شکایت از کارمند دولت چگونه است؟ ⚖️【 آپدیت 1403 】
عدم رعایت حقوق ارباب رجوع و برخورد نامناسب با آنها یکی از موارد و اتفاقات رایج در حوزه مراجعه به ادارات می باشد. بسیاری از افرادی که روزانه به ادارات دولتی مراجعه می کنند ممکن است شاهد عدم رعایت حقوق ارباب رجوع توسط کارمندان ادارات دولتی باشند. به منظور یکسان سازی نحوه شکایت از کارکنان دولت در سال 1381 طرح تکریم مردم و جلب رضایت ارباب رجوع مطرح شد. این طرح به پیشنهاد سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور تصویت شد. این طرح در تمام ادارات و موسسات دولتی اجرا شد و به تصویب شورای عالی اداری نیز رسید. اما آیا می دانید نحوه طرح شکایت از کارمند دولت چگونه است؟
نحوه شکایت از کارمند دولت
با توجه به دستورالعمل نحوه تشویق و تنبیه کارکنان و ماده 7 آن، مصوبه طرح تکریم مردم و جلب رضایت ارباب رجوع، در صورت مواجهه افراد هنگام مراجعه به ادارات دولتی با برخورد نامناسب کارکنان و تخلفات اداری امکان طرح شکایت از کارمند دولت برای آن ها وجود دارد.
روش های طرح شکایت از کارمند دولت
شرایط طرح شکایت از کارمند دولت خاص می باشند. مراجع صالح رسیدگی به این شکایات مشخص هستند و با استفاده از خدمات مشاوره قانون کار می توان برای طرح این شکایت مسیر صحیح را انتخاب نمود. گاهی اوقات ممکن است به طرح این شکایت در دیوان عدالت اداری نیاز داشته باشید. در این شرایط همواره توصیه می شود با بهترین وکیل پایه یک دادگستری در اصفهان مشورت نمایید و راهنمایی های لازم را از ایشان دریافت کنید. با توجه به دستورالعمل های ابلاغ شده، ارباب رجوع قادر به طرح شکایت از کارمند دولت به سه روش می باشد. در ادامه با این روش ها بیشتر آشنا خواهیم شد:
1. شرکت در نظرسنجی های ادارات
تمامی سازمان های دولتی موظف به برگزاری نظرسنجی ارباب رجوع در رابطه با کیفیت عملکرد کارکنان خود می باشند. برای این منظور صندوق های مختلفی در نظر گرفته شده اند. ارباب رجوع می تواند ابتدا با ثبت نظر خود از کیفیت عملکرد کارمندان دولت شکایت کند. این روند در تنبیه و تشویق کارکنان دولت تاثیر قابل توجهی دارد.
2. طرح شکایت در واحد بازرسی
ارباب رجوع می تواند شکایت از کارمند دولت را در واحد بازرسی پیگیری نماید. این واحد موظف است شکایات مطرح شده از کارمندان دولت را مورد رسیدگی قرار دهد.
3. مراجع صالح
امکان طرح شکایت از کارمند دولت گاهی اوقات در مراجع صالح وجود دارد. لازم به ذکر است که هر موضوعی را نمی توان در مراجع ذی صلاح مطرح کرد. گاهی اوقات جرم و خطای کارمند دارای جنبه کیفری است. در این موارد می توان شکایت خود را در مراجع قضایی مطرح کرد. در این شرایط می توان با بهترین وکیل کیفری در اصفهان مشورت نمود. به طور کلی می توان گفت در مواردی همچون کشمکش های فیزیکی می توان شکایت خود را در مراجع قضایی مطرح نمود.
در صورتی که کارهای خلاف قانون سازمان ها یا شرکت های دولتی باعث پایمال شدن حقوق ارباب رجوع شود، می توان شکایت از کارمند دولت را در دیوان عدالت اداری مطرح نمود. کاربران قادر به استفاده از خدمات مشاوره تامین اجتماعی و قانون کار در این شرایط هستند. شما می توانید تمام مراحل طرح این شکایات را به بهترین وکیل اصفهان بسپارید.
