تبلیغات در مستر وکیل
دانستنی‌های حقوقی

شکایت و اعاده حیثیت چگونه است؟⚖️【 آپدیت 1403 】

در صورت انتشار مطالب دروغین توسط فردی علیه شما و مطرح شدن تهمت و افترا در حالی که قادر به اثبات صحت ادعا خود نباشد، شما می توانید شکایت و اعاده حیثیت نمایید. برای این منظور باید شکواییه را به دادسرا ارائه دهید تا مجازات قانونی برای ایشان تعیین گردد. تنها تا یک سال پس از تاریخ اطلاع از وقوع جرم قادر به طرح این شکایت خواهید بود. طبق قانون برای این عمل مجازات در نظر گرفته شده است. در صورت مواجهه با این امر حتما طرح شکایت را جدی بگیرید تا از بروز مشکلات احتمالی آینده خودداری نمایید. به منظور طرح این شکایت می توان با بهترین وکیل کیفری در تهران مشورت کرد.

مطالب مشابه: جهت مشاهده 10 تا از بهترین وکیل حقوقی در شیراز کلیک کنید

مراحل طرح شکایت و اعاده حیثیت

در صورتی که فردی تهمت ناروا و مطالب دروغین را به شما نسبت بدهد می توانید نسبت به تنظیم شکایت و اعاده حیثیت اقدام نمایید. برای طرح این شکایت بهتر است با بهترین وکیل پایه یک دادگستری در تهران مشورت کنید. مراحل زیر برای طرح این شکایت باید طی شوند:

مراحل شکایت و اعاده حیثیت

  • نخستین مرحله طرح شکایت و اعاده حیثیت تنظیم شکایت نامه می باشد. همواره توصیه می شود برای تنظیم شکایت نامه از یک وکیل کاربلد و متخصص کمک بخواهید. وکلای باتجربه می توانند این شکایت نامه را همراه با دلایل و مستندات قانونی تنظیم نمایند. در نهایت فرد برای ثبت شکایت نامه باید به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نماید.
  • در مرحله دوم طرح این شکایت طرفین باید در جلسه دادرسی حضور بایند. وقت این جلسه در سامانه ثنا یا از طریق پیامک ابلاغ می گردد.
  • در مرحله سوم دادگاه تحقیقات مورد نیاز و بررسی های اولیه را نسبت به شکایت نامه انجام خواهد داد. اگر تخلف فرد اثبات گردد، قرار جلب دادرسی در این مورد صادر می شود.
  • در مرحله نهایی پرونده به دادگاه کیفری صالح ارسال خواهد شد تا پرونده توسط قاضی مورد رسیدگی قرار گیرد و حکم مجازات صادر گردد.

مهلت طرح شکایت و اعاده حیثیت

طبق ماده 106 قانون مجازات اسلامی در رابطه با جرایم تعزیری قابل گذشت، اگر متضرر از جرم در طول یک سال از تاریخ اطلاع از وقوع جرم شکایت خود را مطرح نکند، حق شکایت کیفری از ایشان سلب خواهد شد. اگر متضرر تحت سلطه متهم باشد و یا بنا به دلایل مختلف از اختیار خارج باشد و نتواند شکایت خود را مطرح نماید، مهلت مزبور از تاریخ رفع مانع محاسبه خواهد شد. در صورت فوت متضرر قبل از انقضای این تاریخ و عدم وجود دلایل قانع کننده برای صرف نظر ایشان از طرح شکایت، ورثه ایشان تا شش ماه پس از فوت او حق دارند شکایت را مطرح نمایند.
مهلت اعاده حیثیت

اگر مایل به طرح شکایت و اعاده حیثیت به دلیل نشر اکاذیب را دارید بهتر است در مدت زمان معقول پس از نشر آن ها به دادسرا مراجعه نمایید. شکواییه خود را در دادگاه مطرح کنید. در صورتی که بخواهید به خاطر انتساب جرم واهی به خود اعاده حیثیت کیفری نمایید بهتر است بلافاصله پس از صدور حکم دادسرا یا دادگاه مبنی بر برائت از جرم، با توجه به حکم دادگاه شکایت خود را مطرح کنید.

شرایط مورد نیاز برای طرح این شکایت

شرایط تحقق جرم اعاده حیثیت شامل موارد زیر می باشند:

  • نسبت جرم به دیگر فرد و اتهام ناروا به ایشان وارد ساختن
  • شخصی که اتهام را وارد کرده مشخص و معین باشد.
  • عدم توانایی اثبات اتهام از لحاظ قانونی
  • مورد اتهام قرار دادن افراد از طریق سخنرانی، انتشار مطالب در روزنامه و غیره

انواع اعاده حیثیت

شکایت و اعاده حیثیت را می توان به دو صورت مطرح کرد که شامل موارد زیر می باشند:

1. اعاده حیثیت از لحاظ کیفری

در صورت قرار گرفتن مورد اتهام جرم از سوی شخص دیگر و تشکیل جلسه دادگاه به موجب آن، برای اثبات بی گناهی خود می توانید شکایت و اعاده حیثیت را مطرح نمایید. اعاده حیثیت را به چندین صورت افترا، توهین و نشر اکاذیب مطرح کرد.

2. اعاده حیثیت از لحاظ حقوقی

اگر فرد در گذشته جرمی مرتکب شده باشد و به دلیل جرم ارتکابی خود و مجازات آن از حق اجتماعی محروم شده باشد و این امر حیثیت و آبروی ایشان را لکه دار کرده باشد، فرد می تواند درخواست اعاده حیثیت خود را مطرح نماید. با ارائه دادخواست می توانید اهلیت خود در رابطه با حقوق اجتماعی را باز یابید. به موجب اعاده حیثیت اهلیت و حقوق فرد باز خواهد گشت.

مجازات اعاده حیثیت

مجازات های مختلفی برای اعاده حیثیت کیفری در قانون مجازات اسلامی پیش بینی شده است و به موضوع جرم رخ داده نیز وابسته می باشد. اگر طبق ماده 697 قانون مجازات اسلامی مرتکب افترا شده باشید و به صورت لفظی به فرد دیگر جرم نسبت دهید و قادر به اثبات آن نباشید مجازات یک ماه تا یک سال حبس و 74 ضربه شلاق یا یکی از این مجازات ها بر حسب مورد محکوم خواهید شد.

مجازات اعاده حیثیت

در صورت نسبت دادن جرم منافی عفت همچون لواط یا زنا یه دیگران و عدم توانایی اثبات آن در دادگاه، طبق این ماده به مجازات جرم قذف 80 ضربه شلاق محکوم خواهید شد. اگر امری را علیه دیگری انتشار دهید که اشاعه فحشا محسوب می شود به مجازات یک ماه تا یک سال حبس و 74 ضربه شلاق محکوم خواهید شد.

اگر افترا به عملی وارد گردد این موضوع طبق ماده 699 قانون مجازات اسلامی مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت. در صورتی که عمدا و با هدف متهم کردن دیگری ابزار و آلات جرم که موجب اتهام می شود را در منزل، جیب و محل کار فرد دیگر قرار دهید یا وانمود کنید که این ابزار به ایشان تعلق دارند و طبق این عمل، فرد مورد تعقیب کیفری قرار گیرد پس از صدور حکم منع تعقیب یا اعلام برائت متخلف به شش ماه تا سه سال حبس یا 74 ضربه شلاق محکوم خواهد شد.

کلام آخر

طبق قانون اساسی حیثیت، جان، مال و حقوق افراد از تعرض مصون می باشد و امکان پایمال کردن آبرو، اعتبار و حیثیت  افراد وجود ندارد. از این رو اگر فردی حقوق مادی و معنوی شما را زیر پا بگذارد و اموری را به شما نسبت بدهد که طبق قانون جرم محسوب گردد و آبروی شما را لکه دار کند می توانید شکایت و اعاده حیثیت را مطرح نمایید.

3.3/5 - (21 امتیاز)

سحر تمدنی نژاد

سلام سحر هستم، از سال 1397 فعالیت مو در حوزه نویسندگی و تولید محتوای متنی یونیک شروع کردم، به حرفه تولید محتوا علاقه زیادی دارم و همواره سعی بر افزایش اطلاعاتم در زمینه سئو و تولید محتوا یونیک دارم، امیدوارم بتوانم مطالب با بهترین کیفیت را در اختیار شما عزیزان قرار دهم☘️💚

مقالات مرتبط

نظرات 7

  1. سلام.یه نفر به جرم رابطه نامشروع به غیر از زنا از من شکایت کرده. نیدونم نمیتونه اثبات بکنه چون چیزی وجود نداشته و صرفا برای بردن ابروی طرف مقابل من اینکارا کرده.ولی این وسط با آبروی منم بازی شده.من بعد از اینکه جواب دادگاه اومد و نتونه از ادعاش دفاع بکنه مستونم شکایت بکنم و این که ایا در انجام روالش خانواده ام هم درجریان قرار میگیرند؟

  2. سلام یکی از آشناها ازم با اتهام توهین افترا و مزاحمت تلفنی شکایت کرده، تنها توهینی که من به ایشون داشتم مربوط به ۴ سال قبل از طریق پیامک بود بهش گفتم بی ناموس، اتهام توهین ایشون شامل مرور زمان میشه؟
    بعد از اینکه تبرئه بشم و منع تعقیب صادر بشه میتونم از ایشون اعاده حیثیت کنم ؟
    اعاده حیثیت اثباتش چطوره ؟

  3. سلام اگر کسی به ناحق بدون عدله با دهن بینی شکایت کرده و پرونده تشکیل شده باشه برام میتونم ادعای حیثیت کنم؟

  4. سلام اگر بنده از کارگر ساختمانی طلب کار باشم و او من را با محل کار برده تا کارت بانکی بیاورد و خودش درب را باز کرده باشد آیا من تجاوز به عنف کرده ام و محکومم؟

  5. سلام. اگر مستاجر قسمتی از اموال موجر را تخریب کرده باشد و دوربین در حیاط مشاع و از خیلی سال قبل تر از اسکان مسناجر نصب باشد و مستاجر هم مطلع باشد. ایا صرف اینکه موجر، صحنه و نحوه ی تخریب اموالش را توسط تلویزیون خودش به شخص یا اشخاصی در منزل خودش نشان دهد جرم مرتکب شده؟ و ایا اگر مستاجر برای فرار از جرمش، افدام به اتهام زدن به موجر کند که فیلم بی حجابی بنده را پخش کرده (منظور همان صحنه تخریب اموال هست) ایا موجر میتواند شکایت اعاده حیثیت کند. چون موجر برای هیچ شخص و یا شبکه اجتماعی نفرستاده و صرفا این فک اتهام از سمت مستاجر هست. سپاسگزارم

  6. سلام
    یک سوال؛
    اگر مستاجر ، در محل زندگی و سکونت موجر ، با فریاد زدن و دادوبیداد کردن ،باعث پایمال شدن آبرو و بر هم ریختن آرامش موجر گردد ، جرمی مرتکب شده؟
    آیا از طرف موجر قابل پیگرد است؟

    1. سلام بله اگر در محتوای داد و بیداد مضامین توهین آمیز باشد وفحاشی و افترا ، میشود به اتهام توهین به اشخاص عادی ، فحاشی و یا افترا در دادسرا علیه مستاجر طرح دعوای کیفری مطرح کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا