تبلیغات در مستر وکیل
دانستنی‌های حقوقی

بعد از حکم قطعی تجدید نظر چه باید کرد؟ 【آپدیت 1404】

پس از صدور حکم قطعی تجدید نظر، به منظور اعتراض به آرای صادره از محاکم امکان تجدید نظر خواهی برای افراد پیش بینی شده است. رای صادره پس از رسیدگی در مرحله تجدید نظر به جز در موارد پیش بینی قانونگذار، قطعی می باشد. تنها در صورت وجود شرایط فرجام خواهی و اعاده دادرسی امکان اعتراض به آن وجود دارد. فرجام خواهی و اعاده دادرسی هر یک مراحل و تشریفات مختص به خود را دارند.

مراحل بعد از حکم قطعی تجدید نظر

نخستین مرحله پس از صدور حکم قطعی تجدید نظر، اجرای آن است. در صورت صدور حکم تجدید نظر به نفع یکی از طرفین، ایشان می تواند به دایره اجرای احکام دادگستری مراجعه نماید و برای اجرای حکم درخواست ثبت کنند. ثبت درخواست برای اجرای حکم شامل ارسال ابلاغیه به محکوم علیه و شروع اقدامات اجرایی می باشد. اگر محکوم علیه از اجرای حکم خودداری کند، برای الزام ایشان به اجرای حکم اقدامات قانونی باید انجام گیرند.

مراحل بعد از صدور حکم قطعی تجدید نظر

گاهی اوقات پس از صدور حکم قطعی تجدید نظر می توان درخواست اعاده دادرسی را ثبت کرد. این روشی فوق العاده برای اعتراض به احکام در نظر گرفته می شود که در شرایط خاص از جمله کشف دلایل جدید یا وجود اشتباهات قضایی قابل اجراست. متقاضی برای اعاده دادرسی باید دلایل و مدارک مورد نیاز را به دادگاه ارائه دهد. پس از بررسی آن ها دادگاه ممکن است آن را رد یا پذیرش نماید. دادرسی در صورت پذیرش دوباره آغاز خواهد شد و حکم قبلی قابل تغییر خواهد بود.

اگر حکم قطعی تجدید نظر اجرا شود، اما طرفین بنا به دلایل مختلف به حکم صادره اعتراض داشته باشند می توانند درخواست فرجام خواهی را به دیوان عالی کشور ارسال نمایند. این روش اعتراض به احکام برای بررسی صحت قانونی و شرعی حکم صادره از دادگاه های پایین تر کاربرد دارد. پس از بررسی پرونده، دیوان عالی کشور حکم صادره را رد یا تایید خواهد کرد. در نهایت پرونده برای بررسی بیشتر به دادگاه پایین تر مرجوع می شود.

چه زمانی حکم تجدید نظر قطعی می شود؟

برای احکام صادره توسط دادگاه بدوی از تاریخ ابلاغ حکم 20 روز برای تجدید نظر خواهی فرصت وجود دارد. از تاریخ ابلاغ احکام دادگاه تجدید نظر نیز 20 روز فرصت وجود دارد. مهلت تجدید نظر خواهی در موارد خاص از قبیل دعاوی مربوط به اصل نکاح و طلاق ممکن است در مقایسه با مهلت استاندارد طولانی تر باشد.

در صورتی که یکی از طرفین دعوا پس از انقضای مهلت تجدید نظر خواهی نسبت به احکام صادره دادگاه بدوی، درخواست تجدید نظر را ثبت کند و دادگاه حکم ایشان را تایید نماید، حکم قطعی خواهد شد. به طور کلی می توان گفت پس از تایید حکم توسط دادگاه تجدید نظر و پایان مهلت تجدید نظر خواهی، حکم دادگاه بدوی قطعی خواهد شد. در این شرایط امکان اعتراض به حکم قطعی تجدید نظر وجود ندارد.

احکام مراجع خاص از قبیل شورای حل اختلاف، دیوان عدالت اداری و مراجع ثبتی به صورت پیش فرض قطعی هستند و به تجدید نظر خواهی نیاز ندارند. این احکام از زمان صدور قطعی می شوند و امکان درخواست تجدید نظر یا اعاده دادرسی برای آن ها وجود نخواهد داشت. فرآیند قضایی این احکام به این روش به پایان می رسند و برای اجرای آن ها به مراحل اضافه نیاز نخواهید داشت.

