شکایت ضرر و زیان چگونه است؟ ⚖️【 آپدیت 1403 】
هنگام وقوع جرم، علاوه بر به هم خوردن نظرم عمومی جامعه، متشاکی متحمل خساراتی نیز می شود. طبق قانون، شاکی این حق را دارد تا بتواند حقوق از دست رفته خود را از طریق مراجع کیفری و حقوقی طلب کند. از این رو، در این شرایط امکان طرح شکایت ضرر و زیان فراهم می شود. لازم به ذکر است که ضرری قابل مطالبه می باشد که به صورت مستقیم ناشی از وقوع جرم باشد. در این مواقع، فردی که ضرر دیده با ارائه دادخواست به دادگاه می تواند ضرر و زیان را مطالبه کند.
شرایط طرح شکایت ضرر و زیان
برای طرح شکایت ضرر و زیان، شاکی باید دادخواست حقوقی را به دادگاه کیفری رسیدگی کننده به اصل جرم ارائه دهد. شرایط طرح این شکایت، از قرار زیر هستند:
ضرر و زیان وارده به شاکی باید به دلیل وقوع جرم باشد
دادگاه کیفری، صلاحیت رسیدگی به ضرر و زیان ناشی از وقوع جرم با رعایت شرایط خاص را دارد. اگر به دلیل بی احتیاطی راننده تصادف رخ دهد و صدمه بدنی و خسارت به اتومبیل شاکی وارد گردد، ضرر و زیان ناشی از جرم صدمه بدنی غیر عمد همچون هزینه درمان و دیه را می توان از دادگاه کیفری رسیدگی کننده به اصل جرم مطالبه کرد.
شکایت کیفری پس از وقوع جرم مطرح شود
طبق ماده 11 قانون آیین دادرسی کیفری، پس از تحت تعقیب قرار گرفتن متهم، شاکی می تواند از دادگاه کیفری تقاضای مطالبه ضرر و زیان ناشی از جرم را داشته باشد. مطالبه ضرر و زیان دادگاه کیفری زمانی امکان پذیر است که شاکی قبلا علیه متشاکی شکایت کیفری مطرح کرده باشد. همچنین متهم با توجه به دستور دادستان مورد تعقیب قرار گرفته باشد. اگر جرم به گونه ای باشد که تعقیب آن به شکایت شاکی خصوصی مربوط باشد و برای تعقیب کیفری متهم شکایت مطرح نشده باشد، رسیدگی به دعوای خصوصی ایشان نیز در مرجع کیفری امکان پذیر نمی باشد. در این شرایط، می توان شکایت را در دادگاه حقوقی مطرح کرد.
مرجع پیگیری شکایت ضرر و زیان
شکایت ضرر و زیان ناشی از جرم را می توان از طریق مراجع کیفری و دادگاه های حقوقی مطرح نمود. در صورت طرح این موضوع از طریق مراجع حقوقی، امکان رسیدگی به آن در مراجع کیفری وجود ندارد. برای طرح این شکایت از جنبه حقوقی، بهتر است با بهترین وکیل حقوقی در اصفهان مشورت نمایید.
طرح این دعوا از جنبه کیفری، تابع دادسرای محل وقوع جرم اصلی می باشد. برای افزایش سرعت روند پیگیری این شکایت، بهتر است با بهترین وکیل پایه یک دادگستری در اصفهان مشورت کرد. در رابطه با مطالبه حقوق از طریق دادگاه های حقوقی، باید عنوان کرد که دادگاه محل اقامت متشاکی مرجع صالح رسیدگی به جنبه حقوقی این شکایت می باشد. در این شرایط، دادخواست اصلی باید به دادگاه صالح کیفری رسیدگی کننده محل وقوع جرم، دادگاه حقوقی یا شورای حل اختلاف محل اقامت مباشر اصلی جرم ارائه گردد.
مدارک مورد نیاز طرح شکایت ضرر و زیان
برای اثبات شکایت ضرر و زیان ناشی از جرم، می توان به اسناد و مدارک استناد کرد. در صورت عدم وجود این ادله، با جلب نظر کارشناس رسمی دادگستری می توان خسارت تحمیل شده به دلیل وقوع جرم را ثابت کرد. برای طرح شکایت، همواره توصیه می شود تمام مدارک و مستندات موجود را ارائه دهید و آن ها را همراه با شکواییه به پرونده پیوست نمایید. به خاطر داشته باشید برای اثبات دعاوی مختلف می توان از اقرار، شهادت، قسامه، سوگند و اسناد استفاده کرد. علم و آگاهی قاضی نیز در جریان پرونده های کیفری تاثیر قابل توجه دارد. مشورت با وکلای متخصص در تکمیل مدارک و ضمائم مورد نیاز و ادله مورد استناد، می تواند شما را آگاه سازد.
زمان مورد نیاز شکایت ضرر و زیان
طرح این شکایت چند روز طول می کشد؟ در پاسخ به این سوال باید عنوان کرد که هر روزه شاهد طرح شکایت ضرر و زیان در محاکم قضایی مختلف می باشیم. از این رو، می توان عنوان کرد تخمین زمان آغاز و اتمام طرح این شکایت به نوع رسیدگی به پرونده کیفری در شکایت اصلی وابسته می باشد. این زمان تحت هیچ شرایطی به صورت دقیق قابل پیش بینی نمی باشد.
نیاز به تحقیقات مقدماتی، ارسال پرونده به دادگاه کیفری یا کارشناسی های متعدد زمان مورد نیاز برای پیگیری این پرونده را افزایش می دهد. از این رو، نمی توان برای پیگیری این شکایت زمان مشخص بیان کرد. پیشگویی زمان در پرونده های حقوقی و کیفری در زمینه های مختلف در اکثر موارد دقیق نمی باشد. کارشناسان و وکلای شاغل این حوزه با تجربه خود در پیگیری و انجام پرونده های مختلف که در آن ها مطالبه خسارت نموده اند، قادر به انتخاب بهترین و سریع ترین مسیر برای شما هستند.
هزینه مورد نیاز طرح شکایت ضرر و زیان
طرح شکایت ضرر و زیان ناشی از جرم را می توان از طریق مراجع کیفری و حقوقی پیگیری کرد. در صورت طرح این شکایت در مراجع حقوقی، دیگر امکان طرح آن در مراجع کیفری وجود نخواهد داشت. هزینه دادرسی و تشریفات رسیدگی به این پرونده، طبق قانون آیین دادرسی مدنی است. این هزینه برای شکایاتی که از بیست میلیون تومان کمتر باشد، 2.5% و برای دعاوی که بیش از 20 میلیون ریال هستند، 3.5% است.
به طور کلی، می توان گفت هزینه دادرسی از مرحله ثبت شکایت تا صدور رای و هزینه های مرحله اجرا و تعرفه های حق الوکاله وکیل، هزینه های کارشناسی و هزینه های ثبت شکواییه سالانه توسط سازمان برنامه و بودجه تعیین می گردند. به منظور کسب اطلاع از تعرفه خدمات قضایی در سال 1403، می توان به قانون بودجه کشور مراجعه کرد.
کلام آخر
هنگام طرح شکایت ضرر و زیان به خاطر داشته باشید که به پرداخت هزینه های دادرسی، ثبت شکایت و هزینه های کارشناسی نیاز دارید. گاهی ممکن است شاکی پس از پرداخت تمام هزینه ها و ثبت شکواییه به دلیل ناقص بودن مدارک یا عدم توجه به محتویات پرونده برای ارائه استدلال های قوی در مقام دفاع و مطالبه حق، با قرار رد یا منع تعقیب مواجه شود. از این رو، قبل از طرح شکایت بهتر است با کمک وکیل آنلاین مدارک مورد نیاز برای این منظور را فراهم کنید. در صورت عدم وجود مدارک کافی، هزینه و زمان زیادی صرف انجام فعالیت های بیهوده خواهد شد.
سلام
ما شکایت ضرر و زیان نداریم بلکه ماهیتا دادخواست ضرر و زیانی است که در مرجع کیفری به آن رسیدگی میشه و توام با رای کیفری نسبت به آن هم تصمیم گرفته می شود.