تبلیغات در مستر وکیل
دانستنی‌های حقوقیکیفری

شکایت ثالث به چه معناست؟⚖️【 آپدیت 1403 】

زمانی می توان شکایت ثالث را مطرح کرد که شخص به صورت قانونی در جریان یک دادرسی قرار نگیرد. این شخص به عنوان یکی از طرفین شکایت به جلسات رسیدگی دعوت نمی شود، اما رای نهایی به گونه ای حقوق ایشان را تضعیف می کند. طبق پیش بینی این موضوع توسط قانون آیین دادرسی مدنی، قانون اجرای احکام و دیگر قوانین و مقررات متفرقه همچون آیین نامه اجرایی ماده 50 قانون تامین اجتماعی و آیین نامه اجرای مفاد اسناد لازم الاجرا به ادعای فردی که به دلیل آرای نهایی متحمل ضرر شده باشد، از طریق طرح این شکایت رسیدگی خواهد شد. با دریافت کمک از وکیل آنلاین، می توان روند این پرونده را سرعت بخشید.

انواع شکایت ثالث

حکم دادگاه اصولا دارای تاثیر نسبی است. به این معنا که تنها طرفین شکایت که برای دریافت حق و حقوق و دفاع از خود به دادگاه های گرگان، شیراز و دیگر شهرها مراجعه می کنند، تحت تاثیر رای نهایی قرار می گیرند. گاهی اوقات، ممکن است رای صادره برای شکایت علاوه بر حقوق طرفین دعوا، حقوق اشخاصی که در شکایت به صورت مستقیم دخالت نداشته اند را نیز تحت تاثیر قرار دهد. یکی از روش های پیش بینی شده در قانون آیین دادرسی مدنی ایران برای شکایت از آرای صادره دادگاه ها، طرح شکایت ثالث می باشد.

انواع شکایت ثالث

شکایت ثالث، دعوا و دادخواستی است که توسط شخصی مطرح می گردد که به صورت قانونی در جریان دادرسی قرار نداشته باشد. در این شرایط، شاکی جزء طرفین شکایت اصلی نمی باشد. پس از طی مراحل قضایی و دادرسی فردی که متحمل ضرر شده و در حقوق ایشان خلل وارد شده است، رای نهایی صادر می گردد. برای دریافت نتایج مطلوب از طرح این شکایت، همواره توصیه می شود با بهترین وکیل حقوقی در شیراز مشورت نمایید. این شکایت به طور کلی به سه دسته طبقه بندی می شود.

اصلی

زمانی که شخص سوم از حکم صادره ضرر ببیند، می توان شکایت ثالث اصلی را مطرح کرد. گاهی اوقات، شخص ثالث ممکن است هنگام اجرای حکم یا قبل از آن متوجه شود که متحمل ضرر و زیان شده است. در این موارد، باید نسبت به رای نهایی اعتراض کرد. این نوع شکایت را مطابق با ماده 420 قانون آیین دادرسی مدنی، با شرایط زیر می توان مطرح کرد:

  • تنظیم و ارائه دادخواست برای طرح این شکایت لازم و ضروری است.
  • شخص ثالث شاکی و طرفین دعوای اصلی متشاکی نامیده می شوند. به خاطر داشته باشید که هر دو طرف شکایت اصلی در اینجا به عنوان متشاکی شناخته می شوند.
  • مراحل رسیدگی این شکایت دقیقا مشابه دادرسی اولیه است.
  • دادگاه رسیدگی کننده به این اعتراض، دادگاهی است که رای نهایی اولیه را صادر می کند.

طاری

اگر یکی از طرفین شکایت در جلسه دادرسی هنگام رسیدگی به پرونده برای اثبات حقوق خود و با توجه به تصمیم و رای دادگاه که بین ایشان و شخص دیگر بوده استناد کند و از رای دادگاه استفاده کند، طرف مقابل قادر به طرح شکایت و اعتراض خود می باشد. این نوع شکایت، شکایت ثالث طاری است. طبق ماده 421 قانون آیین دادرسی مدنی، این شکایت با شرایط زیر قابل طرح است.

  • بدون تنظیم و ارائه دادخواست انجام می گیرد.
  • اعتراض در دادگاه رسیدگی کننده به دعوا مطرح می گردد. به این شرط که درجه محکمه صدور رای از محکمه ای که در آن نسبت به رای اعتراض شده، بالاتر نباشد. در صورت پایین بودن درجه دادگاه از دادگاه صادر کننده رای مورد اعتراض، متشاکی دادخواست خود را باید به دادگاهی تقدیم کند که رای را صادر کرده است.

اجرایی

شکایت ثالث اجرایی، زمانی مطرح می شود که دادگاه به منظور اجرای حکم قطعی دستور توقیف اموال را صادر کرده باشد. اموال ممکن است منقول یا غیر منقول باشند. اگر در این شرایط شخص ثالث نسبت به این مال ادعای حق نماید، شکایت ایشان تحت عنوان شکایت ثالث اجرایی قابل رسیدگی می باشد. طبق مفاد 146 و 147 قانون اجرای احکام مدنی، این نوع شکایت را می توان در شرایط زیر مطرح کرد:

  • شخص ثالث باید به دادگاه صادر کننده رای توقیف اموال یا اجرا کننده حکم، مراجعه نماید.
  • اگر شخص ثالث سند رسمی یا حکم دادگاه را در اختیار داشته باشد که از حکم توقیف اموال زودتر صادر شده باشد، دستور توقیف اموال لغو خواهد شد. در صورت در اختیار نداشتن سند رسمی یا حکم مذکور، باید شکایت مطرح گردد تا مورد رسیدگی قرار گیرد.
  • طرح و ارائه دادخواست الزامی است.
  • شخص ثالث شاکی و طرفین دعوای اصلی متشاکیان شکایت می باشند.

چه کسی می تواند شکایت ثالث را مطرح کند؟

برای پذیرفته شدن شکایت ثالث، شخص ثالث باید ویژگی های زیر را داشته باشد:

  • شاکی باید شخص ثالث باشد. برای طرح این شکایت، شاکی نباید یکی از طرفین شکایت اصلی باشد که در دادرسی حضور داشته است. روش های اعتراض دیگر همچون تجدیدنظر خواهی برای طرفین شکایت اصلی وجود دارند. شکایت ثالث حقی است که تنها برای اشخاص ثالث شناخته می شود. شخصی که به صورت مستقیم در شکایت حضور و دخالت نداشته است.
  • شاکی باید ذینفع باشد. در صورتی می توان نسبت به رای دادگاه اعتراض کرد که حقوق شخص ثالث مختل شده باشد. همچون تمامی دعاوی حقوقی، شخص ثالث در صورتی می تواند به دادگاه مراجعه کند که در پرونده برای ایشان بتوان نفعی متصور شد. در غیر این صورت، هر فردی قادر به اعتراض نسبت به رای صادره می باشد.

طرح شکایت ثالث برای چه آرایی امکان پذیر است؟

طبق ماده 418 قانون آیین دادرسی مدنی، شخص ثالث قادر به طرح اعتراض نسبت به رای صادره توسط دادگاه های عمومی، دادگاه انقلاب و تجدید نظر می باشد. شکایت ثالث نسبت به تمام آرای صادره از دادگاه قابل مطرح شدن است. این امر در رابطه با آرای داوری نیز صدق می کند و اشخاص غایب در تعیین داور، قادر به طرح اعتراض نسبت به رای داوری می باشند. توصیه می شود برای آشنایی با شرایط شکایت چند نفر از یک نفر چگونه است، مقاله ای که آماده کرده ایم مطالعه کنید.

شکایت ثالث نسبت به چه آرایی قابل طرح است؟

کلام آخر

با دریافت کمک از بهترین وکیل پایه یک دادگستری در شیراز که به دانش روز مجهز است و از تجربه کافی در پرونده های حقوقی و کیفری برخوردار می باشد، می توان روند پیگیری شکایت ثالث را سرعت بخشید. این امر از تحمیل ضرر و زیان به افراد پیشگیری می کند و در دستیابی به نتایج با سرعت بالاتر موثر است. اگر پرونده شما جنبه کیفری داشته باشد بهتر است از وکلای کیفری فعال در این حوزه کمک بگیرید.

4/5 - (5 امتیاز)

سحر تمدنی نژاد

سلام سحر هستم، از سال 1397 فعالیت مو در حوزه نویسندگی و تولید محتوای متنی یونیک شروع کردم، به حرفه تولید محتوا علاقه زیادی دارم و همواره سعی بر افزایش اطلاعاتم در زمینه سئو و تولید محتوا یونیک دارم، امیدوارم بتوانم مطالب با بهترین کیفیت را در اختیار شما عزیزان قرار دهم☘️💚

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا