شکایت کارگر از کارفرما جهت عدم پرداخت عیدی و پاداش⚖️【 آپدیت 1403 】
کارفرما به طور معمول در اواخر سال باید مقدمات قانونی را برای پرداخت عیدی و پاداش کارگران فراهم سازد. اگر کارفرما از پرداخت عیدی و پاداش کارگر خودداری نماید، زمینه برای طرح شکایت کارگر از کارفرما جهت عدم پرداخت عیدی و پاداش فراهم می شود. برای این منظور، کارگر برای دستیابی به حقوق از دست رفته خود باید در اداره کار فرآیند قانونی آن را انجام دهد. طبق قانون، برای رسیدگی به این دعاوی در اداره کار تنظیم دادخواست لازم و ضروری می باشد.
مراحل طرح شکایت کارگر از کارفرما جهت عدم پرداخت عیدی و پاداش
یکی از موارد مهم که کارگر به طور معمول برای آن به اداره کار مراجعه می کند، طرح شکایت کارگر از کارفرما جهت عدم پرداخت عیدی و پاداش می باشد. در این شرایط، باید مدارک اثبات کننده رابطه کارگری و کارفرمایی ارائه شوند. اگر کارفرما نسبت به پرداخت سنوات و عیدی کارگران اقدام نکند، علاوه بر جرائم مشخص شده توسط وزارت کار، کارفرما طبق احکام موظف به پرداخت تمام حقوق کارگر از جمله عیدی و پاداش می باشد. کارفرما همچنین باید بیمه معوقه کارگران را به حساب سازمان تامین اجتماعی واریز کند.
پاداش و عیدی کارگر در صورت اثبات ادعای کارگر، باید مطابق با آخرین مصوبه سالانه پرداخت شوند. در غیر این صورت، کارگر بابت عدم پرداخت عیدی و سنوات محکوم خواهد شد. اگر کارفرما حداقل حقوق قانونی کارفرما را پرداخت نکند، در حداقل حقوق قانونی کارگر اجحاف کرده است؛ از این رو، کارگر به راحتی می تواند از کارفرما در مراجع قانونی شکایت کند و حقوق و مزایای مطرح شده را دریافت نماید.
کارگر برای آغاز پروسه شکایت کارگر از کارفرما جهت عدم پرداخت عیدی و پاداش، باید به دفاتر پیشخوان دولت در شهر خود مراجعه نماید و برای طرح این شکایت کد احراز هویت دریافت کند. کارگر در مرحله بعد، باید وارد سامانه جامع اداره کار با آدرسwww.prkar.mcls.gov.ir شود و دادخواست خود با موضوع عدم پرداخت پاداش و عیدی کارگر یا حقوق معوقه را ثبت کند و منتظر تعیین وقت رسیدگی از سوی مرجع رسیدگی باشد.
پس از تعیین وقت، کارگر باید در زمان مشخص در اداره کار حضور یابد و در خصوص عدم پرداخت عیدی و یا حق سنوات و غیره مطالبات خود را بیان کند. پرونده در اداره کار، مورد بررسی قرار خواهد گرفت و پس از احراز رابطه کارگر و کارفرما رسیدگی های لازم در هیات های تشخیص نسبت به عدم پرداخت عیدی و سنوات به عمل می آید و در نهایت رای قابل تجدید نظر صادر خواهد شد. هیات حل اختلاف، می تواند نسبت به رای صادره تجدید نظر نماید.
نحوه تنظیم شکواییه برای طرح شکایت کارگر از کارفرما
برای طرح شکایت کارگر از کارفرما جهت عدم پرداخت عیدی و پاداش، در وهله نخست باید نسبت به تنظیم شکواییه اقدام کرد. برای این منظور، باید بخش های مختلف دادخواست به صورت تخصصی نوشته شوند. اداره کار به کلیات دادخواست توجه ویژه دارد از این رو، تنظیم آن باید به نحوی انجام گیرد که مقررات شکلی و ماهوی مربوط به دادخواست نویسی در آن رعایت شوند. برای تنظیم این درخواست به نحو صحیح، می توان با بهترین وکیل تنظیم قرارداد در تهران مشورت کرد.
1. نگارش مشخصات شاکی و متشاکی
برای افزایش سرعت روند پیگیری پرونده این شکایت، باید دادخواست تنظیم کرد. کلیات دادخواست، باید به بهترین نحو ممکن تنظیم شوند. برای تنظیم این دادخواست، ابتدا مشخصات شاکی و متشاکی باید به طور کامل نوشته شوند. اطلاعات کارگر باید در ستون شاکی و مشخصات کارفرما در بخش متشاکی نوشته شوند. اطلاعاتی همچون نام، نام خانوادگیف اقامتگاه و شغل باید در متن دادخواست عنوان شوند.
از آنجا که دادخواست باید توسط کارگر تنظیم شود، اطلاعات کارگر در بخش شاکی به درستی تکمیل می شوند. وجود نقص در این بخش، ممکن است به رد شکایت منجر شود. مشخصات مربوط به شاکی باید به درستی و با ذکر جزئیات نگارش شوند. این موضوع برای رسیدگی کننده به پرونده، قابل توجیه است که شاکی اطلاعات بخش مشخصات طرفین شکایت همچون بخش شاکی را اشتباه پر کند. عدم ذکر اطلاعات متشاکی به درستی، رد شکایت توسط هیات تشخیص اداره کار را به همراه ندارد و از طریق استعلامات لازم، می توان اطلاعات متشاکی را کسب کرد.
2. تعیین خواسته
پس از تکمیل مشخصات شاکی و متشاکی، بخش تعیین خواسته باید نگارش شود. کارگر باید تقاضای خود از اداره کار را در این بخش مطرح کند. خواسته کارگر ممکن است محاسبه عیدی، پاداش و پرداخت آن ها در زمان مشخص باشد. در صورت خودداری کارفرما از پرداخت عیدی و پاداش، باید در ستون تعیین خواسته کارگر تقاضای رسیدگی به تخلف کارفرما برای عدم پرداخت عیدی ذکر شود. شاکی در ستون تعیین خواسته، تقاضای خود را به طور کامل شرح نمی دهد و تنها به عدم پرداخت عیدی و پاداش اشاره می کند. کارگر در این بخش، باید به صورت کامل و با ذکر جزئیات دقیق خواسته خود را بیان کند.
مدارک مورد نیاز شکایت کارگر از کارفرما جهت عدم پرداخت پاداش و عیدی
برای طرح شکایت کارگر از کارفرما جهت عدم پرداخت پاداش و عیدی، باید تمام اسناد و مدارک بیانگر وجود رابطه کارگری همچون گزارش اداره بیمه تامین اجتماعی، سند قرارداد و دیگر ادله و مدارک به پرونده پیوست شوند. برای طرح دعوا یا ادعا، باید تمام مدارک و مستندات بیانگر حقانیت را در صورت نیاز به دادگاه ارائه داد. با کمک بهترین وکیل پایه یک دادگستری در تهران، می توان لایحه دفاعیه را به پرونده پیوست کرد. به خاطر داشته باشید طبق قانون، برای اثبات دعاوی مختلف می توان از سند، اقرار، شهادت، قسامه و سوگند استفاده کرد. البته علم و آگاهی کارکنان رسیدگی به پرونده در مراجع کار نیز در پیگیری آن ها تاثیر قابل توجهی دارند.
زمان مورد نیاز برای پیگیری شکایت کارگر از کارفرما
در صورت اثبات شکایت کارگر از کارفرما جهت عدم پرداخت عیدی و پاداش، می توان عنوان کرد پیگیری این پرونده اندکی زمان بر است. با توجه به مراحل مختلف رسیدگی به این دعاوی همچون مرحله هیات تشخیص، هیات حل اختلاف و مرحله تجدید نظر در دیوان عدالت اداری، می توان عنوان کرد که تخمین زمان آغاز و اتمام طرح این شکایت به صورت دقیق غیر قابل پیش بینی است. رسیدگی به ادله کارگران و کارفرمایان زمان مورد نیاز برای رسیدگی به این پرونده را افزایش می دهد. حتی بهترین وکیل دیوان عدالت اداری در تهران، از تخمین زمان مورد نیاز برای رسیدگی به این پرونده خودداری می کند. از این رو، بیان زمان مشخص برای آن امری دشوار است.
کلام آخر
شکایت کارگر از کارفرما جهت عدم پرداخت عیدی و پاداش، یکی از رایج ترین شکایات در بین کارگران می باشد. بسیاری از کارفرماها سعی می کنند بنا به دلایل مختلف از پرداخت عیدی و سنوات خودداری کنند. از این رو، یکی از روش های رایج کارگران برای دستیابی به حقوق از دست رفته خود طرح شکایت در اداره کار می باشد.
باسلام خدمت شما بزرگوار عزیز و گرامی مطالبی را که در این زمینه منتشر شده خیلی خوب بوده و از هر نظر به درد این قشر زحمتکش جامعه میخورد.با تمام وجود از زحماتی که برای کارگران کشیدهاید تا با اطلاعات بیشتری بتوانند به حق و حقوقشان برسند سپاسگزارم.