تبلیغات در مستر وکیل
دانستنی‌های حقوقی

منظور از متارکه چیست و در قانون چه شرایطی دارد؟

متارکه از لحاظ لغوی به معنای ترک کردن و جدا شدن از همسر است. افراد زیادی معنای متارکه را با طلاق یکسان می دانند، در حالی که متارکه از لحاظ حقوقی دارای معنای مستقل از طلاق می باشد. جدایی زوجین در ایام زوجیت بدون اقدام برای طلاق رسمی و قانونی، متارکه نامیده می شود. این امر در قانون چه شرایطی دارد؟

متارکه چیست؟

اگر زن و مرد قصد طلاق توافقی از یکدیگر داشته باشند و به این صورت از یکدیگر جدا شوند یا طلاق صورت گرفته باشد، اما صیغه طلاق هنوز جاری نشده باشد عرفا متارکه صورت گرفته است. گاهی بین زوجین طلاق شرعی جاری می شود، اما طلاق از لحاظ قانونی و رسمی ثبت نمی شود. لازم به ذکر است که پس از متارکه زوجین دیگر خانواده واحد محسوب نمی شوند. ایشان از یکدیگر جدا زندگی می کنند. به طور کلی می توان گفت، متارکه به معنای ترک زن و شوهر بدون جاری شدن صیغه طلاق می باشد. این امر دارای تبعات قانونی و اجتماعی مختص به خود است.

متارکه چیست؟

شرایط متارکه در قانون

گاهی اوقات ممکن است زوجین از یکدیگر طلاق شرعی گرفته باشند، اما از آنجا که طلاق به صورت رسمی ثبت نشده است از لحاظ قانونی همچنان زن و شوهر باشند. به خاطر داشته باشید که متارکه و طلاق شرعی شرایط مختص به خود را دارند:

  • حضور دو شاهد عاقل و بالغ هنگام جاری شدن صیغه طلاق شرعی لازم و ضروری است. شاهدین باید به فرآیند شرع طلاق گرفتن زوجین شهادت دهند.
  • جاری شدن صیغه طلاق در حضور شاهدان به درستی و با لحن صحیح ضروری است. تنها در این شرایط است که طلاق از لحاظ اسلامی صحیح می باشد.
  • از دیگر شرایط طلاق شرعی، می توان به جاری شدن طلاق در زمان حال اشاره کرد.
  • فرآیند طلاق از لحاظ شرعی زمانی انجام می گیرد که زوجین با یکدیگر مشکل شرعی نداشته باشند. در صورتی که زن در دوران بارداری یا قاعدگی قرار دادشته باشد، طلاق از لحاظ شرعی غیر قابل اجراست.

عواقب درخواست متارکه از سوی زن

در صورتی که درخواست متارکه از سوی زن باشد، یعنی زن از شوهر خود جدا شده، اما به صورت رسمی از ایشان طلاق نگیرد. این مسئله از لحاظ حقوقی برای ایشان تبعات سنگینی را به همراه خواهد داشت. به طور معمول اگر زن و مرد به صورت همزمان مایل به جدایی باشند، متارکه صورت می گیرد. از این رو توصیه می شود زوجین طلاق توافقی بگیرند تا از بروز مشکلات حقوقی پیشگیری کنند. تمکین از شوهر یکی از وطایف قانونی زن می باشد، از این رو زن باید در منزل که شوهر برای ایشان در نظر گرفته سکونت کند. زن باید در مسائل جنسی نیز نیازهای متعارف مرد را رفع نماید. در غیر این صورت، زن از حقوق قانونی خود همچون نفقه محروم خواهد شد.

اگر متارکه صورت گیرد، به این معنا که زوجین بدون این که طلاق بگیرند از یکدیگر جدا زندگی کنند، اگر مرد اقدام به گرفتن طلاق نماید می تواند این موضوع را در دادگاه ثابت کند که زن از ایشان تمکین نکرده و این امر تبعات و آثار حقوقی زیادی را به دنبال دارد. همواره توصیه می شود قبل از هر اقدام قانونی با بهترین وکیل طلاق در کرمان مشورت نمایید و مطابق دستورالعمل های ایشان عمل کنید.

