شکایت از تصرف عدوانی چگونه است؟⚖️【 آپدیت 1403 】
در صورتی که حق منشا دعوا، تصرفات قبلی خواهان و در اختیار داشتن مال یا حق فرد دیگر باشد، دعوای تصرف مطرح می گردد. در این نوع دعاوی ادعای خواهان مبنی بر استفاده علمی و در اختیار داشتن شی یا حق مورد نظر می باشد. لازم به ذکر است که دعاوی تصرف تنها در رابطه با دعوای مالکیت مطرح می گردد. از مهمترین و مشهورترین دعاوی تصرف می توان به تصرف عدوانی اشاره کرد که در قانون برای آن شرایط خاص در نظر گرفته شده است. به منظور حمایت از مالکین قانونگذار شرایطی را تعیین کرده است تا در صورت تصرف شخص به صورت غیر قانونی در ملک دیگران، قادر به طرح شکایت از تصرف عدوانی در مراجع قضایی باشند.
با توجه به قوانین حاکم بر نظام جمهوری اسلامی ایران اشخاص نمی توانند املاک را از تصرف متصرفین خارج سازند و قانونگذار باید در مقابل تصرف عدوانی از تصرف و متصرف حمایت کند حتی اگر متصرف عدوانی خود صاحب ملک باشد.
نحوه طرح شکایت از تصرف عدوانی
شکایت از تصرف عدوانی با کمک بهترین وکیل حقوقی در تهران و از طریق ارائه دادخواست مطرح می گردد. برای تنظیم دادخواست شرایط مندرج در قانون آیین دادرسی باید به طور کامل رعایت شوند. در صورت عدم رعایت قواعد و تشریفات قانونی در دادخواست، دادگاه تقاضا را رد خواهد کرد و شکایت شما رسیدگی نمی شود. پس از تکمیل دادخواست باید به مدیر دفتر دادگاه مراجعه کرد. همواره توصیه می شود در طول جلسات دادرسی تا صدور رای نهایی از بهترین وکیل پایه یک دادگستری در تهران کمک بخواهید.
مرجع صالح طرح شکایت از تصرف عدوانی
مراجع قضایی کیفری همچون دیگر جرایم صلاحیت رسیدگی به تصرف عدوانی را دارند. برای طرح شکایت تصرف عدوانی از لحاظ کیفری ابتدا شاکی باید شکایت نامه خود را در دادسرا محل وقوع جرم با کمک بهترین وکیل کیفری در تهران طرح کند. سپس شاکی باید شکایت خود را در دادسرا به بخش معاونت ارجاع ارائه دهد. پس از بررسی پرونده معاون ارجاع در صورت عدم وجود مانع پرونده را به کلانتری محل یا شعب بازپرسی یا دادیاری مرجوع خواهد کرد. در صورت رجوع پرونده به کلانتری شاکی باید به مرجع مربوطه مراجعه کند و اطلاعات و تحقیقات مورد نیاز را انجام دهد. پرونده در نهایت به دادسرا مرجوع خواهد شد. ضابطین دادگستری تحقیقات و اطلاعات مورد نیاز برای طرح شکایت از تصرف عدوانی را مشخص می کند.
دستورات دادیار یا بازپرس مبنی بر انجام تحقیقات مقدمانی باید قبل از ثبت شکایت صادر شوند. در این شرایط شاکی باید به کلانتری مراجعه کرده و مراحل گزارش را به طور کامل انجام دهد. در نهایت پرونده به شعبه مزبور مرجوع خواهد شد. پس از انجام تحقیقات لازم در رابطه با شکایت مورد نظر در دادسرا، پرونده به دادگاه کیفری ارسال خواهد شد تا در رای نهایی در زمینه مربوطه صادر گردد. در صورت اثبات جرم تصرف عدوانی برای دادگاه متخلفین به مجازات مشخص محکوم خواهند شد.
شرایط مورد نیاز برای رسیدگی به این پرونده در دادگاه
در طرح شکایت از تصرف عدوانی دادگاه مانند دیگر دعاوی تصرف به دلایل مالکیت ورود نخواهد کرد و به این موضوع رسیدگی می کند. تصرف عدوانی به این معناست که خواهان متصرف بوده و ملک توسط متشاکی از تصرف ایشان خارج شده است. در صورت اثبات این امور متشاکی به رفع تصرف عدوانی محکوم می شود. اما اگر موارد مذکور یا دیگر دلایل اثبات نگردند، خواهان توسط دادگاه به بی حقی محکوم خواهد شد حتی اگر خواهان مالک ملک باشد.
به خاطر داشته باشید که عدم صدور حکم در دعوا به نفع طرفین، تصرف از اقامه دعوا مالکیت ممانعت نخواهد کرد. این شرایط به نفع فردی است که در دعوا تصرف عدوانی محکوم شود. در هر حال برای رسیدگی دادگاه به شکایت تصرف عدوانی و صدور حکم مقتضی در این زمینه باید شرایطی وجود داشته باشند. اگر برای اقامه دعوا تصرف عدوانی شرایط لازم وجود نداشته باشد، تحت هیچ شرایطی مرجع صالح به آن رسیدگی نخواهد کرد. شرایط مورد نیاز برای رسیدگی به این شکایت شامل موارد زیر می باشند:
1. سابقه تصرف خواهان
سابقه تصرف خواهان یکی از اساسی ترین شرایط برای طرح شکایت تصرف عدوانی می باشد. خواهان باید در مدت زمان مشخص ملک مورد ادعا را تصرف کرده باشد و سابقه تصرف ایشان برای دادگاه اثبات گردد. در صورتی که خواهان قادر به اثبات موضوع قرار داشتن ملک در تصرف برای دادگاه نباشد به شکایت از تصرف عدوانی تحت هیچ شرایطی رسیدگی قانونی نخواهد شد.اگر می خواهید این شکایت را مطرح کنید باید قادر به اثبات سابقه تصرف خود در ملک با استفاده از دلایل و ادله موجود باشد.
2. عدم سابقه تصرف خوانده
عدم سابقه تصرق متشاکی از دیگر شرایط مورد نیاز برای رسیدگی به این نوع شکایت می باشد. در صورتی که خوانده سابقه تصرف در ملک مورد ادعا را نداشته باشد به این شکایت از لحاظ قانونی رسیدگی خواهد شد. باید بتوانید ثابت کنید که متشاکی تحت هیچ شرایطی در گذشته سابقه تصرف در ملک را نداشته است. در صورت وجود سابقه تصرف خوانده در ملک و اثبات ادعا نزد قاضی دادگاه، امکان طرح شکایت از تصرف عدوانی توسط خواهان وجود نخواهد داشت.
خواهان باید قادر به اثبات عدم سابقه تصرف متشاکی در مراجع قضایی صالح باشد. در صورتی که خوانده پس از خواهان تصرف غیر قانونی در ملک داشته باشد دادگاه با در نظر گرفتن دیگر شرایط قانونی حکم رفع تصرف عدوانی را صادر خواهد کرد.
3. عدوانی بودن تصرف خوانده
از دیگر شرایط اصلی طرح شکایت از تصرف عدوانی می توان به این مورد اشاره کرد که متصرف در ملک مالک به صورت غیر قانونی و عدوانی تصرف داشته باشد. در صورت عدم تصرف ملک توسط متصرف به صورت غیر قانونی، این دعوا تحت هیچ شرایطی معنا پیدا نخواهد کرد. اگر عدوانی بودن تصرف متشاکی اثبات نگردد، دادگاه شکایت مطرح شده را رسیدگی نخواهد کرد. از این رو تصرف به صورت عدوانی از دیگر شرایط مورد نیاز برای طرح این دعوا می باشد.
کلام آخر
اگر ملک شما را فردی به صورت غیر قانونی تصرف کرده باشد و برای طرح شکایت از تصرف عدوانی شرایط مورد نیاز فراهم باشد به منظور طرح این شکایت بهترین راهکار استفاده از خدمات و سرویس های متنوع وب سایت مستر وکیل می باشد. وکلای متخصص و حاذق این وب سایت در تمام مراحل طرح شکایت راهنمایی های لازم را به شما ارائه می دهند. با مشورت با آن ها می توانید بهترین و سریع ترین مسیر دستیابی به حق و حقوق خود را انتخاب نمایید.
ضن درود وسپاس وبا احترام لطفا تقاضای ارشاد وپاسخ مقتضی را دارم
مالکیت بصورت مبایعه نامه عادی برقطعاتی زمین کشاورزی دارم . دریکی ازقطعات ودرقسمتی ازان درسال 96 توسط شهرداری محل بصورت غیرمجاز با تخریب حصارسیم خاردار وتخریب وخاکبرداری از زمین شن ریزی وزیرسازی واسفالت ریزی شد.
علیه شهرداری درخواست رفع تصرف عدوانی تقدیم ودرنتیجه طبق دادنامه قطعی دادگاه تجدیدنظر شهرداری محکوم به رفع تصرف عدوانی غیرمجازوقلع ومحو اسفالت وبرگشت زمین بحالت سابق شد
پرونده به اجرای احکام محول وبعدازچندین مکاتبه متاسفانه شهرداری از اجرای حکم واجرای دستور امتناع وخودداری نمود وحتی درخلال اجرای حکم با تبانی ومشاوره دادن به وراث مرحوم فروشنده را تحریک که علیه بنده شکایت جعل وکلاهبرداری مطرح نمایند وهمکاری دارد . نماینده شهرداری متفقا ومشترکا” با وراث فروشنده علیه بنده شکایت جعل وبردن زمین غیر وسو استفاده ازسند جعلی مطرح که پس از کارشناسی وتحقیقات منع تعقیب بازپرس محترم له اینجانب صادر وبعدازاعتراض شکات عینا دردادگاه محترم کیفری صحت واصالت مدارک مالکیتم ثابت وگواهی شده است
درادامه اجرای حکم با قوه قهریه وهزینه شخصی قسمتی ازاسفالت برداشته وراه معبر ایجادشده را مسدود کردم وطبق صورتجلسه اجرای احکام خلع ید ورفع تصرف شد وزمین به اینجانب تحویل گردید ولی سند کماکان بنام مرحوم فروشنده مورث ورثه می باشد وزمین بعلت نفوذمواد نفتی قابل کشت نبود. مدتها گذشت تا اخیرا مجددا همان شهرداری زمین را اسفالت کشی وتصرف کرده است . من با مراجعاتم به شهرداری نتیجه ای نگرفتم وعلیه شهرداری مجددا شکایت کردم (دردادگاه کیفری ودادگاه حقوقی ) حالا بعداز رسیدگی ایا میتوانم مطالبه خسارت از نظر خارج شدن زمین انتفاع حیازت وممراعاشه ام است اقدام کنم با جلب نظرکارشناس محترم ارزیاب منتخب دادگاه محترم وایا رفع تصرف عدوانی نتیجه بخش خواهدبود دلائل درحدکفاف هست یا خیر . ممنون از پاسخ مقتضی وراهنمایی وبا عرض پوزش ازفراوانی مطلب سوالم خدانگهدار