شکایت کیفری چیست؟⚖️【 آپدیت 1403 】
شکایت قضایی علاوه بر جنبه حقوقی، دارای جنبه های کیفری نیز می باشد. طبق قانون، اگر حقوق افراد پایمال شود از روش های قانونی می توانند شکایت خود را مطرح کنند و به حقوق خود دست یابند. یکی از روش های طرح دعوا برای دستیابی به حق و حقوق خود، طرح شکایت کیفری است. این شکایت، به طور معمول با جرم و مجازات ارتباط دارد و به عنوان شکایت کیفری شناخته می شود. در صورت وقوع جرم، طرف مقابل قادر به طرح دعوا علیه مجرم می باشد از این رو، در صورت عدم وقوع جرم طرح شکایت کیفری بی معنا خواهد بود. بین دعاوی کیفری و حقوقی تفاوت های قابل توجهی وجود دارند که ریشه این تفاوت ها به مراجع صالح رسیدگی به دعاوی، قوانین و موضوع دعوا بر می گردد. طرح و رسیدگی به شکایات کیفری، دارای شرایط خاص خود می باشد.
مراحل طرح شکایت کیفری
برای طرح دعاوی کیفری، ابتدا باید شکواییه تنظیم کرد. شاکی باید از طریق شکواییه، شکایت خود را برای مراجع صالح ارسال کند. شکایت کیفری ممکن است کتبی یا شفاهی باشد. رسیدگی به دعاوی حقوقی به تقدیم دادخواست از طریق فرم های چاپی مخصوص نیاز دارد. استفاده از فرم های مخصوص در امور کیفری برای طرح شکایت، موضوعیت ندارند و امکان نوشتن آن ها روی کاغذ معمولی نیز وجود دارد. برای طرح این شکایت، شاکی در مرحله نخست باید شکایت خود را با کمک بهترین وکیل کیفری در تهران در دادسرا مطرح نماید تا در مرحله بعد شکواییه به دادسرا و بخش معاونت مرجوع شود. پس از بررسی پرونده در صورت عدم وجود مانع، معاون ارجاع پرونده را به کلانتری یا یکی از شعبات بازپرسی یا دادیاری ارسال خواهد کرد.
در صورت رجوع پرونده به کلانتری، شاکی به مرجع مربوطه باید مراجعه نماید تا اطلاعات و تحقیقات مورد نیاز توسط ضابطین دادگستری انجام گیرند و پرونده در نهایت، به دادسرا مرجوع خواهد شد؛ اما اگر پرونده به یکی از شعبات بازپرسی یا دادیاری ارسال گردد، شاکی پس از تحویل شکواییه از معاونت ارجاع باید به شعبه دادیاری یا بازپرسی مراجعه نماید تا پرونده در مرجع صالح ثبت گردد.
قبل از ثبت شکایت، دادیار یا بازپرس ممکن است دستور انجام تحقیقات مقدماتی برای کلانتری را صادر نمایند. در این شرایط، شاکی باید به کلانتری محل مراجعه کرده و مراحل گزارش شده را انجام دهد تا در نهایت، پرونده به شعبه صالح دوباره مرجوع شود. پس از انجام تحقیقات لازم در رابطه با شکایت کیفری در مرجع صالح، با صدور کیفرخواست و قرار جلب دادرسی، پرونده به دادگاه کیفری ارسال می شود. در این مرحله، رای نهایی صادر خواهد شد. در صورت اثبات جرم، متخلفین به مجازات محکوم می گردند.
نحوه تنظیم شکواییه برای طرح شکایت کیفری
همانطور که عنوان شد، شکایت کیفری را می توان به صورت کتبی و شفاهی مطرح کرد. طبق قانون آیین دادرسی کیفری، دادستان موظف به پذیرش شکایات کتبی و شفاهی می باشد. شکایات شفاهی، باید در صورتجلسه قید شوند و توسط شاکی امضا گردند. در صورتی که شاکی قادر به امضا نباشد، می تواند اثر انگشت خود را در صورتجلسه ثبت نماید. در حالی که شکایت کیفری کتبی با تنظیم شکواییه انجام می گیرد و در زمان مشخص، باید به دادسرا ارائه شود.
طرح دعاوی حقوقی در مراجع قضایی، از طریق دادخواست انجام می گیرند. در حالی که برای طرح دعاوی کیفری همچون شکایت چک کیفری، به تنظیم شکواییه نیاز خواهیم داشت. شاکی قادر به طرح این شکایت به صورت شخصی یا با دریافت کمک از بهترین وکیل تهران می باشد. قوه قضاییه باید اوراق لازم برای تتنظیم شکواییه را در اختیار شاکی قرار دهد. لازم به ذکر است که عدم استفاده از اوراق لازم به عنوان مانعی برای رسیدگی به شکایت در نظر گرفته نمی شود. تنظیم شکواییه مناسب با رعایت تمام شرایط و مقررات قانونی در روند رسیدگی به شکایت تاثیر قابل توجهی دارد. برای تنظیم شکواییه، می توان با بهترین وکیل حقوقی در تهران مشورت کرد. همچنین می توان تهیه و تنظیم آن را به بهترین وکلای وب سایت مستر وکیل سپرد.
مراجع صالح رسیدگی به شکایت کیفری
مراجع خاصی برای اقامه شکایت کیفری در قانون در نظر گرفته شده اند. هر یک از این مراجع، صلاحیت رسیدگی به جرایم خاص را دارند. مراجع قضایی، صلاحیت رسیدگی به دعاوی کیفری را دارند. در حالی که شکایات حقوقی، باید در مراجع صالح یک طرفه رسیدگی شوند. شکایات کیفری به طور کلی، در دادسرا و دادگاه کیفری مورد پیگیری قرار می گیرند. طبق قانون، تمام جرایم ابتدا در دادسرا رسیدگی می شوند. البته لازم به ذکر است که برخی جرایم مستقیم، در دادگاه پیگیری می گردند. یکی از مهمترین و حساس ترین مسائل در کشور عزیز ما ایران، جرم می باشد. از این رو، رسیدگی به این پرونده ها در چندین مرحله انجام می گیرند. وقوع جرم باید در این مراجع اثبات شود.
دادسرا و دادگاه های کیفری، مراجع صالح رسیدگی به شکایت کیفری هستند. بر اساس نوع و موضوع شکایت، پرونده به مراجع کیفری صالح ارسال خواهند شد تا بررسی های مورد نیاز در این زمینه انجام گیرند. از مهمترین مراجع صالح رسیدگی به شکایت کیفری، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- دادسرای عمومی و انقلاب
- دادسرای نظامی
- دادسرای ویژه روحانیت
- دادگاه عمومی کیفری
- دادگاه اطفال ونوجوانان
زمان و هزینه مورد نیاز برای طرح شکایت کیفری
شاکی برای طرح شکایت کیفری خود، مجبور به پرداخت هزینه هایی می باشد. هزینه و زمان مورد نیاز برای رسیدگی به شکایت به نوع آن وابسته می باشد. طرح شکایت کیفری قبل از هر چیز به تنظیم شکواییه نیاز دارد که تهیه و تنظیم آن را می توان به بهترین وکیل تنظیم قرارداد در تهران سپرد. هزینه های مورد نیاز برای طرح این شکایت، متغیر است و امکان در نظر گرفتن معیار ثابت و مشخص در آن زمینه وجود ندارد. از آنجا که پرونده های کیفری، ابتدا به صورت تخصصی در دادسرا و دادگاه کیفری مورد رسیدگی قرار می گیرند، برخی از آن ها ممکن است چندین سال طول بکشد.
کلام آخر
طرح شکایت کیفری در مراجع قضایی به دانش و اطلاعات حقوقی نیاز دارد. در صورتی که مراحل اقامه دعوا بر اساس اصول و تشریفات مشخص در قانون انجام نگیرند، دادگاه ها به شکایات ترتیب اثر نخواهند داد. مشاوره حقوقی کیفری، یکی از روش های دستیابی به اطلاعات حقوقی می باشد. از طریق مشاوره حقوقی، می توان به اطلاعات لازم در رابطه با مراحل و نحوه شکایت کیفری دست یافت. برای طرح این شکایت، بهترین گزینه استفاده از خدمات حقوقی مجموعه مستر وکیل می باشد. مشاوره های حقوقی به صورت حضوری، تلفنی و آنلاین ارائه می گردند که برای موکلین مزایای زیادی به همراه دارند.