مقایسه طلاق و متارکه

طبق ماده 20 قانون حمایت از خانواده، در رابطه با مقایسه بین متارکه و طلاق باید این موضوع را به خاطر داشته باشید که اگر زوجین از یکدیگر طلاق شرعی بگیرند و بری ثبت قانونی آن اقدام نکنند، مرتکب جرم شده اند. این موضوع ممکن است در مواردی برای آن ها مجازات همچون حبس را به همراه داشته باشد. مطابق این ماده قانونی، فسخ نکاح و طلاق باید به صورت رسمی ثبت گردد و صیغه طلاق برای زوجین جاری شود. برای مقایسه این دو موضوع باید عنوان کرد که در متارکه زوجین ممکن است تنها از یکدیگر طلاق شرعی بگیرند و یا بدون طلاق از یکدیگر جدا زندگی کنند.

در حالی که در طلاق، زوجین به صورت رسمی، شرعی و قانونی از یکدیگر جدا زندگی می کنند و این مسئله برای آن ها مجازات و تاوان قانونی به همراه ندارد. همانطور که عنوان شد اگر جدا شدن زوجین بدون طلاق و از جنس متارکه باشد، مجازات حبس برای آن ها به همراه دارد و از لحاظ حقوقی آن ها را درگیر می کند. برای طلاق قانونی، زوجین باید در جلسات مشاوره شرکت کنند و توضیحات لازم را به دادگاه خانواده ارائه دهند. تنها در این صورت است که زوجین می توانند گواهی عدم امکان سازش را دریافت نمایند و به صورت قانونی از یکدیگر جدا شوند.

مجازات متارکه بدون طلاق

در صورت انجام طلاق یا عقد به صورت غیر رسمی، جزای نقدی درجه 5 و حبس تعزیری درجه 7 برای فرد تعیین می گردد. طلاق در حقیقت باید از سوی قانونگذار و محاکم قضایی به رسمیت شناخته شود. در غیر این صورت برای زوجین تبعات بسیاری را به همراه خواهد داشت. مبحث حضانت فرزندان گاهی ممکن است بین زوجین اختلافات جدی ایجاد نماید. در شرایطی که اختلافات موجود بین زوجین در رابطه با حضانت فرزند باشد، از آنجا که طلاق به صورت قانونی انجام نشده، این مسئله ممکن است تبعاتی را به دنبال داشته باشد. مهمترین تبعات این است که برای پیشگیری از اشتباهات موجود، ضمانت اجرایی نمی باشد.

مجازات متارکه

کلام آخر

گاهی طلاق شرعی انجام می گیرد اما زوجین آن را در محاکم ثبت نمی کنند، این امر ممکن است برای آن ها تبعات حقوقی سنگین به همراه داشته باشد. از این رو، در صورت متارکه با همسر خود بهتر است از یک وکیل طلاق خبره و ماهر کمک بخواهید. شما می توانید مشکلات خود در این زمینه را با ایشان به اشتراک بگذارید و در نهایت برای جدایی رسمی و قانونی اقدامات لازم را انجام دهید. بهتر است وکیلی را برای این امر انتخاب نمایید که دارای سابقه درخشان باشد. تجربه وکلای حرفه ای باعث می شود راهکارهای قانونی موثر پیش روی شما قرار گیرند. به طور کلی، باید به خاطر داشت که طلاق پیچیدگی های زیادی دارد از این رو، انتخاب وکیل برای این مشکل را باید جدی گرفت.

5/5 - (1 امتیاز)

سحر تمدنی نژاد

سلام سحر هستم، از سال 1397 فعالیت مو در حوزه نویسندگی و تولید محتوای متنی یونیک شروع کردم، به حرفه تولید محتوا علاقه زیادی دارم و همواره سعی بر افزایش اطلاعاتم در زمینه سئو و تولید محتوا یونیک دارم، امیدوارم بتوانم مطالب با بهترین کیفیت را در اختیار شما عزیزان قرار دهم☘️💚

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا