تبلیغات در مستر وکیل
دانستنی‌های حقوقیکیفری

شکایت قضایی چیست؟⚖️【 آپدیت 1403 】

به شکایتی که یک شهروند به عنوان شاکی در پرونده حقوقی یا کیفری علیه متشاکی انجام می دهد، شکایت قضایی گفته می شود. شاکی به دادسرا یا دادگاه مراجعه می کند تا در مورد متهم که عمل ایشان باعث خسارت زدن به شاکی شده است، پیگیری های لازم را تا دستیابی به نتایج مطلوب انجام دهد. مرجع قضایی متهم را به جبران آن یا اعمال مجازات قانونی محکوم می کند. در ادامه روند متشاکی باید به شکایت شاکی در دادگاه پاسخ دهد و خسارت وارده را جبران کند.

مراجع پیگیری این شکایت

اشخاص برای این که بتوانند شکایت قضایی خود را مطرح کنند و از مراجع قضایی درخواست رسیدگی به موضوع پرونده را داشته باشند، باید در رابطه با حقوقی یا کیفری بودن موضوع شکایت آگاهی های لازم را کسب کنند. برای طرح شکایت قضایی حقوقی باید به دادگستری مراجعه کرد و با دریافت راهنمایی از بهترین وکیل پایه یک دادگستری در شیراز موضوع را رسیدگی کرد. به منظور طرح این شکایت با جنبه کیفری باید به دادسرای محل وقوع جرم مراجعه نمود. برای طرح این شکایت در محاکم دادگستری باید تفاوت بین شکایت کیفری و دادخواست حقوقی را بدانید.

مراجع شکایت قضایی

پس از کسب آگاهی در رابطه با حقوقی یا کیفری بودن شکایت قضایی در یک پرونده می توان با روند رسیدگی و پروسه آن آشنا شد. پس از ثبت دادخواست، تعیین شعبه و جلسه دادرسی رسیدگی به شکایت قضایی با جنبه حقوقی آغاز می گردد. با طرح شکایت در دادسرا و انجام تحقیقات مقدماتی در کلانتری ها فرآیند رسیدگی به شکایت قضایی کیفری آغاز می شود. تحقیقات مقدماتی در رابطه با این پرونده در دادیاری یا بازپرسی انجام می گیرد. در نهایت پرونده با صدور قرار یا کیفرخواست به دادگاه کیفری مرجوع می شود تا قاضی نسبت به صدور رای نهایی اقدامات لازم را انجام دهد.

مدارک مورد نیاز شکایت قضایی

برای طرح شکایت قضایی با ید تمامی مدارک و مستندات بیانگر حقوق ذی نفع و ذی حق را به مراجع قضایی ارائه داد. این مدارک باید همراه با شکواییه یا دادخواست به پرونده پیوست شوند. به خاطر داشته باشید طبق قانون برای اثبات دعاوی مختلف می توان از اقرارف شهادت، قسامه و سوگند استفاده کرد. علم و آگاهی قاضی نیز در بسیاری از پرونده ها تاثیر قابل توجهی دارد. انجام مشاوره خوب مناسب با مسیر شکایت پیش بینی شده برای شما ادله و راهکارهای منطقی را مشخص می سازد.

زمان مورد نیاز برای پیگیری شکایت قضایی

برای طرح هر شکایتی زمان مشخصی تعیین شده است که طبق قانون پس از انقضای آن مدت تعقیب جرم یا اجرای حکم قطعی متوقف می گردد و مجازات تعیین شده در قانون برای آن جرم اجرا نمی شود. اگر رسیدگی به جرم یا اجرای حکم قطعی کیفری در مدت زمان مشخص انجام نگیرد و به تعویق بیفتد، آن جرم دیگر در محاکم مورد رسیدگی قرار نخواهد گرفت و رای نهایی اجرا نمی شود. بر اساس قانون مجازات اسلامی، این زمان برای شکایت قضایی با جنبه کیفری به سه دسته تعقیب، صدور و اجرای حکم تقسیم می شود. هر یک از آن ها در قانون مجازات دارای زمان مشخص هستند.

در چه شرایطی تعقیب جرایم متوقف می شود؟

مرحله قبل از طرح شکایت و رسیدگی های لازم به مرور زمان تعقیب مربوط می باشد. به این معناست که از تاریخ وقوع جرم تا انقضای مهلت قانونی، دادسرا یا شاکی موضوع شکایت را تحت تعقیب قرار نداده باشد. در صورتی تعقیب جرایم مربوط به تعزیر متوقف می شوند که از تاریخ وقوع جرم تا انقضای موارد زیرتعقیب نشده باشد. همچنین اگر از تاریخ آخرین اقدام تعقیبی یا تحقیقی تا انقضای این موارد حکم نهایی صادر نشده باشد، تعقیب جرایم متوقف می شوند.

  • جرایم تعزیری درجه یک تا سه، با انقضای 15 سال
  • جرایم تعزیری درجه چهار، انقضای 10 سال
  • جرایم تعزیری درجه 5، انقضای 7 سال
  • جرایم تعزیری درجه 6، انقضای 5 سال
  • جرایم تعزیری درجه 7و 8، انقضای سه سال

لازم به ذکر است که برای طرح شکایت حقوقی، مهلت خاصی توسط قانونگذار مطرح نشده است و اگر برای فردی حقی ثابت گردد، آن حق تا ابد قابلیت مطالبه خواهد داشت. به خاطر داشته باشید که تخمین زمان آغاز و اتمام طرح شکایت تحت هیچ شرایطی به صورت دقیق قابل پیش بینی تیسا. انجام کارشناسی های متعدد در جرایم کیفری و مسائل حقوقی مختلف زمان مورد نیاز برای پیگیری این شکایت را افزایش می دهد. از این رو برای این امر نمی توان زمان مشخص بیان کرد.

در پرونده های حقوقی و کیفری در زمینه های مختلف، پیش بینی زمان در اکثر مواقع دقیق نمی باشد. بدون شک کارشناسان و وکلای فعال در این حوزه با با توجه به تجربهای که در پیگیری و انجام پرونده های مختلف کسب نموده اند، قادر به انتخاب بهترین و سریع ترین مسیر برای شما هستند. به منظور پیشگیری از رد شکایت بهتر است قبل از طرح شکایت، با بهترین وکیل دادگستری در این حوزه مشورت نمایید. وکلای دادگستری می توانند مسیر موفقیت پرونده شما را بررسی کنند.

هزینه مورد نیاز برای طرح شکایت

برای ثبت شکایت قضایی در دادسراهای عمومی یا دادگاه های حقوقی با توجه به نوع شکایت، هزینه دادرسی مناسب با مرجع پیگیری کننده شکایت تعیین می شود. میزان هزینه ها برای طرح این شکایت کاملا متفاوت می باشد. هزینه ثبت و دادرسی شکایت حقوقی مناسب با ارزش مال مورد مطالبه دریافت می شود و گاهی هزینه آن کاملا بالاست. برای کسب اطلاع در این زمینه می توان با بهترین وکیل حقوقی در شیراز نیز مشورت کرد.

هزینه شکایت قضایی

در شکایات کیفری هزینه دادرسی به صورت عددی ثابت سالانه در قوانین کشور تعیین می شود. هزینه مسائل کیفری چندان بالا نیست. به طور کلی می توان گقت هزینه دادرسی از مرحله ثبت شکایت تا صدور رای، هزینه های مرحله اجرا و تعرفه های حق الوکاله وکیل، هزینه های کارشناسی و هزینه های ثبت شکواییه های کیفری و دادخواست حقوقی بر اساس مالی یا غیر مالی بودن دعوا سالانه توسط سازمان برنامه و بودجه اعلام می شود. برای کسب اطلاع از تعرفه خدمات قضایی می توان به قانون بودجه کشور مراجعه کرد.

کلام آخر

اگر قصد دارید با طرح شکایت قضایی خود به نتایج مطلوب دست یابید و حقوق از دست خود را دوباره بازیابید توصیه می کنیم با وکیل آنلاین که در این حوزه تجربه و مهارت بالایی دارد مشورت نمایید. وکلا و متخصصین می توانند شما را در تمام مراحل طرح شکایت راهنمایی نمایند.

5/5 - (1 امتیاز)

سحر تمدنی نژاد

سلام سحر هستم، از سال 1397 فعالیت مو در حوزه نویسندگی و تولید محتوای متنی یونیک شروع کردم، به حرفه تولید محتوا علاقه زیادی دارم و همواره سعی بر افزایش اطلاعاتم در زمینه سئو و تولید محتوا یونیک دارم، امیدوارم بتوانم مطالب با بهترین کیفیت را در اختیار شما عزیزان قرار دهم☘️💚

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا