رد شکایت چگونه رخ می دهد؟⚖️【 آپدیت 1403 】
در قانون کشور ما وارد آمدن صدمه و آسیب به جان و مال دیگران موضوعی است که همواره منع می شود. در صورتی که با رفتار یا اعمال خود به دیگران آسیب وارد نمایید طبق قانون این حق برای شخص آسیب دیده در نظر گرفته می شود که می تواند به مراجع قضایی صالح مراجعه نماید. برای طرح شکایت و رسیدگی به موضوع مورد نظر باید روال قانونی طی شود. در ادامه قصد داریم دلایل رد شکایت را مورد بررسی قرار دهیم. عدم آگاهی کافی از کیفیت کار حقوقی باعث رد شکایت شاکی خواهد شد. برای پیشگیری از رد شکایت خود می توانید با بهترین وکیل تهران مشورت کنید و راهنمایی های لازم را از ایشان دریافت نمایید.
در چه مواردی رد شکایت صورت می گیرد؟
هنگام مواجهه با زیان و خسارت از طریق ارتکاب جرم، قادر به طرح شکایت کیفری یا حقوقی خود خواهید بود. نخستین گام آغاز یک دعوا توسط شاکی علیه متهم، طرح شکایت می باشد. هنگام تنظیم شکایت، شاکی باید تمام نکات مهم را رعایت نماید تا قادر به تنظیم شکواییه کامل و جامع باشد. در صورت عدم تنظیم شکواییه کامل ممکن است با رد شکایت مواجه شوید. در این شرایط پرونده شما وارد مرحله دادرسی نخواهد شد. لازم به ذکر است که طرح دعاوی با موضوع مشترک به کرات امکان پذیر نیست از این برای طرح شکواییه باید به افراد متخصص مراجعه کرد تا با رعایت نکات مهم از رد شکایت خود جلوگیری به عمل آید.
چگونه می توان از رد شکایت پیشگیری کرد؟
رعایت نکات مهم زیر از رد شکایت شما توسط دادگاه پیشگیری خواهد کرد از این رو توصیه می شود هنگام طرح شکایت این نکات را رعایت نمایید.
-
اهلیت شاکی
اهلیت به معنای رسیدن شخص به سن قانونی برای انجام امور می باشد. یکی از مهمترین مواردی که به منظور پیشگیری از رد شکایت باید در نظر گرفته شود، اهلیت شاکی است. لازم به ذکر است که برای اهلیت در قانون ایران سن خاصی در نظر گرفته نشده است. البته لازم به ذکر است که سن بلوغ پسران در قانون ایران 15 سال و برای دختران 9 سال در نظر گرفته شده است. با این وجود رویه عملی این است که افراد با رسیدن به سن 18 سال اهلیت پیدا می کنند. از این سن به بعد افراد می توانند برای انجام امور اقدام نمایند. از این رو می توان عنوان کرد که افراد انجام امور یا باید 18 سال خود را تمام کنند یا قیم و ولی به عنوان نماینده ایشان شکایت را مطرح کند.
-
درج مشخصات و موضوع شکایت
به منظور پیشگیری از رد شکایت یا رسیدگی به پرونده شما توسط دادگاه پس از ارسال شکواییه باید مشخصات هویتی شاکی درج گردند. در صورت در دسترس بودن اطلاعات در رابطه با هویت متهم در شکواییه باید به صورت کامل مشخصات متهم و موضوع شکایت درج شوند. درج موارد زیر هنگام تنظیم شکواییه از اهمیت ویژه برخوردار است:
- مشخصات هویتی شاکی به صورت کامل و درج نشانی دقیق ایشان
- موضوع شکایت
- محل وقوع جرم و تاریخ دقیق آن
- ضرر و زیان مالی وارده به شاکی خصوصی یا ضرر و زیانی که شاکی قصد مطالبه آن ها را دارد.
- ضمیمه کردن دلایل، مشخصات شهود و اسامی آگاهان از وقوع جرم
- امضا
به خاطر داشته باشید در صورت انجام و پیگیری تمام این موضوعات توسط وکیل، مشخصات و امضای وکیل نیز باید در شکواییه مورد نظر به منظور پیشگیری از رد شدن شکایت درج گردند.
-
شکایت شاکی
به منظور مورد بررسی قرار گرفتن شکایت در دادگاه باید شخص شاکی خود نسبت به تنظیم شکواییه و طرح دعوای کیفری اقدامات لازم را انجام دهد. دیگر عنوانی که به منظور پیشگیری از رد شکایت باید در نظر گرفته شود، درج سمت شاکی در شکواییه می باشد. درج سمت شاکی در پیپشگیری از رد شدن اهمیت ویژه ای دارد.
- اگر خواهان در دعاوی حقوقی فاقد سمت باشد، تکلیف دعوا و ضمانت اجرای آن در قانون آیین دادرسی مدنی مشخص خواهد بود.
- از عدم وجود سمت شخص شاکی در قوانین آیین دادرسی کیفری به میان نمی آید. ضمانت اجرایی نیز برای آن تعیین نمی شود.
- طرح شکایت از جرم غیر قابل گذشت با جنبه عمومی به معنای اعلام کردن جرم می باشد. رسیدگی به این جرم توسط دادستان به عنوان نماینده عموم مردم آغاز می شود.
- برای آغاز روند رسیدگی به جرایم قابل گذشت شکایت شاکی لازم و ضروری است.
به خاطر داشته باشید عدم وجود سمت لازم شاکی برای طرح شکایت هنگام تنظیم شکواییه و طرح دعوای کیفری باعث می شود دادسرا دو حکم را صادر کند:
1. موقوفی تعقیب
وجود یک اصل در دادسرا باعث می شود که رسیدگی به یک جرم متوقف نشود مگر این که قانون توقف رسیدگی به آن را لازم بداند. در صورتی که فردی به دلیل ارتکاب جرم تحت تعقیب قرار گیرد اما هنگام انجام تحقیقات فوت کند و یا جرم ارتکابی ایشان شامل عفو شود، ادامه تحقیقات کیفری علیه ایشان متوقف خواهد شد و قرار موقوفی تعقیب توسط دادستان صادر خواهد شد. شاکی در این شرایط از زمان تاریخ ابلاغ قرار موقوفی تعقیب 10 روز فرصت دارد نسبت به رای صادره اعتراض کند.
2. قرار ترک تعقیب
قرار ترک محاکمه با رای و حکم دادگاه صادر خواهد شد اما تنها شاکی حق ترک محاکمه را دارد. شاکی می تواند از این حق صرف نظر نماید. به این معنا که مدعی یا شاکی حق دارد پس از تقاضای ترک تعقیب شکایت خود را مجدد مطرح نماید.
-
اصول پایه برای تنظیم شکواییه
در صورت کامل نبودن دادخواست حقوقی، دادگاه قرار رد دادخواست را صادر خواهد کرد. هنگام تنظیم شکواییه نیز اگر تمام نکات و اصول پایه رعایت نشوند، شکایت مورد نظر توسط دادگاه رد خواهد شد.
کلام آخر
هنگام طرح دعوای کیفری علیه کسی باید به خاطر داشته باشید که تنظیم شکایت نامه کفایت نمی کند. اثبات جرم امری سخت و دشوار است و به انجام تحقیقات و پیگیری های مداوم نیاز دارد. هر کسی از پس تنظیم شکواییه بر نمی آید و توانایی لازم را برای انجام این کار ندارد از این رو بهتر است این کار را به فرد متخصص سپرد تا از رد شکایت پیشگیری کرد. مشاوره با وکلای متخصص در این زمینه لازم و ضروری است.