آیا حکم قطعی تجدید نظر قابل تغییر است؟

حکم قطعی تجدید نظر در شرایط خاص و با توجه به قوانین مربوطه قابل تغییر می باشد. این تغییرات بنا به دلایل از قبیل اشتباهات جدی در روند قضایی، نقص قوانین و ارائه مدارک جدید ممکن است نتایج پرونده را تحت تاثیر قرار دهند. اگر احکام قطعی به دلیل قوانین خاص از جمله نقض اصول اساسی دادرسی صادر شوند، امکان تجدید نظر یا اعاده دادرسی برای آن ها وجود خواهد داشت.

قوانین ایران برای تغییر حکم قطعی تجدید نظر روش های خاصی را پیش بینی کرده است. تجدید نظر در دعاوی حقوقی در شرایط و ضوابط خاص امکان پذیر است. لازم به ذکر است این امکان برای تمام آرای قطعی وجود ندارد. یکی از ابزارآلات قانونی که به طرفین اجازه می دهد در صورت وجود دلایل برای تغییر حکم قطعی اقدامات لازم را انجام دهند، اعاده دادرسی می باشد. این روش ها در صورت بروز خطای جدی در فرآیند قضایی کاربرد دارند.

تغییر حکم قطعی تجدید نظر در شرایط خاص و با رعایت قوانین مربوطه در دعاوی کیفری امکان پذیر است. به دلیل نواقص جدی در حکم یا کشف شواهد جدید، اعاده دادرسی امکان پذیر خواهد بود. این روند قانونی برای کسب اطمینان از اجرای عدالت و اصلاح اشتباهات در تصمیمات قضایی در نظر گرفته شده اند.

ضرورت مراجعه به وکیل برای اعتراض به حکم قطعی تجدید نظر

لازم به ذکر است که رسیدگی به پرونده ها در دادگاه های تجدید نظر و دیگر مراجع قضایی پیچیدگی های زیادی دارد. برای دستیابی به حقوق قانونی باید با روند دادرسی و مراحل مختلف آن به طور کامل آشنا شوید. در بسیاری از موارد، قانون اعتراض به آرای صادره دادگاه تجدید نظر را برای طرفین دعوا امکان پذیر ساخته است. در صورت تمایل به اعاده دادرسی یا فرجام خواهی، ابتدا باید درخواست تنظیم نمایید و مراحل بعدی را به ترتیب بپیمایید. تخصصی بودن این فرآیند افراد را مجبور می سازد که در این زمینه با وکلای مجرب مشورت کنند. بهترین وکیل کرمان که با قوانین و روند های دادرسی آشنایی دارد می تواند راهکارهای موثر را به شما معرفی نماید.

وکیل و حکم قطعی تجدید نظر

کلام آخر

نهادهای قضایی رسیدگی به شکایات حقوقی و کیفری اصحاب دعوا، دادسراها و دادگاه ها هستند. در قوانین آیین دادرسی مدنی و آیین دادرسی کیفری، مراحل و تشریفات رسیدگی به دعاوی حقوقی و کیفری توضیح داده شده اند. در دادسراها و دادگاه ها رسیدگی به برخی دعاوی تک مرحله ای هستند و رای صادره پس از صدور رای دادگاه بدوی، قطعی خواهد بود. طبق قانون آیین دادرسی مدنی، اصل قطعی بودن احکام است. البته قانونگذار در مواردی برای این امر استثنا قائل شده است.

قانون به طرفین دعوا حق می دهد اعتراض خود را نسبت به حکم قطعی تجدید نظر اعلام نمایند. فرجام خواهی و اعاده دادرسی از جمله راهکارهای اعلام اعتراض به این آرا می باشند. در صورت تضییع حقوق شخص ثالث، ایشان نیز می توان برای دریافت حقوق قانونی خود اقدامات لازم را انجام دهد.

3/5 - (2 امتیاز)

سحر تمدنی نژاد

سلام سحر هستم، از سال 1397 فعالیت مو در حوزه نویسندگی و تولید محتوای متنی یونیک شروع کردم، به حرفه تولید محتوا علاقه زیادی دارم و همواره سعی بر افزایش اطلاعاتم در زمینه سئو و تولید محتوا یونیک دارم، امیدوارم بتوانم مطالب با بهترین کیفیت را در اختیار شما عزیزان قرار دهم☘️💚

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا