تبلیغات در مستر وکیل
دانستنی‌های حقوقی

شکایت ضرب و جرح چگونه است؟⚖️【 آپدیت 1403 】

در صورتی که بنا به دلایل مختلف فردی مورد ضرب و جرح قرار گیرد قادر به ارائه طرح شکایت ضرب و جرح به مراجع صالح می باشد. به طور کلی می توان گفت ضرب و جرح به معنای آسیب دیدگی اعضای بدن است که طبق قانون جرم محسوب می گردد. برای این جرم مجازات توسط قانونگذار مشخص شده است. ضرب و جرح در حقیقت نوعی خشونت خانگی محسوب می شود و امکان مشاهده آن در روابط زوجین نیز وجود دارد. شکایت ضرب و جرح سالانه در کشور ما در حال افزایش است و بنا به دلایل مختلف ایجاد می گردد. این مشکلات در اکثر موارد با گفتگو ساده آغاز شده و با ضرب و جرح طرفین خاتمه می یابد.

مطالب مشابه: جهت مشاهده 10 تا از بهترین وکیل پایه یک دادگستری در تهران کلیک کنید

نحوه شکایت ضرب و جرح چگونه است؟

شکایت ضرب و جرح در حقیقت دارای طرح کیفری است و برای طرح این شکایت در دادگاه به تنظیم شکایتنامه نیاز خواهید داشت. همانطور که عنوان شد نخستین گام برای طرح این شکایت تنظیم شکایتنامه می باشد. در مرحله بعد مدارک مهم باید به آن پیوست شوند و پرونده را به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ارائه داد. تنها در این صورت است که می توان شکایت ضرب و جرح را ثبت کرد. پس از این که درخواست شما به دفاتر خدمات قضایی ارسال شد دادگاه شکایتنامه را بررسی و پیگیری خواهد کرد. در نهایت زمان دادرسی از طریق ارسال پیامک به طرفین ابلاغ خواهد شد.

نحوه شکایت ضرب و جرح

روش دیگر طرح این شکایت مراجعه به کلانتری محل و تنظیم صورت جلسه یا شکایتنامه از فرد مجرم می باشد. پس از تشکیل پرونده و تکمیل مدارک لازم در این روش پرونده به دادسرا مرجوع می شود تا در نهایت قاضی پرونده را مورد رسیدگی و پیگیری قرار دهد.

مدارک مورد نیاز برای طرح این شکایت

همانطور که عنوان شد برای شکایت ضرب و جرح ابتدا باید شکایتنامه تنظیم شود و به دفاتر خدمات قضایی مراجعه کنید تا دادخواست شکایت ثبت گردد. همچنین می توان به کلانتری مراجعه نمود و صورتجلسه تنظیم کرد. به طور کلی برای طرح این شکایت باید مدارک و مستنداتی را به دادگاه ارائه دهید. از جمله این مدارک مهم می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مدارک هویتی و شناسایی شاکی
  • مدارک شناسایی شهود
  • ثبت نام در سامانه ثنا و دریافت برگه ثبت نام
  • نامه پزشک قانونی
  • تنظیم شکایتنامه قانونی مبتنی بر شکایت ضرب و جرح

مدارک مورد نیاز شکایت ضرب و جرح

چه زمانی برای طرح شکایت جهت ضرب و جرح می توان اقدام کرد؟

در صورت قرار گرفتن در معرض ضرب و جرح در اولین فرصت ممکن باید به پزشکی قانونی مراجعه نمود و گواهی مربوطه را دریافت کرد. مراجعه فرد به پزشکی قانونی در اولین فرصت ممکن از اهمیت ویژه برخوردار می باشد زیرا مراجعه به پزشکی قانونی پس از مدت زمان طولانی باعث خواهد شد آثار جنایت در بدن فرد باقی نماند و اثبات جرم دشوار خواهد بود. یکی از مهمترین مدارک اثبات وقوع جرم گواهی پزشکی قانونی است. میزان آسیب دیدگی را می توان با استفاده از این گواهی به صورت دقیق مشخص نمود و میزان مجازات را تعیین کرد.

مراجع صالح رسیدگی به این شکایات

در دادگاه های خانواده و دادسراها در حال حاضر پرونده های مختلفی در رابطه با ضرب و جرح ثبت می شوند. دادگاه در این حوزه احکام مختلفی را مطرح می نماید. در صورتی که ارتکاب یک رفتار توسط فرد جنبه کیفری پیدا کند جرم محسوب می شود و مجازات برای آن در نظر گرفته خواهد شد. محاکم کیفری صلاحیت رسیدگی به این پرونده ها را دارند. شما می توانید در این مواقع با بهترین وکیل کیفری در تهران به مشاوره بپردازید و راهنمایی های لازم را از ایشان دریافت نمایید.

به طور کلی می توان گفت ضرب و جرح دارای جنبه کیفری است و رسیدگی به آن به عهده دادگاه های کیفری است. امکان طرح شکایت ضرب و جرح در مراجع قضایی وجود دارد.

هزینه طرح این شکایت

همانطور که اطلاع دارید شکایات مختلف نیازمند پرداخت هزینه می باشد. برای شکایت ضرب و جرح هزینه های زیر باید توسط شاکی پرداخت شوند:

  • هزینه تنظیم شکایتنامه
  • هزینه ثبت نام در سامانه ثنا
  • هزینه پزشکی قانونی و دریافت گواهی
  • هزینه دادرسی به پرونده
  • هزینه کپی

ارکان جرم ضرب و جرح

ضرب و جرح مانند دیگر جرایم دارای سه رکن قانونی می باشد. از جمله ارکان ضرب و جرح می توان به موارد زیر اشاره کرد:

ارکان جرم ضرب و جرح

1. رکن قانونی

با توجه به ماده 614 قانون مجازات اسلامی در صورتی که عمدی به شخص دیگر ضربه وارد کنید که نقصان، شکستگی یا از کارافتادگی یکی از اعضا یا بیماری دایمی یا فقدان و نقص حواس، منافع و زوال عقل را به همراه داشته باشد اما امکان قصاص برای شما وجود نداشته باشد با رکن قانونی این جرم سر و کار خواهیم داشت. اگر این اقدام شما در نظم، صیانت و امنیت جامعه اختلال ایجاد کند به شش ماه حبس درجه شش محکوم خواهید شد. در صورت درخواست شاکی ممکن است مجرم به پرداخت دیه نیز محکوم گردد.

2. رکن مادی

رکن مادی جرم ضرب و جرح شامل سه شرط می باشد:

  • شرط نخست این است که اگر فرد آسیب دیده باید زنده باشد.
  • صدمه به صورت فعل مثبت باشد به این معنا که عملا فرد آسیب زده باشد.
  • شرط سوم وسیله ارتکاب جرم است که ممکن است شامل هر چیزی باشد.

3. رکن معنوی

رکن معنوی جرم ضرب و جرح شامل سوء نیت می باشد. در این شرایط مجرم با علم به آسیب دیدن شاکی این کار را انجام می دهد.

کلام آخر

برای ارائه شکایت ضرب و جرح بدون شک به مشاوره با وکیل یا مشاور حقوقی متخصص نیاز خواهید داشت. مشاور یا وکیل مورد نظر باید اقدام به جمع آوری تمام دلایل مورد نیاز شما به صورت منسجم نماید. یک وکیل حرفه ای و باتجربه می تواند با تنظیم شکواییه و درخواست دیه روند دادرسی را ساده سازد. حضور وکلای کیفری حرفه ای برای طرح این شکایت نیز لازم و ضروری به نظر می رسد. یک وکیل کیفری باتجربه می تواند در تمام مراحل دادگاه شما را همراهی گرده و دفاعیات لازم را برای شما انجام دهد.

بدون شک استفاده از وکیل برای طرح شکایت ضرب و جرح نتایج مثبتی را برای شما به همراه خواهد داشت اما در برخی مواقع امکان دسترسی به وکیل بنا به دلایل مختلف برای شما وجود نخواهد داشت. گاهی اوقات نیز افراد به دلیل بالا بودن هزینه های حق الوکاله از دریافت راهنمایی وکلای حرفه ای خودداری می کنند.

4.3/5 - (3 امتیاز)

سحر تمدنی نژاد

سلام سحر هستم، از سال 1397 فعالیت مو در حوزه نویسندگی و تولید محتوای متنی یونیک شروع کردم، به حرفه تولید محتوا علاقه زیادی دارم و همواره سعی بر افزایش اطلاعاتم در زمینه سئو و تولید محتوا یونیک دارم، امیدوارم بتوانم مطالب با بهترین کیفیت را در اختیار شما عزیزان قرار دهم☘️💚

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا