کارآموز وکالت چه کسی است؟ | همه چیز در مورد کارآموزی حقوق
یکی از مهمترین مراحل آموزش و توسعه مهارت های حقوقی برای وکیل تازه وارد، سپری کردن دوره کارآموزی وکالت است. این دوره تجربه عملی و آشنایی با روند اجرای پرونده ها را برای وکلای تازه کار فراهم می سازد و این امکان را برای آن ها ایجاد می کند تا با جزئیات و شرایط واقعی وکالت از نزدیک آشنا شوند. کارآموز وکالت در این دوره مهارت هایی همچون تحلیل دقیق پرونده ها، نحوه برخورد با موکلین و نحوه ارائه مشاوره حقوقی درست و مناسب را یاد می گیرد. در حقیقت، دوره کارآموزی پل بین دانش نظری و تجربه عملی است که در کیفیت حرفه وکالت از اهمیت ویژه برخوردار است.
کارآموز وکالت کیست؟
کارآموز وکالت برای ورود به این حرفه باید مراحل زیر را طی کند:
- فارغ التحصیل شدن در رشته حقوق یا معادل آن
- قبول شدن در آزمون وکالت دادگستری
- سپری کردن دوره کارآموزی وکالت
- قبول شدن در آزمون اختبار
- اخذ پروانه وکالت
در مسیر تبدیل شدن به وکیل خبره و حرفه ای، دست کم باید یک دوره تحت عنوان کارآموز وکالت سپری شود. به خاطر داشته باشید تمام وکلای دادگستری باید این دوره را تحت نظر وکلای حرفه ای سپری کنند. کارآموز وکالت در حقیقت فردی است که در رشته های حقوق تحصیلات تکمیلی خود را تمام کرده باشد و پس از پذیرش در آزمون ورودی وکالت، وارد دوره کارآموزی وکالت شده باشد. لازم به ذکر است که علاوه بر دادگستری، قوه قضاییه تحت عنوان آزمون وکالت، امتحان برگزار می کند. نحوه عملکرد این نهاد شباهت بسیار زیادی به دادگستری دارد. از این رو در این دوره می توان از بهترین وکیل پایه یک دادگستری در تبریز، تهران و دیگر شهرها کمک گرفت. با این وجود آزمون وکالت دادگستری دارای طرفداران بیشماری است.
وظایف کارآموز وکالت
کارآموز وکالت وظایف بسیار زیادی به عهده دارد. با این وجود، در این زمینه یک نکته وجود دارد. فرد برای دوره کارآموزی خود باید تحت نظر کانون وکلا فعالیت کند. کارآموز وکالت اکثر اوقات برای آشنایی با این حرفه، فعالیت خود را نزد یک وکیل با سابقه آغاز می کند. این وکیل با سابقه با عنوان وکیل سرپرست شناخته می شود. از مهمترین وظایف کارآموز وکالت می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تمام اموری که توسط کانون وکلا به ایشان محول می شوند همچون کار در دادسرا، دادگاه و اداره معاضدت را باید انجام دهد.
- سپری کردن دوره های آموزشی همچون دوره نرم افزار ورد به صلاحدید کمیسیون و دریافت مدرک معتبر آموزشگاه های مورد تایید
- مطالعه کارآمد قوانین و مقررات حقوقی، به پایان رساندن امور محوله، پیگیری پرونده های مربوط به کارآموزی تحت نظر وکیل سرپرست و ارائه گزارش دقیق به ایشان
- شرکت در سخنرانی ها، سمینارها، کارگاه های آموزشی و کنفرانس ها تحت نظر کانون وکلا
- با توجه به امکانات کانون و مصوبه کمیسیون سخنرانی ارائه دهد.
تمام فعالیت های فرد همچون مشاوره حقوقی، تنظیم اوراق قضایی و پذیرش پرونده قضایی در طول دوره کارآموزی وکالت باید تحت نظر سرپرست انجام گیرند. اطلاع از این موصوع از اهمیت ویژه برخوردار می باشد و کارآموز وکالت باید از این موضوع آگاه باشد. کارآموز به طور مرتب موظف است از شرح عملکرد خود گزارش کامل به وکیل سرپرست ارائه دهد. وکیل سرپرست نیز باید با بررسی گزارش های ارائه شده آن ها را به کمیسیون ارجاع دهد.
مراحل کارآموزی وکالت
یکی از مراحل تبدیل شدن به وکیل خبره و حرفه ای، سپری کردن دوره کارآموزی است. کارآموز وکالت به منظور آشنایی با امور حقوقی و کسب تجربه، تحت نظر کانون وکلا فعالیت خود را برای 18 ماه آغاز می کند. پس از اخذ نمره قبولی در آزمون کانون وکلا که توسط سازمان سنجش برگزار می گردد، باید مراحل زیر را طی کنید:
- در مرحله نخست برای دریافت معرفی نامه باید اقدام کرد. برای این منظور باید به واحد مشاوره حقوقی کانون وکلا مراجعه نمایید و درخواست تشکیل پرونده خود را به صورت رسمی ارائه دهید. مقدمات کارآموزی در این شرایط فراهم می شود.
- با توجه به فاکتورهای مورد نظر، کانون وکلا کارآموز را به یک وکیل سرپرست ارجاع می دهد. شهر فعالیت وکیل سرپرست تحت تاثیر عوامل مختلف قرار دارد که با توجه به شرایط شما انتخاب می شود. به خاطر داشته باشید وکیل سرپرست باید شرایط خاص داشته باشد.
- کارآموز 10 روز فرصت دارد با در دست داشتن مدارک لازم به دفتر وکیل سرپرست مراجعه کند. در حقیقت شما باید نزد یک وکیل معتبر بروید.
- پس از گذشت 45 روز دوره های آموزشی کانون وکلا آغاز می شوند و فرد باید در این دوره ها شرکت نماید.
- در صورت سپری شدن دوره ها به خوبی توسط فرد و کسب موفقیت در آزمون اختبار و سنجش های مختلف، پس از گذشت 18 ماه کارآموز می تواند برای اخذ پروانه وکالت اقدامات لازم را انجام دهد. در غیر این صورت دوره کارآموزی تجدید می شود.
آیا وکیل کارآموز می تواند پرونده بگیرد؟
برای اخذ پرونده توسط کارآموز وکالت پیچیدگی های بسیار زیادی وجود دارد. برخی از دادگاه های وکالت، در دعاوی طلاق کارآموزان را قبول نمی کنند. به طور کلی، دیوان عالی کشور با کارآموز مخالف می باشد از این رو آن دسته از دعاوی که دیوان عالی، مرجع حکم تجدید نظر آن ها می باشد، در هیچ یک از دادرسی ها کارآموز را به رسمیت نمی شناسند. در صورت تجاوز خواسته مالی از میزان مشخص، کارآموز قادر به پذیرش پرونده وکالت نخواهد بود. ایشان قادر به شرکت در دعاوی دیوان عدالت اداری می باشد از این رو، می توان گفت امکان اخذ تعداد محدودی از پرونده ها در دوره کارآموزی وجود دارد.
کلام آخر
یکی از مراحل حیاتی و اساسی در مسیر تبدیل شدن به وکیل پایه یک، سپری کردن دوره کارآموزی وکالت می باشد. این دوره، وکلای کارآموز را از لحاظ فنی و اخلاقی برای ورود به حرفه وکالت آماده می سازد. مسیر دوره کارآموزی با آزمون های ورودی، دوره های آموزشی و نظارت دقیق همراه می باشد. این دوره وکیل کارآموز را قادر می سازد تا مهارت های عملی خود را در کنار وکیل راهنما توسعه داده و به تجربیات ارزشمند دست یابد. این دوره، وکیل کارآموز را با چالش های واقعی دنیای وکالت آشنا می کند و برای مواجهه با مسئولیت های حرفه ای ایشان را آماده می سازد. از نکات کلیدی این دوره می توان به تمرکز بر یادگیری از وکیل سرپرست، تجربه محاکم و دفاتر وکالت، افزایش مهارت های ارتباطی و حقوقی اشاره کرد. سپری کردن این دوره، نقش اساسی در آینده حرفه ای کارآموز دارد.