شکایت از صرافی چگونه است؟

عدم ثبات نرخ ارز با توجه به تغییرات اقتصادی، نوسان قیمت ها را به صورت لحظه ای به همراه داشته است. ثابت نبودن قیمت ارز برای عده ای سود فراوان به همراه دارد در حالی که دیگر افراد ممکن است دچار ضرر و زیان شوند. عملیات صرافی در قانون تجارت عملا و ذاتا امری تجاری محسوب می شود. همانطور که در فعالیت های تجاری پول نقش مهمی را ایفا می کند در امر صرافی نیز همین گونه است. شکایت از صرافی از روش های مختلف همچون کانون صرافان، بانک مرکزی، سازمان تعزیرات و محاکم عمومی امکان پذیر می باشد. شما می توانید به منظور طرح شکایت با وکلای حرفه ای و باتجربه فعال در این زمینه مشورت کنید، برای پیدا کردن بهترین وکیل می توان به سایت مستر وکیل مراجعه نمود.
روش های مختلف طرح شکایت از صرافی
شکایت از صرافی و پیگیری این پرونده از روش های مختلف امکان پذیر است و برای این منظور باید مدارک و مستندات قانونی مورد نیاز را به همراه داشت. صرافی از لحاظ قانونی نوعی شرکت محسوب می شود که فعالیت آن به خرید، فروش و معاملات انواع ارز و سکه مربوط می باشد. تنها نهاد رسمی ناظر بر فعالیت صرافی ها در ایران بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران است و تشخیص تخلفات صرافی ها و اجرای ضمانت اجرایی لازم در این رابطه به عهده بانک مرکزی می باشد. صرافی ها در معاملات و مبادلات پولی نقش مهمی ایفا می کنند از این رو به عنوان یکی از نهادهای موثر و مهم در اقتصاد کشور شناخته می شوند. به همین دلیل است که رسیدگی به تخلفات و جرائم صرافی ها از اهمیت ویژه برخوردار است.
1. شکایت از صرافی در بانک مرکزی
عالی ترین مرجع قانون کشور بانک مرکزی است که بر عملکرد بانک ها و صراقی ها نظارت دارد. تمام فعالیت های مالی و اقتصادی کشور تحت نظر بانک مرکزی انجام می گیرند و از این طریق اداره می شوند. یکی از روش های شکایت از صرافی، بانک مرکزی است. برای طرح شکایت در این روش می توان به سایت رسمی بانک مرکزی مراحعه کرد و شکایت از صرافی را در بخش ثبت و درخواست شکایات مطرح کرد. در قسمت ثبت شکایت باید مشخصات فردی خود و اطلاعات کامل را درج نمایید. همچنین امکان طرح این شکایت از طریق شماره تماس 2706 در رابطه با مسائل شبکه بانکی، پولی و ارزش کشور برای شما وجود دارد.
به منظور کسب اطلاع از نحوه رسیدگی به شکایات، سایت بانک مرکزی برای شما یک کد رهگیری ارسال می کند. از طریق همین کد می توان در جریان مراحل رسیدگی به شکایات قرار گرفت. به خاطر داشته باشید در صورت طرح شکایت از صرافی در مراجع قضایی، امکان ثبت آن در سامانه بانک مرکزی برای شما وجود نخواهد داشت. شخص ذینفع یا وکیل قانونی باید شکایت از صرافی را مطرح کند.
2. ثبت شکایت از طریق مراجع قضایی
شناخته شده ترین نهاد کشور در زمینه ثبت انواع شکایات مراجع قضایی می باشد. برای ثبت شکایت از صرافی می توان به صورت مستقیم به دادسرای محل صرافی مراجعه کرد و شکایت خود را ثبت نمود. امکان ثبت شکایت از طریق شعب دفاتر خدمات قضایی نیز برای شما وجود دارد. پس از این که شکایت ثبت شود رسیدگی به آن آغاز خواهد شد و پس از سپری کردن مراحل قانونی آرای مقتضی صادر می شوند. در نهایت آرای صادر شده از طریق دایره اجرای احکام اجرا می شوند.
