تبلیغات در مستر وکیل
دانستنی‌های حقوقیکیفری

چگونه از کودک آزاری شکایت کنم؟⚖️【 آپدیت 1403 】

در صورتی که توسط پدر، مادر یا دیگر اشخاص به کودکان و نوجوانان آزار و اذیت برسد، جرم کودک آزاری حادث شده است. در اکثر مواقع کودک آزاری باعث تحمیل آسیب های روانی، جسمانی و اخلاقی به کودک یا نوجوان می گردد. مجازات این جرم به طور معمول حبس و جزای نقدی می باشد. طرح شکایت از کودک آزاری توسط شاکی خصوصی یا گزارش ضابطین قضایی امکان پذیر می باشد. این شکایات اغلب در دادسرا و دادگاه کیفری مورد رسیدگی قرار می گیرند. از این رو در این زمینه می توان با بهترین وکیل پایه یک دادگستری در شیراز مشورت کرد.

نحوه شکایت از کودک آزاری

در صورت اثبات جرم کودک آزاری توسط پدر، مادر یا شخص دیگر امکان طرح شکایت از کودک آزاری برای افراد فراهم می شود. مجازات این جرم معمولا حبس و جزای نقدی است. اما نحوه شکایت از کودک آزاری چگونه است و این شکایت شامل چه مراحلی می شود؟

نحوه شکایت از کودک آزاری

بر اساس ماده 5 قانون حمایت از کودکان و نوجوانان، کودک آزاری جرمی عمومی است و به شکایت شاکی خصوصی نیاز ندارد. در صورت مشاهده کودک آزاری توسط والدین کودک یا دیگر افراد در جامعه می توان این موضوع را به مراجع قضایی گزارش داد. برای طرح شکایت از کودک آزاری شاکی خصوصی باید به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کند و شکواییه خود را ثبت نماید. از دیگر روش های طرح این شکایت و پیگیری آن ارائه گزارش به ضابطین قضایی همچون ماموران نیروی انتظامی می باشد. لازم به ذکر است که تنبیه کودکان توسط والدین تنها در صورتی شامل مجازات می شود که این تنبیه از حدود تعیین شده تجاوز کند و غیر قانونی باشد.

رسیدگی به شکایت از کودک آزاری

جالب است بدانید گاهی اوقات عدم گزارش کودک آزاری مجازات حبس و جزای نقدی به همراه دارد. اما آیا می دانید نحوه رسیدگی به شکایت کودک آزاری چگونه است؟

  • پس از این که شکایت از کودک آزاری ثبت شد یا این موضوع گزارش داده شد، پرونده برای رسیدگی های مقدماتی به دادسرا ارسال می شود.
  • بازپرس یا دادیار پس از انجام تحقیقات مقدماتی در دادسرا، با توجه به دلایل موجود و نتیجه تحقیقات یکی از انواع قرار نهایی را در دادسرا صادر می کنند.
  • در صورت وجود دلایل کافی به منظور انتساب اتهام به متهم و پس از صدور قرار جلب به دادرسی و کیفرخواست، به منظور رسیدگی و صدور حکم مجازات، پرونده به دادگاه کیفری ارسال خواهد شد. در این شرایط می توان با بهترین وکیل کیفری در شیراز مشورت کرد و راهنمایی های لازم را از ایشان دریافت نمود.
  • اگر برای انتساب جرم به متهم دلایل کافی وجود نداشته باشند، قرا منع تعقیب صادر خواهد شد و در نهایت پرونده در دادسرا خاتمه داده می شود.
  • در صورت ارسال پرونده به دادگاه کیفری، پس از بررسی محتویات پرونده و تشکیل جلسه رسیدگی اگر وقوع جرم توسط دادگاه محرز و مسلم شناخته شود حکم محکومیت صادر خواهد شد. در نهایت متهم محکوم به مجازات کودک آزاری می شود.
  • اگر تنبیه کودک توسط والدین مشمول موارد خلاف قانون نباشد و از حد و مرز مشخص خارج نباشد، مجازات کودک آزاری اعمال نمی شود.

مجازات این جرم

در کنوانسیون های جهانی توجه ویژه ای به مجازات کودک آزاری شده است. قانونگذار در ایران در سال 1381، کودک آزاری را با تصویب قانون حمایت از کودکان و نوجوانان به صورت رسمی جرم انگاری کرده است. این قانون در مقایسه با قوانین گذشته موضوعات جدی تری را مورد توجه قرار داده است. با این وجود این قانون در حمایت از کودکان کارآمد نبوده است. از این رو در سال 1399 برای این قانون اصلاحیه ای تصویب شد. در این اصلاحیه مجازات کودک آزاری با جزئیات بیشتر شرح داده شد. جای امیدواری باقی است که با تصویب قوانین مختلف و مجبور ساختن سازمان های عمومی و نهادهای مردمی بتوان از قشر آسیب پذیر کودک و نوجوان حمایت همه جانبه ای داشت. به منظور طرح این شکایات می توان با بهترین وکیل شیراز مشورت نمود.

انواع کودک آزاری

جرم کودک آزاری در حال حاضر در اشکال مختلف رخ می دهد. امروزه برخی از افراد متاسفانه هویت کودکان را به رسمیت نمی شناسند و علیه آن ها مرتکب جرایم مختلف می شوند. جالب اینجاست این افراد انتظار مجازات کودک آزاری را ندارند. پدیده کودک آزاری در سراسر جهان وجود دارد. متاسفانه وضع قوانین سختگیرانه در کشورهای مختلف موفق به ریشه کن نمودن این اقدام ناشایست نشده است.

1. کودک آزاری جسمی

ورود صدمات جسمی به کودک و تنبیه بدنی ایشان از رایج ترین روش های کودک آزاری شناخته می شود. این رفتار در اکثر خانواده ها مشاهده می شود. متاسفانه والدین بدون این که بی دفاع بودن کودک را در نظر بگیرند او را مورد ضرب و شتهم قرار می دهند. از دیگر اشکال کودک آزاری جسمی می توان به گرسنه نگهداشتن کودک اشاره کرد.

کودک آزاری جسمی

2. کودک آزاری روحی

از دیگر روش هایی که برخی افراد برای کودک آزاری مورد استفاده قرار می دهند، تحقیر، توهین و استفاده از الفاظ زشت برای خرد کردن شخصیت کودک اشاره کرد. از مهمترین صدمات روحی که ممکن است به کودک یا نوجوان توسط والدین تحمیل شود می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • طرد کردن کودک
  • نادیده گرفتن ایشان
  • عدم تامین بهداشت روانی ایشان

لازم به ذکر است که ممانعت از تحصیل کودک نیز از جمله کودک آزاری روحی محسوب می شود. گاهی اوقات والدین کودک را مجبور به کسب درجات علمی بالاتر از توان خود می کنند که این نیز نوعی کودک آزاری روحی محسوب می شود.

3. جنسی

از خطرناک ترین و منفورترین انواع کودک آزاری ها می توان به دست درازی و تجاوز جنسی به آن ها اشاره کرد. متاسفانه امروزه این عمل ناشایست بسیار در بین اطرافیان کودک مشاهده می شود. اجبار کودک به ازدواج زودهنگام، پوشیدن لباس نامناسب و عکسبرداری از ایشان، مجبور کردن وی به مشاهده یا انجام رفتار مستهجن از دیگر آزارهای جنسی علیه کودکان محسوب می شود. لازم به ذکر است که تجاوز به کودکان شامل اشد مجازات می شود. این جرم جنبه عمومی دارد.

4. کار اجباری

مجبور کردن کودک به انجام کار سخت نیز به نوعی کودک آزاری محسوب می شود و شامل مجازات خواهد بود. استفاده از کودکان در فضاهای صنعتی و خرید و فروش مواد مخدر نیز جرم محسوب می شوند.

کلام آخر

اعمال مجازات کودک آزاری روی افراد خاطی باعث کاهش خشونت علیه کودکان می شود. به منظور حمایت بیشتر از کودکان، قانونگذار جرایم علیه ایشان را عمومی محسوب می کند. از این رو در صورت مشاهده آزار جسمی و روحی کودکان افراد به راحتی قادر به طرح شکایت از کودک آزاری می باشند. پیگیری این شکایات و مجازات کودک آزاری به شاکی خصوصی نیاز ندارد و دادستان عمومی موظف به پیگیری این جرایم می باشد.

4.2/5 - (4 امتیاز)

سحر تمدنی نژاد

سلام سحر هستم، از سال 1397 فعالیت مو در حوزه نویسندگی و تولید محتوای متنی یونیک شروع کردم، به حرفه تولید محتوا علاقه زیادی دارم و همواره سعی بر افزایش اطلاعاتم در زمینه سئو و تولید محتوا یونیک دارم، امیدوارم بتوانم مطالب با بهترین کیفیت را در اختیار شما عزیزان قرار دهم☘️💚

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا