی چک مانند دیگر دعاوی، هزینه دادرسی تا ده میلیون ریال 2% و مازاد آن 3% می باشد. هزینه دادرسی در مراحل واخواهی و تجدید نظر خواهی 4% است.

در حالی که در رابطه با شکایت کیفری از صادرکننده چک بلامحل بر خلاف دیگر دعاوی کیفری، هزینه دادرسی تحت تاثیر مبلغ چک قرار می گیرد. هزینه طرح شکایت چک بلامحل به صورت کیفری تا 1 میلیون ریال، 6 هزار تومان است. در صورت بیشتر بودن مبلغ چک از 1 میلیون ریال تا مبلغ ده میلیون ریال، هزینه دادرسی 30 هزار تومان خواهد بود. اگر مبلغ چک از 10 میلیون ریال بیشتر باشد تا صد میلیون ریال، نسبت به مازاد صد میلیون ریال، یک در هزار مبلغ چک به عنوان هزینه دادرسی محاسبه و دریافت می شود.

کلام آخر

هنگام طرح شکایت چک بلامحل به صورت حقوقی یا کیفری، باید این نکته را به خاطر داشت که هزینه های دادرسی، هزینه های کارشناسی و غیره باید پرداخت شوند. گاهی ممکن است مشاهده شود که شاکی پس از پرداخت تمام هزینه ها و ثبت شکواییه به دلیل وجود نقص در مدارک و عدم توجه به محتویات پرونده، برای ارائه استدلال قوی در مقام مطالبه حق و دفاع، شکایتش رد می شود یا قرار منع تعقیب برای ایشان صادر می گردد. در این شرایط، هزینه و زمان زیادی هدر خواهد رفت. به منظور پیشگیری از این موضوع، همواره توصیه می شود مدارک و اسناد مورد نیاز طرح شکایت را به طور کامل و صحیح جمع آوری نمایید. به خاطر داشته باشید که تنها در صورت ارائه ادله کافی، می توان به نتایج مطلوب دست یافت.

5/5 - (1 امتیاز)

سحر تمدنی نژاد

سلام سحر هستم، از سال 1397 فعالیت مو در حوزه نویسندگی و تولید محتوای متنی یونیک شروع کردم، به حرفه تولید محتوا علاقه زیادی دارم و همواره سعی بر افزایش اطلاعاتم در زمینه سئو و تولید محتوا یونیک دارم، امیدوارم بتوانم مطالب با بهترین کیفیت را در اختیار شما عزیزان قرار دهم☘️💚

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا