تبلیغات در مستر وکیل
دانستنی‌های حقوقیکیفری

شکایت ضامن چک از صاحب چک چگونه است؟⚖️【 آپدیت 1403 】

در صورت بروز تخلف از سوی صاحب چک، ضامن چک قادر به طرح شکایت ضامن چک از صاحب چک می باشد. مراجع قضایی موظف به رسیدگی به این پرونده ها هستند. ضامن و صاحب چک موظف به پرداخت وجه می باشند که در صورت بروز مشکل خاص، طرفین مسئول هستند. در رابطه با مسئولیت ضامت چک بین حقوقدانان اختلاف نظر بسیار زیادی وجود دارد و برخی معتقد هستند که ضامن چک به اندازه صاحب چک در مقابل دارنده چک مسئول است. در حالی که عده ای دیگر نظر مخالف دارند.

نحوه طرح شکایت ضامن چک از صاحب چک

برای طرح شکایت ضامن چک از صاحب چک باید دادخواست و شکایت کیفری خود را از طریق تنظیم شکواییه ارائه دهید. لازم به ذکر است که طرح این شکایت دارای جنبه کیفری است. از این رو برای رسیدگی به این شکایت می توان به بهترین وکیل کیفری در شیراز مراجعه کرد و راهنمایی های لازم را از ایشان دریافت نمود.  پس از تنظیم شکواییه باید در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی شکایت خود را ثبت نمود.

نحوه شکایت ضامن چک از صاحب چک

در مرحله دوم شکواییه برای رسیدگی به دادسرا صالح ارسال خواهد شد تا تحقیقات مقدماتی مورد نیاز آغاز شوند. اغلب پرونده های مطرح شده در دادسرا با طرح شکایت متضرر از جرم آغاز می شوند. در دادسراها ممکن است افراد بسیار زیادی را مشاهده کنیم که با تنظیم و تقدیم شکایت نامه به مراجع صالح، شکایت خود را مطرح می کنند. این افراد می توانند از مقامات قضایی بخواهند تا به جرم و مجازات متهمین رسیدگی نمایند. در تنظیم شکایت کیفری، شاکی باید نکات مهم و ضروری را مطرح نماید تا مرجع تحقیق قادر به بررسی شکایت آن ها به نحو صحیح باشد. برای کسب اطلاع از این نکات مهم برای درج شکواییه می توان با بهترین وکیل حقوقی در شیراز مشورت کرد.

نحوه تنظیم شکواییه برای طرح شکایت ضامن چک از صاحب چک

تهیه و تنظیم شکواییه به رعایت قواعد و مقررات دادرسی نیاز دارد. در صورت عدم تنظیم شکواییه به نحو صحیح، مراجع صالح آن را رد خواهند کرد و در نهایت رسیدگی های لازم روی آن ها انجام نمی گیرد. به خاطر داشته باشید که هر فردی از پس تنظیم شکواییه بر نمی آید و بهتر است تنظیم و تهیه آن را به افراد متخصص سپرد. رعایت نکات مهم و قواعد خاص تنظیم شکواییه باعث می شود مرجع قضایی به پرونده شما با سرعت بالاتر رسیدگی نماید. در نهایت در مدت زمان کوتاه تر به نتیجه مطلوب خود دست خواهید یافت. برای تنظیم شکواییه همواره توصیه می شود با افراد متخصص مشورت نمایید. تنظیم شکواییه را می توان به کارشناسان و وکلای متخصص وب سایت مستر وکیل سپرد.

مراجع صالح رسیدگی به این شکایت

امکان طرح شکایت ضامن چک از صاحب چک به صورت قانونی وجود دارد. اکثر شکایات ضامن از صاحب چک جنبه کیفری دارند و رسیدگی به این پرونده ها در صلاحیت محاکم کیفری می باشد. این شکایات را زمانی می توان مطرح کرد که صاحب چک تخلف غیر قانونی کرده باشد و از لحاظ قانونی تخلف صورت گرفته جرم محسوب می شود. در این شرایط ابتدا دادسرا تحقیقات مقدماتی این شکایت را آغاز می کند و پس از تکمیل تحقیقات، برای صدور حکم و تصمیم نهایی پرونده به دادگاه کیفری مرجوع می باشد. دادسرا و دادگاه کیفری محل وقوع جرم صلاحیت رسیدگی به این شکایت را دارند. از این رو در این مسیر می توان با بهترین وکیل پایه یک دادگستری در شیراز نیز مشورت کرد و راهنمایی های لازم را از ایشان دریافت نمود.

مراجع صالح طرح شکایت

اگر مطالبه چک جنبه حقوقی داشته باشد برای طرح شکایت ضامن چک از صاحب چک باید به دادگاه های حقوقی مراجعه نمود. بر اساس رای وحدت رویه دیوان عالی کشور، دادگاه حقوقی صالح برای مطالبه چک ممکن است دادگاه محل اقامت خوانده، دادگاه محل صدور چک و دادگاه محل برگشت خوردن چک باشد. اگر دارنده چک گواهی عدم پرداخت را در مهلت های 15 و 45 روزه دریافت کرده باشد باز هم در هر زمان امکان طرح این شکایت وجود ندارد. در حقیقت دارنده چک از تاریخ مطالبه چک علیه ضامن قادر به طرح اقامه دعوا می باشد. سپس دارنده چک تنها از کسی می تواند وجه چک را مطالبه نماید که به ضرر ایشان از چک استفاده غیر قانونی شده باشد.

شرایط ارجاع دارنده چک به ضامن

بر اساس قانون در برخی شرایط خاص، دارنده چک به منظور مطالبه مبلغ چک می تواند به ضامن مراجعه نماید و علیه ایشان شکایت مطرح نماید. طبق ماده 315 قانون تجارت در این زمینه اگر چک در مکان صدور تادیه دریافت کرد، دارنده باید در طول 15 روز از تاریخ صدور وجه آن را مطالبه نماید. در صورت صدور چک از یک نقطه به نقطه ای دیگر در ایران، ظرف 45 روز از تاریخ صدور چک باید وجه آن مطالبه شود. دارنده چک طبق این ماده در مهلت زمان مشخص 15 و 45 روز می تواند اقدامات لازم را برای مطالبه وجه انجام دهد.

اگر دارنده چک در زمان سر رسید به بانک مراجعه نماید و صاحب چک مبلغ مورد نظر را در حساب خود واریز نکند تا قادر به وصول وجه مندرج در چک باشد. اما بنا به دلایل مختلف همچون ورشکستگی بانک، امکان پرداخت مبلغ چک به دارنده وجود نداشته باشد. در این شرایط ظرف 15 تا 45 روز دارنده قادر به مراجعه به ضامن می باشد. در صورت اتمام مهلت زمان مورد نظر، ضامت در این زمینه مسئولیت ندارد و دارنده چک قادر به مراجعه به ایشان نمی باشد. امکان دارد میزان مبلغ موجود در حساب صادر کننده چک از وجه مندرج در چک کمتر باشد و امکان وصول چک در این حالت وجود نداشته باشد. دارنده چک قادر به مراجعه به ضامت در مهلت قانونی می باشد. در غیر این صورت پس از اتمام این مهلت قانونی، ضامن در قبال دارنده چک هیچ گونه مسئولیتی به عهده ندارد.

مسئولیت ضامن امضا کننده چک

در مقایسه با دیگر اسناد تجاری، چک دارای امتیازات و مزایای بالاتر می باشد. قانونگذار از این جهت برای آن مقررات خاصی در نظر گرفته است. یکی از مزایای چک، مسئولیت تضامنی تمام امضا کنندگان آن می باشد از این رو اعتبار بالایی دارد. فردی که به عنوان ضامن چک شخص حقیقی یا حقوقی را امضا می کند باید به این موضوع واقف باشد که دارنده ممکن است علیه ایشان شکایت طرح کند. دارنده قادر به طرح شکایت از ضامن چک به صورت مستقیم می باشد. در این شرایط نیازی به مطرح شدن نام صاحب چک نیست.

کلام آخر

اگر ضمانت شخصی را پذیرفته اید و قصد طرح شکایت ضامن چک از صاحب چک را دارید راهکار مناسب برای شما استفاده از خدمات و سرویس های متنوع حقوقی وب سایت مستر وکیل می باشد. وکیل حقوقی می تواند در تمام مراحل شکایت شما را راهنمایی نماید. طرح شکایت مربوط به اسناد تجاری همچون چک، اندکی زمان بر است و به رعایت مجموعه ای از موارد قانونی نیاز دارد. بدون بهره گیری از کارشناسان و مشاوران حقوقی باتجربه روند رسیدگی به پرونده عملا دشوار خواهد شد.

5/5 - (1 امتیاز)

سحر تمدنی نژاد

سلام سحر هستم، از سال 1397 فعالیت مو در حوزه نویسندگی و تولید محتوای متنی یونیک شروع کردم، به حرفه تولید محتوا علاقه زیادی دارم و همواره سعی بر افزایش اطلاعاتم در زمینه سئو و تولید محتوا یونیک دارم، امیدوارم بتوانم مطالب با بهترین کیفیت را در اختیار شما عزیزان قرار دهم☘️💚

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا