تبلیغات در مستر وکیل
دانستنی‌های حقوقی

شکایت خوانده از خواهان به چه معناست؟⚖️【 آپدیت 1403 】

به منظور ثبت شکایت علیه فردی در دادگاه باید با توجه به نوع پرونده خود به دادگاه مربوطه مراجعه کنید و شکایت خود را مطرح نمایید. این امر از بررسی تمامی پرونده های شکایت در یک دادگاه جلوگیری به عمل می آورد. هر دادگاه دارای کاربرد تخصصی خود می باشد و به این صورت تفکیک انجام می گیرد. گاهی اوقات متشاکی بنا به دلایل مختلف می تواند شکایت خود را علیه شاکی مطرح نماید. اما شکایت خوانده از خواهان به چه معناست؟

معنای شکایت خوانده از خواهان

همانطور که اطلاع دارید اکثر دعاوی از طرف شاکی، علیه متشاکی مطرح می شوند. اما گاهی اوقات ممکن است شاکی علیه متشاکی دعوای غیر واقعی مطرح کرده باشد و حقی از ایشان ضایع نشده باشد که در این شرایط امکان طرح شکایت خوانده از خواهان فراهم می شود. در رابطه با نحوه اثبات صحت یا عدم صحت دعوای از سوی دادگاه باید عنوان کرد که در صورت وجود دلایل مثبت، دادگاه متشاکی عنه را احضار خواهد کرد. در صورتی که دعوا به شکایت شاکی منحصر باشد، قرار منع تعقیب توسط دادگاه صادر خواهد شد.

"</p

متشاکی برای اثبات ادعای خود می تواند از بهترین وکیل پایه یک دادگستری در شیراز کمک بگیرد. در صورت عدم وجود مدرک علیه متشاکی، بدون نیاز به تامین دلیل با تکیه بر قاعده برائت و اصل 37 قانون اساسی و ماده 177 قانون آیین دادرسی مدنی، قرار منع تعقیب صادر خواهد شد. از لحاظ حقوقی طبق ماده 199 قانون آیین دادرسی مدنی واقعیت باید کشف گردد.

نحوه طرح شکایت خوانده از خواهان

یکی از روش هایی که متشاکی با استفاده از آن می تواند به دعوای شاکی پاسخ دهد و خواننده بدون ورود در ماهیت دعوا می تواند به دعوای شاکی پاسخ دهد، اعلام ایراد می باشد. برای طرح این شکایت می توان با بهترین وکیل شیراز مشورت کرد. به طور کلی می توان گفت ایرادات به سه دسته طبقه بندی می شوند:

1. ایرادی که بر اثر آن مرجع رسیدگی تغییر می کند

ایراد عدم صلاحیت نسبی یکی از ایراداتی است که متشاکی توانایی طرح آن را دارد. عدم صلاحیت ذاتی و ایراد مرسوم به امر مطروحه از ایراداتی هستند که امکان طرح شکایت خوانده از خواهان را فراهم می سازد. طبق ماده 87 قانون آیین دادرسی مدنی ایراد عدم صلاحیت نسبی باید تا پایان جلسه نخست دادرسی انجام شود. در صورت وارد بودن این ایراد، با صدور قرار عدم صلاحیت حسب مورد، پرونده به دادگاه عمومی محلی مرجوع می شود. همچنین پرونده در این شرایط به منظور تعیین مرجع صالح به دادگاه تجدید نظر استان یا دیوان عالی کشور ارسال خواهد شد.

در صورتی که ایراد وارد باشد، ماهیت دعوا مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت و ایراد مردود اعلام می شود. اگر دعوا مختص ضعب خانواده دادگاه عمومی در شعب دیگر دادگاه عمومی مطرح شود، دادگاه قرار امتناع از رسیدگی را صادر خواهد کرد و پرونده به دست رئیس کل دادگاه می رسد تا به شعبه مربوطه مرجوع شود.

در بررسی ایراد عدم صلاحیت ذاتی متشاکی ضمن پاسخ به ماهیت دعوا اگر دادگاه را فاقد صلاحیت ذاتی تشخیص دهد می تواند با توجه به بند یک ماده 84 قانون آیین دادرسی مدنی ایراد عدم صلاحیت را عنوان کند. این ایراد نیز باید تا پایان جلسه نخست دادرسی مطرح گردد. در صورت پذیرش ایراد عدم صلاحیت ذاتی از طریق صدور قرار عدم صلاحیت توسط دادگاه، پرونده به مرجع صالح ارسال خواهد شد. همچنین ممکن است پرونده به منظور تعیین مرجع صالح به دیوان عالی کشور ارسال گردد. در صورت تشخیص مردود بودن عدم صلاحیت ذاتی و عدم وجود مانع دیگر در رسیدگی ماهوی رسیدگی آغاز خواهد شد. در رابطه با این ایرادات، ایراد امر مطروحه نیز ممکن است مورد بررسی قرار گیرد.

