شکایت پیمانکار از کارفرما چگونه است؟⚖️【 آپدیت 1403 】
جالب است بدانید دعاوی کار تنها به اختلافات موجود بین کارفرما و کارگر مربوط نمی باشد. گاهی اوقات، ممکن است بین پیمانکار و کارفرما اختلافاتی ایجاد شوند. برخی معتقدند که پیمانکار به موجب قانون کار در گروه کارگران قرار می گیرد. در حالی که پیمانکار به طور کلی، وظایف منحصر از کارگران را به عهده دارد. پیمانکار در هر صورت موظف به پیروی از دستورات کارفرما است. آغاز تمام روابط کاری به انعقاد قرارداد نیاز دارد. روابط کاری تنها زمانی جنبه رسمی و قانونی پیدا می کنند که بین طرفین قرارداد منعقد شود. گاهی اوقات، ممکن است کارفرما از انعقاد قرارداد با نیروی کار خودداری نماید یا قرارداد سفید امضاء منعقد کند. این رفتار از سوی کارفرما تخلف محسوب می شود و طرف مقابل از طریق مراجع قانونی به راحتی قادر به طرح شکایت پیمانکار از کارفرما می باشد.
مراحل شکایت پیمانکار از کارفرما
بروز اختلافات و درگیری بین کارفرما و پیمانکار، امری بدیهی است. یکی از شکایاتی که توسط پیمانکار قابل طرح است، شکایت از کارفرما به دلیل عدم پرداخت حق ماموریت می باشد. قانون کار در حقیقت مراجع صالح همچون شورای حل اختلاف و شورای اسلامی را در نظر گرفته تا دعاوی موجود بین کارفرما و پیمانکار را رفع نمایند. برای طرح شکایت پیمانکار از کارفرما، ابتدا باید مربوط به موضوع دعوا شکواییه تنظیم کرد. برای تنظیم شکواییه می توان با بهترین وکیل تنظیم قرارداد در تهران مشورت نمود. در صورت عدم تنظیم شکواییه به نحو صحیح، مراجع صالح به شکایت رسیدگی نمی کنند.
به طور کلی، می توان گفت نخستین و مهمترین قدم شکایت پیمانکار از کارفرما، ارائه شکواییه به مراجع صالح می باشد. از این رو، در صورت تمایل به رسیدگی شکایت خود در کوتاه ترین زمان ممکن بدون وجود مشکل خاص، توصیه می شود شکواییه خود را با رعایت اصول قانونی تنظیم نمایید. وکلا و کارشناسان حقوقی، می توانند به بهترین نحو ممکن شکواییه تنظیم کنند. به همین دلیل، توصیه می شود تنظیم آن را به بهترین وکیل حقوقی در تهران بسپارید. شما می توانید برای تنظیم شکواییه مربوط به دعاوی کار از بهترین وکلای متخصص و فعال در وب سایت مستر وکیل کمک بخواهید.
مراجع صالح رسیدگی به شکایت پیمانکار از کارفرما
طبق قانون کار، اداره کار موظف به رسیدگی شکایات و اختلافات موجود در حوزه کاری می باشد. در صورت وجود اختلاف بین پیمانکار و کارفرما، اداره کار صلاحیت رسیدگی به این شکایت را دارد. از دیگر مراجع صالح رسیدگی به این شکایت، می توان به مرجع حل اختلاف و هیات تشخیص به دعاوی کار اشاره کرد.
1. محاکم دادگستری
به منظور رسیدگی شکایت پیمانکار از کارفرما در محاکم دادگستری، باید آن را از دیدگاه حقوقی مورد بررسی قرار داد. اگر این شکایت جنبه حقوقی داشته باشد، محاکم دادگستری قادر به رسیدگی به آن می باشند. در صورت بروز تخلف از سوی کارفرما با جنبه کیفری و جرم، مراجع قضایی باید شکایات مطرح شده را مورد رسیدگی قرار دهند. اگر کارفرما مرتکب جرم شود، پیمانکار می تواند شکایت خود را در محاکم دادگستری مطرح نماید. در این شرایط بهترین وکیل پایه یک دادگستری در تهران می تواند به شما کمک کند. اگر کارفرما امضای پیمانکار را جعل کند و برای منافع شخصی از آن استفاده کند، پیمانکار باید شکایت خود را در دادسرا مطرح کند.
2. هیات رسیدگی شکایات در مناقصات
از دیگر روش های طرح شکایت پیمانکار از کارفرما، طرح آن در هیات های رسیدگی می باشد. در سال های اخیر، مناقصات قانونی برگزار می شوند و قانونگذار به آن ها توجه ویژه نشان داده است. اگر اختلافات موجود بین پیمانکار و کارفرما به مناقصات مربوط باشد، هیات رسیدگی به شکایات آن را مورد رسیدگی قرار می دهد. اساسنامه تشکیل این هیات ها، توسط مجلس شورای اسلامی تصویب شده است.
3. داوری
از دیگر روش های حل اختلافات موجود بین پیمانکار و کارفرما، ارجاع آن به داور مرضی الطرفین پیمانکار و کارفرما مربوط می باشد. به طور کلی داور مرضی الطرفین در قراردادهای پیمانکاری معرفی می شود و حدود اختیارات ایشان مشخص می گردد. این داور در مدت زمان مشخص، باید اختلافات موجود را تحت رسیدگی قرار داده و رای نهایی را صادر نماید. رای داور باید در نهایت اجرا گردد. طرح شکایت از این طریق به هزینه کمتر نیاز دارد و اختلافات از این روش سریع تر رسیدگی می شوند. اگر داور در قرارداد معرفی نشده باشد، می توانید از دادگاه بخواهید ایشان را معرفی نماید.
دلایل اصلی طرح شکایت پیمانکار از کارفرما
پیمانکار و کارفرما وظایف مشخصی به عهده دارند و باید آن ها را به نحو صحیح انجام دهند. در صورت کوتاهی طرفین در انجام امور محولی به ایشان، زمینه ایجاد اختلافات فراهم می شود. اگر کارفرما وظایف خود را به نحو صحیح انجام ندهد، پیمانکار قادر به طرح شکایت علیه ایشان می باشد. اگر پیمانکار متوجه سوء استفاده کارفرما از ایشان شود و همچنین پیمانکار بداند کارفرما قصد ایفای تعهدات خود را ندارد، مقدمات مورد نیاز طرح این شکایت فراهم می شود. مفاد قرارداد پیمانکاری برای طرفین، تعهد قانونی محسوب می شود و طرفین باید بهترین عملکرد را در حیطه شغلی خود داشته باشند.
اکثر اختلافات موجود بین پیمانکار و کارفرما به مشکلات مالی مربوط هستند. دلایل اصلی طرح شکایت توسط پیمانکاری در حقیقت با مسائل مالی ارتباط دارند. بیشترین وظایف و مسئولیت های تعیین شده برای کارفرما در قانون کار، به مسائل مالی مربوط می باشد. از این رو، کارفرما باید مفاد قرارداد را به بهترین نحو ممکن اجرا کند.
1. پرداخت دستمزد و حقوق
پیمانکار برای کارفرما پروژه های مختلف اجرا می کند و در مقابل از ایشان دستمزد و حقوق دریافت می کند. از دلایل اصلی طرح این شکایت، می توان به مسائل مرتبط با پرداخت دستمزد اشاره نمود. تخلف کارفرما در پرداخت حقوق و دستمزد ماهانه زمینه طرح این شکایت را فراهم می سازد. مسائل مربوط به پرداخت حقوق ممکن است شامل موارد زیر باشند:
- پرداخت حقوق با تاخیر
- پرداخت حقوق کمتر از حداقل میزان قانونی
- عدم پرداخت دستمزد
2. عدم پرداخت حق بیمه
بیمه افراد حاضر در محیط کار به روابط کاری مربوط نمی باشد و این موضوع برای تمام مشاغل صحت دارد. پیمانکار برای اجرای پروژه های ساختمانی، باید توسط کارفرما بیمه شود. بیمه پیمانکار، یکی از وظایف قانونی کارفرمایان محسوب می شود و باید به درستی اجرا گردد. کارفرما موظف به بیمه پیمانکار است. در حقیقت، پیمانکار باید تحت پوشش بیمه قرار گیرد و این موضوع از وظایف اصلی کارفرما محسوب می شود. پیمانکار در صورت عدم پرداخت بیمه قادر به ملزم کردن کارفرما از طریق روش های قانونی می باشد. کارفرما در آغاز کار باید پیمانکار را بیمه کند و مبلغ مشخصی را به صورت ثابت ماهانه به سازمان تامین اجتماعی پرداخت نماید.
کلام آخر
در صورتی که بنا به دلایل بالا شکایت پیمانکار از کارفرما مطرح شود، مراجع صالح قانونی مختلف موظف به رسیدگی آن می شوند. برای طرح این شکایت، می توان از راهنمایی ها و مشاوره های وکلای حقوقی استفاده کرد. شما می توانید از وکلای متخصص و کاربلد وب سایت مستر وکیل در این زمینه کمک بخواهید.