تبلیغات در مستر وکیل
دانستنی‌های حقوقیکیفری

شکایت از فروشنده زمین چگونه است؟⚖️【 آپدیت 1403 】

زمانی امکان طرح شکایت از فروشنده زمین وجود دارد که فروشنده، اقدام به فروش ملک مشکل دار به خریدار نماید. در صورت بروز تخلف توسط فروشنده، خریدار می تواند به صورت قانونی برای احقاق حقوق خود اقدام نماید. به دلیل عدم پایبندی فروشنده به تعهدات قرارداد ملکی، درخواست طرح شکایت در این زمینه مطرح خواهد شد. طرح دعاوی ملکی در دادگاه، دارای شرایط خاص خود می باشد؛ از این رو توصیه می شود، شاکی در این زمینه از راهنمایی های بهترین وکیل سمنان استفاده نماید.

دلایل شکایت از فروشنده زمین

در معاملات ملکی با عدم پایبندی یکی از طرفین به تعهدات خود، زمینه بروز اختلاف ایجاد می گردد و در نهایت امکان طرح شکایت از فروشنده زمین به صورت قانونی فراهم می شود. هنگام فروش ملک، خریدار ممکن است متوجه تخلف فروشنده نشود و پس از گذشت مدت زمان مشخص، به این موضوع پی ببرد که زمین مشکل دار به ایشان فروخته شده است. به طور کلی، می توان گفت مهمترین دلایل طرح شکایت از فروشنده زمین شامل موارد زیر می باشند:

دلایل شکایت از فروشنده زمین

فروش مال غیر

فروشنده، مالک قانونی زمین نیست و در صورت فروش زمین بدون اجازه مالک، به عنوان کلاهبردار یا مجرم شناخته می شود. در این شرایط، فرد می تواند با دریافت کمک از بهترین وکیل کیفری در سمنان شکایت از فروشنده زمین را مطرح نماید. برای طرح این شکایت، باید ادله محکمه پسند همچون سند رسمی ملک را به دادگاه ارائه داد. شاکی در این مواقع، باید مالک بودن خود را برای قاضی اثبات نماید. پرونده های موجود در دادگاه ها در رابطه با فروش مال غیر، به طور معمول در کوتاه ترین زمان ممکن به نتیجه می رسند. مالک زمین در این شرایط، با ارائه سند زمین می تواند مالکیت خود را اثبات نماید. بدون شک، فروشنده جعلی برای اثبات ادعای خود مدرک خاصی در اختیار ندارد.

در صورت اطلاع مالک از فروش زمین، امکان طرح شکایت از فروشنده زمین یا حتی خریدار آن وجود دارد. اگر مالک بتواند ادعای خود را در دادگاه ثابت کند، فروشنده محکوم می گردد. در صورت معامله زمین طی سند رسمی، مالک می تواند پس از صدور حکم قطعی از سوی مراجع قضایی کیفری، شکایت خلع ید از فروشنده را مطرح نماید. اگر مال معامله شده در فروش اموال متعلق به مالک، غیر منقول باشد فروش از طریق سند انجام می گیرد. در حالی که فروش زمین از طریق سند رسمی باعث می شود، معامله معارض شناخته شود.

با توجه به جنبه کیفری فروش مال غیر، شاکی باید در دادسرا شکایت خود را ثبت کند تا رسیدگی های لازم به شکایت انجام گیرند. مدارک مربوطه را باید همراه با شکواییه به دادسرا پیوست کرد. پس از بررسی شکایت در دادسرا، پرونده برای رسیدگی به دادگاه صالح ارسال می شود.

انجام معامله معارض

گاهی ممکن است یک زمین توسط مالک چندین بار معامله شود و زمین مورد نظر به افراد مختلف فروخته شود. اگر شخص ملکی را با چندین نفر معامله نماید، معامله معارض صورت می گیرد. انجام این معاملات برای خریدار مشکلاتی را ایجاد می کند که در نهایت باید مشخص گردد که مالک اول چه کسی است. این امر به شما کمک می کند که شکایت خود را علیه چه کسی مطرح کنید. اگر معامله از طریق سند رسمی انجام گیرد، به عنوان معامله معارض شناخته می شود. اگر فرد از طریق سند عادی یا رسمی زمین را به دیگری بفروشد و از طریق معامله جداگانه زمین را به دیگری از طریق سند رسمی واگذار کند، معامله معارض انجام داده است. در این شرایط، خریدار قادر به طرح شکایت از فروشنده زمین به دلیل فروش زمین به صورت معارض می باشد.

نخستین معامله صورت گرفته توسط فروشنده یا خریدار، صحت قانونی دارد. در این شرایط در معامله فروش بعدی، زمین از فروشنده سلب مالکیت شده و معامله صحت قانونی نخواهد داشت. فروش زمین به دیگر خریداران، عملی غیر قانونی محسوب می گردد؛ از این رو، فروشنده از معامله دوم در ملک مالکیت رسمی ندارد. به همین دلیل است که معامله صورت گرفته توسط فروشنده با دیگر خریداران اعتبار قانونی ندارد.

الزام به تنظیم سند رسمی

پس از دستیابی طرفین معامله زمین و امضا قولنامه، نوبت به انجام مراحل قانونی انتقال ملک می رسد. معاملات ملکی ابتدا از طریق سند عادی انجام می گیرند و سپس برای انتقال مالکیت به صورت قانونی باید سند رسمی تنظیم گردد. یکی از وظایف فروشنده، انتقال سند رسمی می باشد و  طرح شکایت از فروشنده زمین بابت الزام به تنظیم سند رسمی، زمانی انجام می گیرد که فروشنده بابت انتقال رسمی سند اقدامی نکرده باشد. فروشنده باید همراه خریدار مراحل انتقال سند را انجام دهد.

اگر فروشنده، بنا به دلایل مختلف از تنظیم سند رسمی خودداری کند، خریدار قادر به طرح شکایت از فروشنده زمین می باشد. این موضوع ابتدا باید توسط خریدار به اطلاع فروشنده برسد تا برای سند زدن ملک به دفترخانه مراجعه نماید. در صورت عدم انجام اقدامات لازم توسط فروشنده، خریدار قادر به طرح شکایت الزام به تنظیم سند رسمی در دادگاه می باشد. ابتدا مالکیت شاکی باید برای دادگاه اثبات گردد تا رسیدگی به درخواست الزام تنظیم سند رسمی انجام گیرد. دادگاه باید انتقال مالکیت از طریق سند عادی یا قولنامه را تایید کند. سپس دادگاه فروشنده را مجبور به انتقال مالکیت از طریق سند رسمی می کند.

دیگر دلیل طرح شکایت از فروشنده زمین، به دلیل اختلاف در متراژ مساحت زمین معامله شده می باشد.

مرجع صالح شکایت از فروشنده زمین

طرفین شکایت از فروشنده زمین، فروشنده، خریدار و مالک اصلی زمین هستند. در این شرایط، مالک ممکن است به صورت بی طرف در وقوع جرم دخیل باشد؛ البته امکان همکاری مالک در انجام این جرم وجود دارد. لازم به ذکر است که در صورت احراز شرایط، مالک زمین نیز مجرم شناخته می شود. در این شرایط، مالک از انجام معامله آگاه است و با همکاری فروشنده اقدام به فروش زمین می کند. همکاری مالک و فروشنده برای طرفین، منافع متعددی دارد که در این شرایط خریدار قادر به طرح شکایت از فروشنده زمین می باشد.

مرجع شکایت از فروشنده زمین

در صورت خرید و فروش زمین با هماهنگی مالک و فروشنده، خریدار از لحاظ قانونی می تواند شکایت خود را از مالک و فروشنده مطرح نماید. لازم به ذکر است که هنگام انجام معامله زمین با تبانی فروشنده و مالک، طبق قانون مالک به عنوان معاون جرم شناخته می شود و مجازات می گردد. دادگاه محل سکونت شاکی در این شرایط، مرجع صالح رسیدگی به این شکایت است.

کلام آخر

شکایت از فروشنده زمین بنا به دلایل مختلف از جمله انجام معامله معارض، فروش مال غیر و عدم تعهد فروشنده در رابطه با الزام به تنظیم سند رسمی انجام می گیرد. برای طرح این شکایت، می توان از راهنمایی های وکیل آنلاین استفاده نمود. همچنین می توان با مشاوران حقوقی در این زمینه مشورت نمود.

4/5 - (4 امتیاز)

سحر تمدنی نژاد

سلام سحر هستم، از سال 1397 فعالیت مو در حوزه نویسندگی و تولید محتوای متنی یونیک شروع کردم، به حرفه تولید محتوا علاقه زیادی دارم و همواره سعی بر افزایش اطلاعاتم در زمینه سئو و تولید محتوا یونیک دارم، امیدوارم بتوانم مطالب با بهترین کیفیت را در اختیار شما عزیزان قرار دهم☘️💚

مقالات مرتبط

یک نظر

  1. با سلام. جناب وکیل . بنده در پائیز 1401 یک قطعه زمین 250 متری مزروعی در مزرعه نو در آشتیان خریداری نموده که دو طرف زمین در قلنامه قید شده که مال فروشنده بوده در شرق کوچه 14 متری که ان سمت کوچه تمام خانه ها ساخته شده است و در سمت غرب که پشت زمین من میباشد دشت میباشد. فروشنده زمین را خط کشی شده تحویل داده و لی 4 ماهه بعد دیوار کشی توسط شخص دیگری انجام شده و زمین های بغلی بنده هم که مدعی بوده در قلنامه مال خود فروشنده میباشد نیز چندین ماه بعد فروخته شده است . حال فروشنده اعلام میکند به دلیل مشا بودن انجا و کم آمدن زمین نمیتواند زمین بنده را بدهد در صورتی که زمین بنده 2 دست به فروش رفته است . یعنی فروش مال غیر و معامله معارض. نظز شما چیست ایا دور تادور زمین بغل خودم را بکنم و حصار کشی کرده و تصرف کنم تا مدعیان پیدا شوند یا اینکه از ابتدا شکایت کنم بابت عدم تحویل زمین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا