در صورت فوت کارگر، وراث می توانند حق و حقوق متوفی را از کارفرما مطالبه کنند؟⚖️【آپدیت 1403】
در صورت فوت کارگران، تمام دارای هایی جای مانده از ایشان به عنوان ماترک به صورت قانونی و شرعی بین وراث جامانده تقسیم خواهد شد. این دارایی ها ممکن است شامل تمام دیون، مطالبات و اموال منقول و غیرمنقول ایشان باشد. در این شرایط، وراث قانونی متوفی پس از طی مراحل قانونی و دریافت گواهی حصر وراثت، می توانند در سهم خود تصرف کنند. گاهی اوقات متوفی دارایی های باقیمانده خود را به دلیل تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار داشتن، پس از فوت به وراث انتقال می دهد. این حقوق، در برخی مواقع به صورت مستمری به خانواده متوفی پرداخت می شود. در این شرایط، وراث می توانند شکایت خود را مبنی بر مطالبه حق و حقوق متوفی از کارفرما در مراجع قضایی ثبت نمایند.
به خاطر داشته باشید که حقوق کارگران متوفی ارث نیست. این حقوق پس از فوت، تنها صرف شرایط خاص به میزان مشخص در قانون به افراد معین یا وراث تعلق خواهد گرفت. شما می توانید راهنمایی ها و مشاوره های مورد نیاز در این زمینه را از بهترین وکیل ارث در تهران دریافت نمایید.
مدارک مورد نیاز جهت مطالبه حق و حقوق متوفی از کارفرما
برای مطالبه حق و حقوق متوفی از کارفرما، باید مدارک و مستندات لازم را به مراجع قضایی ارسال نمایید. مطالبه حق و حقوق، به دو صورت با طرح شکایت از کارفرما و بدون آن امکان پذیر می باشد. از مهمترین مدارک مورد نیاز برای برقراری مستمری بازماندگان بدون طرح شکایت، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ارائه گواهی فوت متوفی مستمری بگیر بیمه توسط ادارات ثبت احوال
- ارائه اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی متوفی و بازماندگان ایشان در صورتی که شرایط دریافت مستمری را داشته باشند.
- ارائه اصل و کپی عقدنامه زوجه
- گواهی رشد یا قیم نامه بازماندگان متوفی
- ارائه گواهی تحصیلی برای فرزندان متوفی با سن بالای 18 سال
- صورتجلسه کمیسیون پزشکی در رابطه با از کارافتادگی پدر، مادر، فرزند و شوهر
در صورت عدم انجام اقدامات مورد نیاز توسط سازمان تامین اجتماعی و عدم پیگیری بازماندگان متوفی، اقدامات لازم در این خصوص باید توسط شعب دیوان عدالت اداری انجام گیرند. هنگام طرح دعوا یا بیان ادعا، باید تمام مدارک و مستندات مبتنی بر حقانیت را در صورت نیاز به دادگاه ارائه دهید. تمامی این مدارک و اسناد، باید همراه با لایحه دفاعیه به پرونده پیوست گردند. به خاطر داشته باشید که با توجه به قانون برای اثبات دعاوی می توان از سند، اقرار، شهادت، قسامه و سوگند استفاده کرد. علم و آگاهی قضات در این پرونده ها تاثیر قابل توجهی دارند.
شرایط مطالبه حق و حقوق متوفی از کارفرما
در صورت وجود شرایط زیر، امکان مطالبه حق و حقوق متوفی از کارفرما برای بازماندگان وجود دارد:
- در صورت بازنشسته بودن متوفی و قرار داشتن ایشان تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی، حقوق مستمری ایشان پس از مرگ متوفی به بازماندگان ایشان تعلق خواهد گرفت.
- در صورت از کار افتاده بودن شخص بیمه شده، بازماندگان پس از فوت ایشان حقوق مستمری او را دریافت خواهند کرد.
- در صورت پرداخت حق بیمه سازمان تامین اجتماعی توسط متوفی در آخرین سال زندگی شان پس از مرگ ایشان بازماندگان حقوق مستمری ایشان را به ارث خواهند برد.
- در صورت دارا بودن حداقل بیمه یک سال کار توسط متوفی یا وجود شرایطی که متوفی در آخرین سال زندگی خود حق بیمه 90 روز را پرداخت کرده باشد، مستمری ایشان به عنوان ارث به بازماندگان ایشان پرداخت خواهد شد.
- در صورت فوت بیمه شده مشمول قانون تامین اجتماعی قبل از تصویب این قانون یا عدم برقراری مستمری متوفی بنا به دلایل مختلف، بازماندگان شامل موارد مقرر در این بند خواهند بود.
- در صورت عدم دارا بودن شرایط مذکور در این بندها در حالی که حق بیمه مقرر را 20 سال کامل قبل از فوت پرداخت کرده باشد، بازماندگان قادر به دریافت مستمری از ایشان خواهند بود.
دعاوی مربوط به مستمری و حقوق فرد متوفی دارای جوانب متعدد و پیجیده می باشند. از این رو، توصیه می شود قبل از طرح دعوا در این رابطه اطلاعات کامل و مورد نیاز را جمع آوری نمایید.
نحوه محاسبه و مطالبه حق و حقوق متوفی از کارفرما
نحوه محاسبه و مطالبه حق و حقوق متوفی از کارفرما به صورت زیر می باشد:
- در صورتی که بیمه شده متوفی سابقه پرداخت 10 تا 20 سال حق بیمه به سازمان تامین اجتماعی را داشته باشد، بازماندگان بدون نیاز به رعایت مواد قانون تامین اجتماعی نسبت به حق بیمه پرداخت شده و سهام مقرر در قانون قادر به دریافت مستمری خواهند بود.
- در صورت قوت بیمه شده پس از تاریخ تصویب این قانون و دارا بودن سابقه پرداخت حق بیمه برای یک تا ده سال، بازماندگان برای هر یک سال سابقه پرداخت بر اساس قانون دستمزد یک ماه کارگر عادی را در زمان قوت به صورت یکجا با توجه به سهم تعیین شده در قانون تامین اجتماعی دریافت خواهند کرد.
- در صورت فوت بیمه شده به دلیل حوادث کاری یا بیماری مربوط به شغل، حقوق مستمری ایشان به بازماندگان پرداخت می شود.
- در صورت عدم ارسال تقاضای مستمری بگیر یا بازنشسته شش ماه پس از بازنشستگی به سازمان تامین اجتماعی، بازمانده ای که شرایط قانونی را داشته باشد می تواند به صورت قانونی و موقت حقوق متوفی را تقاضا و دریافت نماید.
- در صورت وجود متوفی در قید حیات و یا اعلام فوت ایشان به روش های دیگر به اشتباه، وضع مستمری ایشان به حالت اولیه باز خواهد گشت. بازنشسته تمامی صندوق های بازنشستگی کشور، مشمول این تبصره می شود.
مدت زمان مورد نیاز برای مطالبه حق و حقوق از کارفرما
در صورت اثبات ادعاهای پرونده مستمری بازمانده که وظیفه دیوان عدالت اداری است، می توان عنوان کرد طرح دعوای این مسائل اندکی طول می کشد. رسیدگی به این دعاوی دو مرحله ای است؛ از این رو، تخمین آغاز و پایان طرح شکایت به صورت دقیق غیر قابل پیش بینی است. رسیدگی به دلایل بازمانده متوفی و اداره تامین اجتماعی نیز این زمان را افزایش می دهد. پیش بینی زمان پرونده های حقوقی در زمینه های مختلف در اکثر مواقع دقیق نیست.
کلام آخر
کم توجهی به مقررات و اصول صحیح تنظیم شکایت، یکی از مهمترین مشکلات برای بازماندگان کارگران فوت شده و عدم موفقیت آن ها در طرح شکایت علیه کافرماست. مطالبه حق و حقوق متوفی از کارفرما، بهتر است با کمک افراد متخصص، باتجربه و حرفه ای انجام گیرد.