3. طرح شکایت در سازمان تعزیرات حکومتی
سازمان تعزیرات حکومتی که به عنوان بخشی از قوه قضاییه محسوب می شود موظف به مقابله با تخلفات همچون گران فروشی و کم فروشی می باشد. به خاطر داشته باشید که صرافی همچون کسب و کارهای دیگر نوعی تجارت است از این رو اگر قصد طرح شکایت از صرافی را داشته باشید می توانید از طریق ارسال نامه، مراجعه به سایت سازمان تعزیرات حکومتی یا تلفنی شکایت خود را مطرح نمایید.
4. شکایت از صرافی در کانون صرافان
از دیگر نهادهای رسمی و معتبر صنفی در حوزه صرافی ها، کانون صرافان می باشد. به منظور طرح شکایت از صرافی می توان از طریق این نهاد اقدام کرد و شکایت خود را همراه با مدارک و ادله مستند ارائه داد. شکایت در کمیته داوری کانون صرافان بررسی خواهد شد و در طول دو هفته نتیجه اعلام می شود.
اطلاعات مورد نیاز برای طرح شکایت
همانطور که عنوان شد طرح شکایت از روش های مختلف امکان پذیر می باشد از این رو اطلاعات مورد نیاز برای ثبت شکایت در روش های مختلف، متفاوت می باشد. به منظور ثبت شکایت از صرافی توسط کانون صرافان و بانک مرکزی باید اطلاعاتی همچون نام و نام خانوادگی مشتری، کد و نوع مشتری، استان و شهر محل سکونت، تلفن همراه، پست الکترونیکی، موضوعات اصلی و فرعی طرح شکایات، شرح دادخواست، اسناد و مدارک قابل پیوست ثبت شوند.
برای ثبت شکایت از طریق دادگستری نیز به اطلاعات زیر نیاز خواهید داشت:
- اطلاعات کامل فردی و شخصی که ممکن است شامل نشانی پیام نگار، شماره تلفن ثابت یا همراه و کد پستی شاکی باشد.
- تاریخ، محل وقوع جرم و موضوع شکایت
- میزان ضرر و زیان متحمل شده به مدعی و مورد مطالبه ایشان
- دلایل وقوع جرم، اسامی، مشخصات و نشانی شهود
- مشخصات و نشانی مظنون در صورت امکان
اطلاعات مورد نیاز برای ثبت شکایت از صرافی در سازمان تعزیرات شامل موارد زیر می باشد:
- اطلاعات هویتی همچون نام، نام خانوادگی، شهر و استان محل سکونت شاکی
- مشخصات فعالیت و شعلی که از آن شکایت دارید، اطلاعات هویتی متهم
- موضوع شکایت
- پیوست اسناد و مدارک اثبات کننده جرم
هزینه مورد نیاز برای شکایت از صرافی
امکان ثبت شکایت از صرافی در مراجع مختلف وجود دارد. هزینه دادرسی به مرجعی که دعوا و شکایت به آن ارجاع داده شده وابسته می باشد. به طور کلی می توان گفت هزینه دادرسی از آغاز ثبت شکایت تا صدور رای نهایی، هزینه های مرحله اجرا و تعرفه های حق الوکاله وکیل توسط سازمان برنامه و بودجه سالانه مشخص می گردند. به منظور کسب اطلاع از تعرفه خدمات قضایی می توان به قانون بودجه کشور مراجعه کرد.
کلام آخر
گسترش تعاملات بشر و ظهور پدیده رمز ارز باعث شده تا فعالیت صرافی ها دچار تحولات گسترده شود. صرافی های بسیار زیادی در حال حاضر در سطح کشور حضور دارند و به مشتریان خود خدمات متنوعی ارائه می دهند. به همین دلیل است که با تخلفات و جرائم مختلف مواجه می شویم، این امر همچنین باعث شده حقوق افراد تهدید و تضییع شوند. قوانین برای شکایت از صرافی راهکارهای مختلفی را پیش بینی نموده است که با توجه به موضوع شکایت می توان یکی از راهکارها را انتخاب کرد.