شکایت جعل چگونه است؟⚖️【 آپدیت 1403 】
یکی از پیچیده ترین جرائم کیفری که اثبات آن در محاکم بسیار دشوار است و قانونگذار مجازات سنگینی برای آن در نظر گرفته است، جعل می باشد. از لحاظ لغوی جعل به معنای دگرگون نمودن، ساختن و ایجاد کردن می باشد. دفاع از این اتهام یا اثبات آن به استفاده از یک وکیل متبحر و متخصص در این زمینه نیاز دارد تا بتواند پرونده را به نتایج مطلوب برساند. در صورتی که قصد طرح شکایت جعل در محاکم کشور را دارید، بهتر است قبل از انجام هر اقدامی با نحوه و چگونگی طرح شکایت و مراجع قضایی صالح بری رسیدگی به این شکایات آشنا شوید.
مراجع صالح طرح شکایت جعل
دادسراهای محل وقوع جرم، صالح ترین مرجع برای رسیدگی به عناوین کیفری هستند. در رابطه با شکایت جعل، محل وقوع جرم جایی است که شاکی یا متهم در آن محل از سند مجعول استفاده می کنند. جرم جعل رایانه ای، یکی از مصادیق جعل است که با توجه به پیشرفت تکنولوژی به تازگی افزایش قابل توجهی داشته است. به دلیل تخصصی بودن این جرم، مرجع رسیدگی خاصی برای آنان از سوی قوه قضاییه مشخص شده است. می توان با مشورت با بهترین وکیل کیفری در تهران در رابطه با نحوه طرح شکایت آشنا شد.
شرایط مورد نیاز برای تحقق جرم جعل
در صورتی که فرد با علم به جعلی بودن برخی اسناد رسمی و غیر رسمی از آن ها استفاده کند، عمل او جرم استفاده از سند مجعول محسوب می شود. اگر جاعل فردی دیگر باشد، این فرد محکوم به مجازات خواهد بود. واگذاری، استفاده، ارائه، انتشار و مبادله سند جعل شده عنصر مادی این جرم را تشکیل می دهند. تحمیل ضرر به افراد دیگر با استفاده از سند مجعول، چندان اهمیت ندارد. اگر جاعل خود از سند مجعول استفاده کند مرتکب جرم استفاده از سند مجعول نیز خواهد بود. در این شرایط فرد مرتکب دو جرم مستقل شده است و محکوم به اشد مجازات خواهد بود. مجازات این جرم با توجه به موضوعی که جعل شده و فرد جاعل متغیر می باشد.
مدارک مورد نیاز برای شکایت جعل
به منظور اثبات جرم جعل، می توان به اقرار متهم یا اظهارات شهود استناد کرد. در صورت عدم وحود ادله و مدارک کافی از طریق جلب نظر کارشناس رسمی دادگستری، می توان ادعای خود را ثابت کرد. از این رو، همواره توصیه می شود برای طرح شکایت جعل با بهترین وکیل پایه یک دادگستری در تهران مشورت کنید.
برای طرح این شکایت، باید تمام مدارک و مستندات در دسترس را به دادگاه ارائه دهید. این مدارک، باید همراه با شکواییه به پرونده پیوست شوند. برای تنظیم شکواییه، می توان با بهترین وکیل تنظیم قرارداد در تهران مشورت کرد. لازم به ذکر است که برای اثبات دعاوی مختلف می توان از اقرار، شهادت، قسامه، سوگند و اسناد استفاده کرد. البته علم و آگاهی قاضی نیز در جریان پرونده کیفری، تاثیر قابل توجهی دارد. مشورت با وکلای متخصص وب سایت مستر وکیل در تکمیل مدارک و ضمائم مورد نیاز و دلایل مورد استناد تا حد امکان به شما کمک می کند.
هزینه مورد نیاز طرح شکایت جعل
دادسراهای عمومی، صلاحیت رسیدگی به شکایت جعل را دارند. هزینه دادرسی با توجه به نحوه طرح شکایت و مرجعی که شکایت به آن رجوع شده مشخص می گردد. البته لازم به ذکر است که هزینه طرح شکایات کیفری چندان زیاد نیست. به طور کلی، می توان گفت هزینه دادرسی از مرحله ثبت شکایت تا صدور رای، هزینه های مرحله اجرا و تعرفه های حق الوکاله وکیل، هزینه های کارشناسی و هزینه های ثبت شکواییه سالانه توسط سازمان برنامه و بودجه کشور مشخص می گردد. به منظور کسب اطلاع از تعرفه خدمات قضایی، می توان به قانون بودجه کشور مراجعه کرد.
زمان مورد نیاز طرح شکایت جعل
حجم زیادی از پرونده های قضایی دادگاه ها را شکایات جعل به خود اختصاص داده اند. از آنجا که روزانه شاهد طرح شکایت جعل در محاکم قضایی مختلف می باشیم، می توان عنوان کرد که تخمین زمان آغاز و اتمام طرح این شکایت غیر قابل پیش بینی است. کارشناسی های متعدد مورد نیاز در این جرم، احتمال زمان بر بودن این شکایت را افزایش می دهد. از این رو، تعیین زمان مشخص برای آن غیر ممکن است. پیش بینی زمان در پرونده های حقوقی و کیفری در زمینه های مختلف، در اکثر مواقع دقیق نیست. کارشناسان و وکلای فعال در این حوزه با توجه به تجربه خود در پیگیری و انجام این پرونده ها و استفاده از سند مجعول، قادر به انتخاب بهترین و سریع ترین مسیر برای شما می باشند.
انواع شکایت جعل
در حال حاضر، اسناد و تجهیزات بسیار زیادی ممکن است جعل گردند و مجازات هر یک از این جرایم متفاوت می باشد. در ادامه به بررسی رایج ترین جرایم جعل خواهیم پرداخت.
1. جعل اسناد رسمی و عادی
مجازات جعل و استفاده از اسناد مجعول عادی توسط افراد مختلف، شامل حبس از 3 ماه تا یک سال یا جزای نقدی 3 تا 12 میلیون ریال می باشد.
- مجازات جعل اسناد رسمی توسط کارمند دولت، 1 تا 5 سال حبس یا 6 تا 30 میلیون ریال جزای نقدی می باشد.
- مجازات جعل اسناد رسمی توسط اشخاص عادی، شامل 6 ماه تا 3 سال حبس یا جزای نقدی 3 تا 18 میلیون ریال می باشد.
- مجازات استفاده از اسناد مجعول، 6 ماه تا 3 سال حبس یا 3 تا 18 میلیون ریال جزای نقدی خواهد بود.
2. جعل مهر
در صورت جعل مهر یا امضای رهبری یا روسای سه قوه و استفاده از آن با علم به جعلی بودن آن ها، به 3 تا 15 سال حبس محکوم می شوید. جعل مهر یا امضای دیگر مقامات، مهر یا علامت شرکت ها و ادارات دولتی و استفاده از آن ها به 1 تا 10 سال حبس محکوم خواهد شد. جعل مهر، منگنه، علامت ادارات عمومی غیر دولتی همچون شهرداری ها و استفاده از آن ها نیز باعث می شود به 6 ماه تا 3 سال حبس محکوم شوید. در نهایت جعل مهر، منگنه یا علامت شرکت های غیردولتی و استفاده از آن ها باعث خواهد شد به 3 ماه تا 2 سال حبس محکوم شوید. در این شرایط، باید خسارت وارده را جبران نمایید.
همچنین امکان جعل اسکناس، مدرک دانشگاهی و احکام دادگاه نیز وجود دارد. جعل عنوان، از دیگر جرایم مربوط به این حوزه می باشد. در صورت مواجهه با این جرم، می توان شکایت جعل عنوان را مطرح کرد.
کلام آخر
اگر قصد طرح شکایت جعل و دفاع از عنوان اتهامی را داشته باشید، در صورت مشورت با یک وکیل باتجربه پرونده شما با سرعت بالاتر پیگیری خواهد شد و در نهایت به نتایج مطلوب دست خواهید یافت. همچنین می توانید حقوق از دست خود را باز پس گیرید. ممکن است برخی از مسائل از نظر شما عادی به نظر برسند، در حالی که پس از مشورت با وکیل متوجه شوید که از اهمیت ویژه برخوردار هستند. این مسائل در دام انداختن جاعل و اثبات ادعای جعل موثر می باشند. وکلای صادق و باتجربه، قادر به آگاه ساختن شما در رابطه با موارد یاد شده هستند.