2. ایجاد مانع موقت در رسیدگی به دعوا

منظور از مانع موقت با توجه به بند 5 ماده 84 و ماده 86 قانون آیین دادرسی مدنی، مانعی است که توانایی رفع و اقامه دوباره دعوا را با وجود صدور قرار رد دعوا دارد. این نوع ایراد شامل ایراد عدم اهلیت و ایراد عدم احراز سمت هستند. در ادامه می توان عنوان کرد که نوعی از شکایت خوانده از خواهان در صورت پذیرش، در رسیدگی به دعوا مانع موقت ایجاد می کند. با متفی شدن دلیل ایرادف این دعوا مجدد قابل طرح و رسیدگی است.

هیچ شخصی قادر به اجرای حق خود نمی باشد. تنها در شرایطی قادر به انجام این کار خواهید بود که برای این امر اهلیت قانونی داشته باشید. تنها در صورت دارا بودن اهلیت قانونی یا استیفا قادر به اقامه دعوا خواهید بود. در صورتی که دادگاه ثابت کند متشاکی اهلیت پاسخ به دعوا را ندارد، نسبت به صدور قرار عدم اهلیت متشاکی که یکی از قرارهای قاطع دعوا می باشد، باید اقدامات لازم را انجام دهد.

متشاکی پیروز در دعاوی قبلی می تواند ایراد امر قضاوت شده را مطرح کند. اگر دعوا از نظر دادگاه همان دعوای قبلی باشد، قرار رد دعوا صادر خواهد شد. ایراد عدم احراز سمت نیز زمانی قابل طرح و رسیدگی است که شخصی غیر از مدعی دادخواست را به نمایندگی از خواهان تقدیم کند.

نوع دیگر ایرادات آن هایی هستند که در مسیر رسیدگی به دعوا مانع دائمی ایجاد می کنند.

شرایط طرح این شکایت

اگر متشاکی قادر به اثبات واهی بودن دعوای مطروحه توسط شاکی باشد می تواند از شاکی شکایت کند. هرچند اثبات دعوای واهی از طریق وکیل و حقوقدان بسیار آسان تر انجام می گیرد. به همین دلیل است که همواره توصیه می شود در این مسیر با بهترین وکیل حقوقی در شیراز مشورت نمایید. با مطالعه دادخواست و دلایل موجود در پرونده اثبات واهی بودن شکایت امکان پذیر می باشد. با توجه به احکام ماده 199 آیین دادرسی مدنی دادگاه می تواند دلایل واهی بودن را اثبات کند. لازم به ذکر است که در فرآیند کیفری نیز واهی بودن شکایت به همین صورت قابل اثبات است.

شرایط طرح این شکایت

کلام آخر

شکایت واهی نتایج مختلفی دارد و یکی از وجوهی می باشد که با توجه به آن، امکان طرح شکایت خوانده از خواهان وجود دارد. متشاکی می تواند خسارت دعوای واهی را طلب نماید. در صورتی که دادگاه ثابت کند هدف از شکایت مطروحه تبانی و تاخیر است، شکایت از شکایت اصلی جدا خواهد شد و هر یک جداگانه مورد رسیدگی قرار خواهند گرفت. شکایت واهی بر فرآیند رسیدگی تاثیر می گذارد و امکان فرار از اجرای تعهدات را فراهم می کند. در صورت اثبات این موضوع در دادگاه با فرد خاطی برخورد جدی صورت می گیرد.

3.5/5 - (4 امتیاز)

سحر تمدنی نژاد

سلام سحر هستم، از سال 1397 فعالیت مو در حوزه نویسندگی و تولید محتوای متنی یونیک شروع کردم، به حرفه تولید محتوا علاقه زیادی دارم و همواره سعی بر افزایش اطلاعاتم در زمینه سئو و تولید محتوا یونیک دارم، امیدوارم بتوانم مطالب با بهترین کیفیت را در اختیار شما عزیزان قرار دهم☘️💚

مقالات مرتبط

یک نظر

  1. سلام
    اگر چند ماه پس از قطعی شدن و اجرای احکام حقوقی، در دادگاهی دیگر اثبات شود ادعاهای محکوم له کذب و غیر واقعی بوده و به قصد ضرر و زیان به محکوم علیه وارد کرده، امکان پیگیری و ارسال دادخواست به خواسته ضرر و زیان هست؟
    سپاس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا