شکایت خشونت خانگی چگونه است؟⚖️【 آپدیت 1403 】
یکی از مسائلی که در سال های اخیر موارد زیادی از آن گزارش شده، شکایت خشونت خانگی می باشد. خشونت خانگی در حقیقت، رفتاری خشونت آمیز و غیرمتعارف از سوی یکی از اعضای خانواده نسبت به دیگر اعضا می باشد. از آنجا که این خشونت ها و رفتارهای غیر متعارف نسبت به شخص در منزل تحمیل می شوند، خشونت خانگی نام دارند. خشونت خانگی از مسائلی است که فارغ از جنسیت و سن و سال طرف باید در نظر گرفته شود. کودکان، مردان و زنان ممکن است مورد آزار و اذیت خانگی قرار گیرند. لازم به ذکر است که خشونت خانگی تنها به آزار و اذیت جنسی یا جسمی محدود نمی شود، بلکه توهین و تهدید نیز در این دسته قرار می گیرند.
روش های طرح شکایت خشونت خانگی
اکثر قربانیان خشونت خانگی برای پیشگیری از سخت تر و بدتر شدن اوضاع خود، برای شکایت خشونت خانگی اقدام نمی کنند. این امر اغلب در زنان مشاهده می شود که به دلیل ترس از طلاق، حاضر به تحمل خشونت های خانگی می شوند. در قانون ایران، اکثر خشونت خانگی از نوع فیزیکی هستند و زن می تواند با مراجعه به پزشکی قانونی طول درمان دریافت نماید. دیگر انواع خشونت خانگی توسط قانونگذار پیش بینی نشده، از این رو اثبات آن ها بسیار دشوار است. از آنجا که افراد تصور می کنند برای اثبات خشونت خانگی راهی وجود ندارد، برای شکایت خشونت خانگی اقدام نمی کنند.
خانه باید محل آرامش و امنیت افراد باشد، در حالی که گاهی خانه به مکانی ناامن و ناآرام تبدیل می شود و اعضای خانواده از سوی دیگر اعضا تحت فشار جسمی و روحی قرار می گیرند.
یکی از روش های طرح شکایت خشونت خانگی در ایران، تماس با شماره تلفن 123 می باشد. در صورت قرارگیری در معرض خشونت خانگی، می توان با این شماره تلفن تماس گرفت و مشکلات خود را مطرح کرد. در صورت تمایل برای پیگیری شکایت خود از طریق مراجع قضایی، در گام نخست باید شکواییه تنظیم کرد. تنظیم شکواییه امری است که به تجربه و مهارت نیاز دارد. از این رو بهتر است افرادی که در تنظیم شکواییه مهارت ندارند، تنظیم آن را به بهترین وکیل تنظیم قرارداد در تهران بسپارند.
اگر قصد دریافت کمک از وکلا را ندارید، می توانید از وب سایت مستر وکیل راهنمایی بخواهید. این وب سایت، این امکان را برای شما فراهم کرده تا بدون دریافت کمک از وکلا شکواییه مورد نظر خود را تنظیم نمایید. تنظیم شکواییه از این طریق، بسیار راحت و سریع تحت نظر افراد ماهر و متخصص انجام می گیرد.
مراجع صالح رسیدگی به شکایت خشونت خانگی
خشونت خانگی به تنهایی جرم محسوب نمی شود و برای طرح این شکایت، می توان از بهترین وکیل خانواده در تهران کمک گرفت؛ اما اگر جرائم همچون ضرب و شتم، توهین و افترا همراه با آن انجام گیرند قربانی می تواند به دادسرا مراجعه کند و شکایت خود را مطرح نماید. در حال حاضر، شکایت خشونت خانگی در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت می شود. در این شرایط، می توان از بهترین وکیل پایه یک دادگستری در تهران کمک گرفت.
هزینه طرح شکایت خشونت خانگی
هزینه مورد نیاز برای ثبت شکایت خشونت خانگی، به این موضوع بستگی دارد که شکایت مورد نظر در کدام مرجع مطرح گردد. در هر مرجع، هزینه شکایت متفاوت می باشد؛ از این رو، نمی توان برای آن هزینه دقیق اعلام کرد. در صورت تمایل به کسب اطلاع از مبلغ دقیق ثبت شکایت، می توان با کارشناسان وب سایت مستر وکیل ارتباط برقرار کرد و راهنمایی های لازم را از ایشان دریافت نمود.
دلایل طرح شکایت خشونت خانگی
مهمترین دلایل طرح این شکایت شامل موارد زیر می باشند:
1. خشونت کلامی و روانی
بالاترین آمار انواع خشونت خانگی، به خشونت کلامی و روانی اختصاص دارد. از مهمترین مصادیق این نوع خشونت خانگی، می توان به بی توجهی، بی عاطفگی، تحقیر، توهین و سردی اشاره کرد. از آنجا که این نوع خشونت خانگی بیشترین آمار را دارد، می توان عنوان کرد که در سطح وسیع انجام می گیرد. میزان طرح این شکایت نسبت به دیگر انواع شکایت خشونت خانگی کمتر است؛ زیرا زن و مرد ممکن است تصور کنند که تنش و درگیری بخشی از ازدواج است و با تحمل همه چیز درست می شود.
این نوع خشونت، می تواند یکی از دلایل عسر و حرج برای طلاق باشد. وجود یکی از دلایل عسر و حرج، این امکان را به زن می دهد تا به دادگاه خانواده مراجعه نموده و درخواست طلاق را ارائه دهد. در صورت اثبات عسر و حرج، قاضی مرد را موظف به طلاق زن خواهد کرد. اگر زن با مرد حسن معاشرت نداشته باشد و نسبت به ایشان سرد و بی عاطفه باشد و ایشان را توهین و تحقیر کند، مرد می تواند با مراجعه به دادگاه حکم ناشزه بودن زن را دریافت کند. این امر مرد را از پرداخت نفقه معاف می کند و می تواند ایشان را طلاق دهد.
لازم به ذکر است که نشوز زن، تنها اجرت المثل و مانند آن را از گردن مرد ساقط خواهد کرد و مهریه هرگز از گردن مرد ساقط نمی شود. اگر خشونت خانگی به حدی باشد که جرم توهین یا افترا در نظر گرفته شود، قربانی قادر به طرح شکایت خشونت خانگی خواهد بود و متخلف به شلاق، حبس یا پرداخت جریمه نقدی محکوم خواهد شد.
2. خشونت اقتصادی
خشونت اقتصادی، نوع دیگری از خشونت خانگی است که اغلب با اخذ کارت بانکی، ضبط اموال، پول نقد و ندادن خرجی به قربانی همراه می باشد. به طور کلی، می توان گفت خشونت اقتصادی به معنای تحت فشار مالی قرار دادن فرد می باشد. این نوع خشونت، اغلب علیه خانم انجام می گیرد زیرا طبق عرف جامعه مرد باید خرج زندگی را بدهد. در این نوع ممکن است شکایت خشونت خانگی مطرح نشود، زیرا برخی از اقوام ممکن است رسوم سخت گیرانه ای داشته باشند. به عنوان مثال، هنگام تقسیم ارث به دختر سهم تعلق نمی گیرد. در حالی که این امر خلاف قوانین جامعه و شرع می باشد؛ زیرا دین اسلام برای زنان حقی قرار داده است.
کلام آخر
متاسفانه در حال حاضر، شکایت خشونت خانگی در تمام کشورهای توسعه یافته یا در حال توسعه در سراسر دنیا، یکی از مسائل مهم اجتماعی و خانوادگی محسوب می شود. تمامی کشورها، تلاش خود را به کار می گیرند تا برای مقابله با این مسئله راهی پیدا کرده و زیرساخت ها را فراهم سازند تا وقوع این آسیب کمتر یا ریشه کن شود. همچنین تمامی کشورها، تلاش خود را به کار می گیرند تا از افراد آسیب دیده محافظت و حمایت کنند.