شکایت از استاد دانشگاه چگونه است؟⚖️【 آپدیت 1403 】
مراجع صالح رسیدگی به شکایت از استاد دانشگاه
دانشجویان قادر به طرح شکایت از حراست یا استاد دانشگاه هستند. در صورت طرح شکایت از استاد دانشگاه توسط دانشجویان یا خود دانشگاه، پرونده به هیات رسیدگی به تخلفات انتظامی اساتید در ساختمان مرکزی همان دانشگاه ارسال خواهد شد. هیات رسیدگی به تخلفات وظیفه دارد برای بررسی موضوع، جلسه ای تشکیل دهد و این موضوع را به صورت دقیق بررسی کند. پس از بررسی موضوع به صورت کامل توسط تیم تحقیق، هیات بدوی رسیدگی به تخلفات وظیفه خواهد داشت اتهام وارده را به استاد یا اعضای هیات علمی ابلاغ کند. از زمان ابلاغ حکم به استاد، ایشان فرصت خواهند داشت تا به روش های مختلف پاسخ اتهامات را به هیات مذکور ارسال کند.
هیات های صالح رسیدگی به شکایات از اساتید دانشگاه
در دو مقطع، هیات های رسیدگی به تخلفات اداری می توانند به شکایت از استاد دانشگاه رسیدگی کنند.
1. هیات بدوی
در تمام دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی، موسسات تحقیقاتی یا دانشکده های مستقل در سطح کشور هیات های بدوی وجود دارند. این هیات ها شامل سه عضو اصلی و دو عضو علی البدل می باشند. اعضای این هیات ها اغلب از دانشگاه یا دانشکده مذکور انتخاب می شوند. یکی از اعضای این هیات ها، باید از اساتید دانشگاه در رشته معارف اسلامی با مدرک فوق لیسانس یا معادل حوزوی باشد.
2. هیات تجدید نظر
به منظور تجدید نظر آرای صادره توسط هیات بدوی و به تشخیص وزارت علوم و تحقیقات، در چندین دانشگاه یا موسسه آموزش عالی و تحقیقاتی یک هیات تجدید نظر به صورت مشترک تشکیل می گردد. این هیات نیز از سه عضو اصلی و دو عضو علی البدل تشکیل شده است. مانند هیات بدوی اعضای آن از بین اعضای هیات علمی موسسات و دانشگاه ها برای دو سال توسط وزیر علوم و آموزش عالی تعیین می شوند. هیات تجدید نظر و رسیدگی به تخلفات اساتید در موسسات آموزش عالی، تحقیقاتی و دیگر دانشگاه های تابع سایر موسسات دولتی و وزارتخانه ها توسط وزیر مربوطه یا بالاترین مقام دستگاه دولتی تعیین می گردد.
مدارک مورد نیاز شکایت از استاد دانشگاه
اگر قصد طرح شکایت از استاد دانشگاه را به عنوان دانشجو یا رئیس دانشگاه دارید، باید دلایل یا مستندات بیانگر تخلفات پیش بینی شده در قانون و مقررات انتظامی اعضای هیئت علمی دانشگاه یا موسسات آموزش عالی و تحقیقات کشوری را به پرونده ضمیمه کنید. در صورت در اختیار داشتن سند تخلف، گزارش نهادها از وقوع تخلف، مدارک و دلایل مربوط به این مسئله را پیوست پرونده مورد نظر نمایید. تمام مستندات و مدارک که بر حقانیت دلالت دارند را باید در طرح شکایت از استاد دانشگاه، در صورت نیاز به دادگاه صالح ارائه دهید. تمام این مستندات و مدارک، باید همراه با لایحه دفاعیه ضمیمه پرونده شوند.
لازم به ذکر است که طبق قانون برای اثبات دعاوی می توان از سند، اقرار، شهادت، سوگند و قسامه استفاده کرد. علم و آگاهی کارشناسان رسیدگی کننده به مراجع نیز در روند پرونده تاثیر قابل توجهی دارند. داشتن مشاوره خوب و مناسب با روند دعاوی پیش بینی شده، ادله و راهکارهای منطقی را به شما معرفی خواهد کرد. از این رو، همواره توصیه می شود قبل از طرح این شکایت با بهترین وکیل تهران مشورت نمایید.
زمان مورد نیاز برای طرح شکایت از استاد دانشگاه
در هیات های رسیدگی با توجه به نوع شکایت از استاد دانشگاه، مهلت زمان طرح شکایت مشخص خواهد شد. زمان مشخصی در رابطه با موضوع تخلفات اداری در قانون مشخص نشده است. در هر شرایطی، امکان طرح شکایت از استاد دانشگاه و اعضای هیات علمی وجود دارد. هرچند این موضوع در مسائل کیفری تفاوت قابل توجهی دارد و طبق قانون آیین دادرسی کیفری و متناسب با نوع جرم، برای تعقیب متهم زمان های مشخص در نظر گرفته شده است. در صورت عدم پیگیری شکایت در مهلت های مشخص، قابلیت رسیدگی به پرونده دیگر وجود نخواهد داشت.
اگر قادر به اثبات ادعای انتصابی به استاد و اعضای هیات علمی دانشگاه باشید، باید دقت کنید که طرح دعوا در رابطه با تخلفات اساتید دانشگاه اندکی زمان بر می باشد و با توجه به مراحل مختلف رسیدگی به این شکایات، می توان عنوان کرد تخمین زمان آغاز و اتمام طرح شکایت به صورت دقیق غیر قابل پیش بینی است. رسیدگی به دلایل طرفین زمان مورد نیاز را افزایش خواهد داد، اما به طور دقیق تعیین زمان برای رسیدگی به پرونده امکان پذیر نخواهد بود. مراحل طرح شکایت از استاد دانشگاه، شامل موارد زیر می باشند که با دریافت مشاوره از بهترین وکیل دیوان عدالت اداری در تهران می توان با سرعت بیشتری به این پرونده ها رسیدگی کرد:
- مرحله هیات بدوی
- مرحله تجدید نظر در دیوان عدالت اداری
کلام آخر