مراحل ثبت شکایت در دیوان عدالت اداری
برای ثبت شکایت از کارمند دولت در دیوان عدالت اداری باید مراحل زیر را طی کرد:
- در مرحله نخست طرح این شکایت در دیوان عدالت اداری باید دادخواست خود را در دفاتر الکترونیک فضایی ثبت نمایید. برای این منظور می توان از وکلای متخصص در زمینه تنظیم قرارداد کمک گرفت.
- رئیس شعبه اول یا معاون اجرایی ایشان در مرحله دوم طرح این شکایت، شعبه مورد نظر را تعیین می کند. سپس پرونده به شعبه مربوطه ارسال می شود و شرایط، صحت و نواقص دادخواست توسط مدیر دفتر شعبه مربوطه مورد بررسی قرار می گیرد.
- دادخواست باید در این مرحله به رویت ریاست شعبه برسد تا ضمائم پرونده برای خوانده و کارمند دولت تعیین شوند.
- در رابطه با نحوه رسیدگی به این شکایات باید این موضوع را به خاطر داشت که طرح این شکایت در دیوان عدالت اداری به صورت غیر ترافعی است. در این شرایط طرح شکایت از طریق تبادل لوایح انجام می گیرد. در صورتی که شعبه مورد نظر از توضیحات طرفین یا یکی از آن ها آگاه باشد می تواند آن ها را برای ادای توضیحات بیشتر دعوت نماید.
- تشریفات رسیدگی به این شکایات در دیوان عدالت اداری به این صورت است. پس از ارسال دادخواست و ضمائم آن برای خوانده، ایشان موظف است پاسخ خود را در طول یک ماه از تاریخ ابلاغ دادخواست به واحد مربوطه ارسال نماید. لازم به ذکر است که عدم وصول پاسخ از رسیدگی به پرونده توسط دیوان ممانعت نمی کند. شعبه رسیدگی کننده پس از بررسی و تحقیق در رابطه با جوانب پرونده رای خود را صادر خواهد کرد.
نحوه رسیدگی به این شکایات
طبق دستورالعمل تشویق و تنبیه کارکنان، موضوع مصوبه طرح تکریم مردم و جلب رضایت ارباب رجوع، هنگام طرح شکایت از کارمند دولت نحوه رسیدگی به عملکرد کارمنان در رابطه با ارباب رجوع به صورت زیر می باشد:
- اصلی ترین مدرک موجود برای رسیدگی به عملکرد نامناسب کارکنان دولت، نتایج نظرسنجی های برگزار شده توسط ارباب رجوع می باشد.
- بازرسان طرح تکریم باید به صورت دوره ای و در زمان های خاص از سال گزارشات لازم را ارائه دهند.
- حراست ادارات و سازمان های دولتی موظف به رسیدگی شکایات ارباب رجوع می باشند.
- شکایات مطرح شده ارباب رجوع در موارد جدی به رسیدگی و اظهار نظر در رابطه با عملکرد کارمند دولت نیاز دارند.
- واحدهای مربوطه باید ساز و کارهای نظارتی را معرفی نمایند.
کلام آخر
به طور کلی می توان عنوان کرد که تخلفات اداری به دسته های مختلف طبقه بندی می شوند. در صورت بروز این تخلفات باید برای طرح شکایت از کارمند دولت، روش های مشخصی در نظر گرفت. برخی از این تخلفات به نحوه برخورد کارمند با ارباب رجوع مربوط می باشد و گاهی نیز ممکن است تخلفات کارمندان دولت شرایط پیچیده ای همچون دریافت رشوه، اختلاس و دستکاری پرونده ها داشته باشند. بدون شک شرایط بررسی این شکایت و مراجع صالح رسیدگی به این تخلفات نیز متفاوت می باشند.