تبلیغات در مستر وکیل
دانستنی‌های حقوقی

آیا شهادت دادن صوری در دادگاه جرم است؟⚖️【 آپدیت 1403 】

یکی از ادله اثبات دعوی یا خواسته در دادگاه، شهادت شاهدان می باشد. در شهادت، امری توسط یک نفر به سود یکی از طرفین دعوا مطرح می شود. به طور کلی، می توان گفت شهادت، وقوع خبری را به اطلاع دادگاه می رساند. شهادت یکی از ادله اثبات ادعا در تمام امور کیفری و حقوقی می باشد. از نظر لغوی، شهادت به معنای گواهی به ضرر یا نفع افراد در دادگاه صالح می باشد. شهادت دادن صوری در دادگاه، طبق نظام حقوقی ما به عنوان جرم در نظر گرفته می شود. در برخی پرونده ها شهادت در حکم نهایی تاثیر قابل توجه دارد، اما گاهی اوقات مشاهده می شود که برخی افراد با دریافت پول یا دیگر منافع حاضر به بیان شهادت صوری در دادگاه می شوند. این امر، مسیر حکم نهایی را به طور کلی تغییر می دهد. برای شهادت صوری در قانون مجازات مناسبی وجود دارند و طبق قوانین شهادت کذب، حبس و جزای نقدی را به همراه دارد.

جرم شهادت دادن صوری در دادگاه چیست؟

همانطور که عنوان شد، یکی از ادله اثبات دعوا در مسائل حقوقی و کیفری، شهادت می باشد. جرم شهادت دادن صوری در دادگاه، امروزه به عنوان پدیده ای رایج در محاکم شناخته می شود. اگر فردی بر خلاف حقیقت و واقعیت امر، شهادت دروغین بدهد مجرم است و تحت پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت. در صورتی که فرد نزد مقام قضایی و دادگاه به دروغ و خلاف حقیقت شهادت و گواهی بدهد، شهادت ایشان در حکم نهایی دادگاه تاثیر قابل توجهی خواهد داشت. اگر متهم به ارتکاب این جرم شناخته شدید، اما واقعا این کار را انجام نداده بودید، می توانید از بهترین وکیل حقوقی در تهران کمک بخواهید.

جرم شهادت دادن صوری در دادگاه

شرایط تحقق جرم شهادت دادن صوری در دادگاه

جرم شهادت صوری در دادگاه، امروزه به عنوان یکی از پدیده های رایج در محاکم شناخته می شود. افراد بنا به دلایل مختلف، حاضر به شهادت صوری در دادگاه می شوند. برای تحقق جرم شهادت صوری در دادگاه، باید دو شرط اختصاصی وجود داشته باشد. این شرایط شامل موارد زیر می باشند:

  • بیان شهادت صوری در دادگاه؛ از این رو شهادت در خارج از دادگاه را نمی توان به عنوان جرم در نظر گرفت. به عنوان مثال، شهادت صوری در کلانتری ها و مراجع انتظامی به دلیل بیان در خارج از دادگاه، جرم محسوب نمی شود.
  • بیان شهادت کذب و دروغ نزد مقامات رسمی؛ از این رو شهادتی که در حضور افراد بدون صلاحیت بیان می شود، به عنوان شهادت صوری و دروغ محسوب نمی شود و نمی توان آن را به عنوان جرم در نظر گرفت.

طبق نظر اداره حقوقی قوه قضاییه، مقامات رسمی شامل مقامات قضایی یا قاضی نمی باشند. از این رو، شهادت در حضور دیگر مقامات رسمی غیر قضایی با هویت مشخص، نوعی شهادت دروغ محسوب می شود.

از آنجا که اثبات شهادت صوری در دادگاه جوانب متعدد و پیچیده دارد، توصیه می شود قبل از انجام هر گونه اقدام قضایی یا دفاع از عناوین اتهامی در این زمینه، اطلاعات کامل و مورد نیاز خود را جمع آوری نمایید. با تماس با متخصصین وب سایت مستر وکیل، می توان با بهترین وکیل پایه یک دادگستری در تهران در این زمینه و دیگر موارد به صورت حضوری یا تلفنی به مشورت پرداخت.

مجازات شهادت صوری در دادگاه

شهادت دادن صوری در دادگاه، جرم محسوب می شود. این جرم، دو دسته ضمانت اجرای حقوقی و ضمانت اجرای کیفری دارد. طبق قانون تعزیرات، برای این جرم مجازات زیر وجود دارند:

در صورت شهادت صوری در دادگاه، به سه ماه و یک روز تا دو سال حبس یا یک میلیون و پانصد هزار تا 12 میلیون ریال جزای نقدی محکوم خواهید شد. اگر شهادت صوری باعث اجرای مجازات همچون دیه، حدود یا قصاص شخص شود همین مجازات برای شخص نیز اعمال خواهد شد. اگر فردی به جرمی شهادت دهد که موجب قصاص شود، اما پس از اجرای قصاص اثبات گردد شهادت صوری و دروغ است، مامور اجرای حکم و قاضی ضمانت نخواهند داد. در این شرایط، افرادی که شهادت صوری داده اند اعدام می شوند.

طبق ماده 259 قانون آیین دادرسی کیفری، اگر شهادت دروغ باعث بازداشت فرد گردد پس از جبران خسارت، دولت قادر خواهد بود به مسئول اصلی مراجعه کند. لازم به ذکر است که طبق قانون، اگر فردی علیه فردی دیگر شهادت صوری دهد و رای دادگاه طبق شهادت دروغ صادر شود، طبق قانون آیین دادرسی کیفری، می توان از طریق دیوان عدالت اداری تقاضای اعاده دادرسی را ارسال کرد. در این شرایط، می توان با بهترین وکیل دیوان عدالت اداری در تهران مشورت کرد.

روش های رسیدگی به جرم شهادت صوری در دادگاه

به منظور رفع تاثیر حکم با استناد به شهادت دروغ در وهله نخست، باید شکایت کیفری از شاهد با عنوان شهادت دروغین مطرح کرد. برای اثبات این ادعا، متهم جرم شهادت دروغین، باید دلایل قانع کننده خود را به دادگاه ارائه دهد. همچنین باید شکواییه و لایحه را به پرونده پیوست کرد. شاکی به منظور اعلام شکایت خود، باید به دفاتر خدمات قضایی مراجعه کند. پس از تکمیل فرم شکایت، اقدامات لازم برای ثبت شکواییه را انجام دهد. این اعتراض به صورت الکترونیکی ثبت می گردد. به منظور تعقیب شاهد صوری، کذب بودن گواهی ایشان باید نزد قاضی و طبق حکم قطعی دادگاه ثابت شود.

روش های رسیدگی به این جرم

شکواییه پس از طرح شکایت به دادسرای محل وقوع جرم ارسال می گردد. به عنوان مثال، ساکنین میدان آرژانتین با دریافت کمک از بهترین وکیل آرژانتین می توانند شکایت خود را به دادسرای این منطقه ارسال نمایند. سپس مقامات دادسرا در رابطه با شکایت از شهادت دروغین، تحقیقات لازم را انجام خواهند داد. دادسرا تنها قادر به انجام تحقیقات خواهد بود و رای به مجازات را نمی تواند صادر کند. از این رو در صورت تصور درست بودن شکایت، شاکی پرونده باید همراه با قرار جلب به دادرسی برای صدور رای نهایی به دادگاه کیفری مراجعه کند.

کلام آخر

در صورت شکایت شهادت دادن صوری در دادگاه، باید تمام مدارک و مستندات را در صورت نیاز به دادگاه ارائه داد. همچنین این مدارک، باید همراه با لایحه دفاعیه به پرونده پیوست گردند. لازم به ذکر است که طبق قانون برای اثبات دعاوی مختلف، می توان از سند، اقرار، شهادت، قسامه و سوگند استفاده کرد. علم قاضی نیز در پرونده های بسیار زیادی به ویژه پرونده های کیفری، تاثیر قابل توجهی دارد. در صورت استفاده از راهنمایی وکلای حرفه ای در مدت زمان کوتاه به نتایج مطلوب دست خواهید یافت.

4.5/5 - (6 امتیاز)

سحر تمدنی نژاد

سلام سحر هستم، از سال 1397 فعالیت مو در حوزه نویسندگی و تولید محتوای متنی یونیک شروع کردم، به حرفه تولید محتوا علاقه زیادی دارم و همواره سعی بر افزایش اطلاعاتم در زمینه سئو و تولید محتوا یونیک دارم، امیدوارم بتوانم مطالب با بهترین کیفیت را در اختیار شما عزیزان قرار دهم☘️💚

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا