شکایت از کارفرما در صورت دریافت سفته و چک سفید امضاء چگونه است؟ ⚖️【 آپدیت 1403 】
دریافت چک یا سفته سفید امضا به عنوان ضمانت حسن انجام کار کارگران و کارمندان یکی از موضوعاتی است که در حال حاضر عرف منسجمی در کارگاه ها و شرکت های مختلف به خود گرفته است. هدف اصلی دریافت این ضمانت اجرایی، کسب اطمینان خاطر از حسن انجام کار می باشد. همچنین هدف از آن ممکن است در اختیار داشتن منبع برای ترمیم خسارات احتمالی از سوی کارگران می باشد. امروزه کارفرمایان از این سفته ها و چک ها برای تحمیل فشار مضاعف کاری به کارگران و ایجاد اهرم برای سکوت کارگران برای اعلام رضایت به حقوق و مزایای کمتر از قانون کار استفاده می کنند. امکان طرح شکایت از کارفرما در صورت دریافت سفته و چک سفید امضاء وجود دارد. کارگران از این طریق قادر به دستیابی به حقوق از دست رفته خود هستند.
نحوه شکایت از کارفرما در صورت دریافت سفته و چک سفید امضاء
طبق ماده 673 قانون مجازات اسلامی در صورت سوء استفاده از سفته و چک سفید امضایی که به کارفرما سپرده شده، ایشان به یک تا سه سال حبس محکوم می شوند. برای طرح شکایت از کارفرما در صورت دریافت سفته و چک سفید امضاء ابتدا باید سفید امضاء بودن سند مورد نظر را در محاکم قضایی ثابت کنید. در مرحله بعد باید سوء استفاده کارفرما از سند را اقبات نمایید.
برای اثبات سفید امضاء بودن چک و سفته ابتدا سند تجاری به کارشناس خط مرجوع می شود. داشتن شاهد در این رابطه ممکن است موثر واقع شود. به خاطر داشته باشید که اثبات این موضوع در محاکم قضایی کار بسیار دشواری است. از این رو بهترین تصمیم عدم صدور سفته یا چک سفید امضاء در ابتدای امر می باشد. این امر از سوء استفاده های احتمالی در آینده پیشگیری می کند.
مدارک مورد نیاز طرح شکایت از کارفرما در صورت دریافت سفته و چک سفید امضاء
تمام اسناد و مدارک بیانگر رابطه استخدامی و ارائه سفته یا چک ضمانتی باید به پرونده پیوست شوند. از جمله آن ها می توان به سند قرارداد، شهود و یا دیگر دلایل و مدارک بیانگر این رابطه اشاره کرد. بهترین دلیل و مدرک برای اثبات این امر کپی سفته ارائه شده به کارفرما و اظهارنامه ارسالی به ایشان می باشد. در طرح دعاوی و ادعاهای مختلف می توان تمام مدارک و مستندات بیانگر حقانیت را در صورت نیاز باید به دادگاه ارائه داد. این مدارک باید همراه با لایحه دفاعیه به پرونده پیوست شوند.
به خاطر داشته باشید که طبق قانون، برای اثبات دعاوی مختلف می توان از سند، اقرار، شهادت، قسامه و سوگند استفاده کرد. البته علم و آگاهی قاضی و کارشناسان در مراجع کار یا دادگاه های کشور تاثیر قابل توجهی در روند پرونده ها دارد. برای طرح این شکایات توصیه می شود با بهترین وکیل حقوقی در تهران مشورت کنید.
زمان مورد نیاز برای طرح این شکایت
هنگام طرح شکایت از کارفرما در صورت دریافت سفته و چک سفید امضاء در صورت اثبات ادعای انتصابی می توان شکایت خیانت در امانت را برای مطالبه لاشه چک یا سفته مطرح کرد. در این شرایط می توان کارفرما را مجازات کیفری نمود. این پرونده باید توسط دادسراهای محل وقوع جرم، پس از صدور کیفرخواست از طریق دادگاه های کیفری دو استان تحت پیگیری قرار گیرد. بدون شک پیگیری این پرونده ها اندکی زمان بر است. با توجه به مراحل مختلف رسیدگی به این شکایات در مرحله دادسرا و دادگاه می توان عنوان کرد تخمین زمان آغاز و اتمام طرح شکایت به صورت دقیق قابل پیش بینی نمی باشد.
رسیدگی به دلایل کارگران و کارفرمایان زمان مورد نیاز برای پیگیری این پرونده ها را افزایش می دهد. به طور کلی می توان عنوان کرد که تعیین زمان مشخص برای پیگیری این پرونده ها امکان پذیر نمی باشد. پیش گویی زمان در پرونده های حقوقی و کیفری در زمینه های مختلف در اکثر مواقع دقیق نیست.
مراحل باز پس گرفتن سفته و چک سفید امضاء از کارفرما
در صورتی که کارفرما سفته یا چکی که کارگر بابت ضمانت انجام کار به ایشان تحویل داده است را بازنگرداند، کارگر با طی کردن مراحل زیر قادر به دریافت سفته و چک سفید امضاء خود خواهد بود. مراحل و نحوه بازپس گیری سفته و چک سفید امضاء به این صورت است که کارگر ابتدا باید از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی اظهارنامه قانونی ارسال نماید. با تنطیم این اظهارنامه می توان تمایل به قطع ادامه همکاری خود با کارفرما را اعلام نمود. در این شرایط باید شماره سفته یا چک خود را در اظهارنامه ذکر کنید. از کارفرما بخواهید تا نسبت به استرداد آن اقدامات مورد نیاز را انجام دهد.
در صورت امتناع کارفرما از بازگرداندن سفته و چک سفید امضاء واگذارنده سفته باید دادخواست استرداد سفته را به مراجع قضایی ارسال نماید. کارگر در این مواقع باید با ارائه شواهد و دلایل کافی حکم الزام کارفرما به بازپرداخت سفته را از دادگاه دریافت کند.
اثبات خیانت در امانت سفته و چک سفید امضاء
در صورت سوء استفاده کارفرما از سفته و چک سفید امضاء کارگر و واگذاری آن به شخص دیگر و مفقود سازی آن، از آنجا که سفته و چک سفید امضاء به عنوان مال امانی محسوب می شوند، طبق ماده 674 قانون مجازات اسلامی، دارنده سفته و چک به جرم خیانت در امانت محکوم می شود. در این شرایط مجازات شش ماه تا سه سال حبس برای کارفرما در نظر گرفته می شود. اثبات جرم خیانت در امانت سفته و چک سفید امضاء در صورتی امکان پذیر است که هنگام صدور سفته یا چک دلایل و مدارک همچون کپی سفته، دریافت رسید، حضور شاهد، درج شماره سفته در قرارداد از سوی صادرکننده تهیه شوند. اگر کارفرما از این اسناد تجاری استفاده کند می توان از این مدارک در دادگاه ها استفاده کرد.
برای طی کردن روند و مراحل طرح شکایت از کارفرما در صورت دریافت سفته و چک سفید امضاء با بهترین وکیل پایه یک دادگستری در تهران مشورت نمایید. شما می توانید راهنمایی های لازم را از ایشان دریافت نمایید.
کلام آخر
اکثر مشکلات و اختلافات موجود بین کارگران و کارفرمان در مراجع کاری و عدم موفقیت کارگران در طرح شکایت از کارفرما در صورت دریافت سفته و چک سفید امضاء و دیگر موارد به دلیل عدم توجه به مقررات و اصول صحیح تنظیم شکایت مربوط می باشد. در صورت عدم توانایی ارائه دلایل و مدارک صحیح در این زمینه و موارد مشابه باید از وکیل آنلاین کمک بخواهید.