تبلیغات در مستر وکیل
دانستنی‌های حقوقیکیفری

شکایت حقوقی چیست؟⚖️【 آپدیت 1403 】

مشکلات موجود در جامعه باعث شده افراد به دنبال حل و فصل اختلافات و درگیری های خود از طریق مراجع قضایی باشند. همواره توصیه می کنیم برای رفع مشکلات خود از طریق روش های قانونی اقدام نمایید. بهتر است مشکلات را در مراجع قضایی مطرح کرد تا قانون پشتیبان و حامی آن ها باشد. اگر شخصی مشکل قانونی با جنبه حقوقی داشته باشد قادر به طرح آن در محاکم صالح می باشد. برای طرح شکایت حقوقی افراد از لحاظ قانونی منعی وجود ندارد و در صورت فراهم بودن زمینه طرح شکایت، می توان آن را در دادگاه مطرح نمود. اشخاص می توانند در صورت مواجهه با مشکل شکایت خود را از طرف مقابل مطرح نمایند. مراجع قضایی نیز موظف به رسیدگی شکایات مردمی هستند. به طور کلی می توان گفت شکایت حقوقی، حق قانونی اشخاص است و منعی از این بابت در قانون وجود ندارد.

نحوه طرح شکایت حقوقی

نحوه و شرایط طرح شکایت حقوقی با شکایت کیفری کاملا متفاوت می باشد. رسیدگی به شکایت کیفری به زمان زیاد و تحقیقات مقدماتی طولانی مدت نیاز دارد. برای طرح این شکایت باید دادخواست تنظیم کرد. دادگاه در صورتی قادر به رسیدگی به دعاوی مدنی یا حقوقی است که دادخواست ارائه شده باشد. برای تنظیم دادخواست می توان با بهترین وکیل تنظیم قرارداد در تهران مشورت کرد و راهنمایی های لازم را از ایشان دریافت نمود. گاهی اوقات ممکن است رای دادگاه به نفع خواهان باشد. برای طرح این شکایات هیچ گونه تضمینی وجود ندارد که رای دادگاه به نفع کدام یک از طرفین است.

نحوه طرح شکایت حقوقی

مراجع صالح رسیدگی به شکایت حقوقی

شکایت حقوقی را می توان در محاکم قانونی با کمک بهترین وکیل حقوقی در تهران مطرح کرد. دادگاه های حقوقی صلاحیت رسیدگی به این دعاوی را دارند. پرونده های حقوقی با توجه به نوع خود در دادگاه های خاص رسیدگی می شوند. مراجع رسیدگی به شکایت حقوقی و کیفری با یکدیگر متفاوت هستند. در ایران به طور معمول دادگاه های حقوقی با توجه به نوع و موضوع شکایت تفکیک می شوند. هر شکایت باید در مرجع صالح مورد رسیدگی قرار گیرد. از مهمترین مراجع صالح رسیدگی به این شکایات می توان به موارد زیر اشاره کرد:

مراجع رسیدگی به شکایات

1. دادگاه عمومی

دادگاه عمومی صلاحیت رسیدگی به شکایت حقوقی را دارد. این دادگاه در اماکنی که رئیس قوه قضاییه تشخیص می دهد برگزار می شود. رئیس قوه قضاییه موظف به تعیین قلمرو محلی و تعداد شعب این دادگاه می باشد. دادگاه عمومی حقوقی به تمام پرونده ها با جنبه حقوقی رسیدگی می کند. اگر به تشخیص قانون دادگاه دیگری صلاحیت رسیدگی به پرونده مورد نظر را داشته باشد، شکایت به مرجع مربوطه مرجوع می شود. دادگاه عمومی در رای صادره خود نیازی به استناد قانونی که رسیدگی به دعوا، شکایت یا امر خاص را در صلاحیت مرجع مورد نظر ندارد. اگر به صلاحیت دادگاه ایراد گرفته شود دادگاه موظف است در رای صادره ابتدا عدم صلاحیت را در صورت وارد نبودن به طور مستند و مستدل رد کند.

دادگاه عمومی دارای صلاحیت رسیدگی به تمام دعاوی حقوقی را دارد. این دادگاه تنها در صورتی قادر به رسیدگی به شکایت حقوقی نمی باشد که قانون صلاحیت آن را به مرجع دیگری داده باشد.

2. دادگاه خانواده

تا قبل از تصویب و لازم الاجرا شدن قانون جدید حمایت خانواده، دادگاه خانواده به عنوان دادگاه حقوقی شناخته می شد. در حال حاضر دادگاه خانواده مرجعی اختصاصی است که صلاحیت رسیدگی به دعاوی خانواده را دارد. ترکیب دادگاه خانواده و دادگاه عمومی حقوقی یکسان نیستند. دادگاه خانواده از رئیس، دادرس علی البدل و قاضی مشاور زن تشکیل شده است و قاضی این دادگاه باید حداقل 4 سال سابقه قضایی داشته باشد.

3. شورای حل اختلاف

شورای حل اختلاف یکی از مراجع رسیدگی به شکایت حقوقی است که با هدف حل اختلاف، ایجاد صلح و سازش بین اشخاص حقیقی و حقوقی تحت نظر قوه قضاییه تشکیل شده است. این شورا طبق قانون صلاحیت رسیدگی به برخی شکایات را دارند. این مرجع در رابطه با بسیاری از شکایات مطرح شده در دادگاه طرفین را به حل اختلاف و ایجاد صلح و سازش تشویق می کند. شورای حل اختلاف منحصرا به پرونده های حقوقی رسیدگی نمی کند بلکه صلاحیت رسیدگی به شکایات کیفری که به صلح و سازش نیاز دارند را نیز دارد.

نحوه تنظیم شکایت حقوقی

طرح شکایت حقوقی با ارائه دادخواست امکان پذیر می باشد. این شکایت باید با رعایت تشریفات قانونی به مرجع صالح ارسال گردد. هنگام طرح این شکایت، خواهان باید تمام مدارک و دلایل اثبات کننده ادعای خود را به دادگاه صالح ارائه دهد. وکلا و کارشناسان حقوقی باتجربه به طور معمول دادخواست مورد نیاز برای طرح این شکایات را تنظیم می کنند. تمام شرایط و ضوابط قانونی باید در دادخواست نویسی رعایت گردند. تنظیم دادخواست شکایت حقوقی را می توان به عهده وکیل آنلاین وب سایت مستر وکیل قرار داد. در این شرایط دادخواست به بهترین نحو ممکن تهیه و تنظیم خواهد شد.

وکلای متخصص و با تجربه می توانند به شما در تنظیم انواع اوراق قضایی همچون شکواییه، دادخواست، لوایح دفاعیه و ارائه انواع دادخواست حقوقی کمک کنند. تنظیم دادخواست نیازمند رعایت اصول و تشریفات قانونی خاص می باشد از این رو توصیه می شود تهیه این اوراق قضایی را به وکلای متخصص در این زمینه بسپارید.

هزینه دادرسی این شکایت

طرح شکایت حقوقی علاوه بر تنظیم دادخواست به پرداخت هزینه دادرسی نیز نیاز دارد. اگر قصد طرح این شکایت را در دادگاه داشته باشید ابتدا باید هزینه مربوطه را پرداخت نمایید تا روند رسیدگی آغاز گردد. خواهان باید این هزینه را پرداخت نماید. در حقیقت طرح شکایت حقوقی به عهده خواهان می باشد و تنظیم دادخواست و هزینه دادرسی نیز باید به صورت کامل توسط ایشان انجام گیرند. در صورت پیروزی خواهان در شکایت حقوقی، هزینه دادرسی به ایشان بازپرداخت می شود. هزینه دادرسی در این شرایط باید توسط خوانده پرداخت گردد. در صورت عدم توان پرداخت هزینه دادرسی در این شکایت توسط شاکی، ایشان می تواند درخواست اعسار دهند و این درخواست باید توسط دادگاه پذیرفته شود.

کلام آخر

طرح شکایت حقوقی پیچیدگی های خاص خود را دارد و اطلاعات و دانش حقوقی در این زمینه می تواند کارساز باشد. بسیاری از مشکلات حقوقی به دلیل عدم اطلاع از راه و روش های قانونی به نوبه خود باقی می مانند از این رو توصیه می شود برای حل و فصل آن ها با مشاور و کارشناس حقوقی باتجربه در این زمینه مشورت کنید. طرح این شکایات زمان بر هستند و به رعایت مجموعه ای از موارد قانونی نیاز دارند. از این رو بدون بهره گیری از کمک وکیل آنلاین روند رسیدگی به آن ها دشوار می شود.

4.5/5 - (2 امتیاز)

سحر تمدنی نژاد

سلام سحر هستم، از سال 1397 فعالیت مو در حوزه نویسندگی و تولید محتوای متنی یونیک شروع کردم، به حرفه تولید محتوا علاقه زیادی دارم و همواره سعی بر افزایش اطلاعاتم در زمینه سئو و تولید محتوا یونیک دارم، امیدوارم بتوانم مطالب با بهترین کیفیت را در اختیار شما عزیزان قرار دهم☘️💚

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا