تبلیغات در مستر وکیل
دانستنی‌های حقوقی

منظور از جرم محاربه چیست؟

یکی از جرایم نابخشودنی در تمام قوانین جهان، ترساندن مردم و ایجاد اختلال در آرامش عمومی آن هاست. جرم محاربه در فقه نیز به معنای ایجاد ترس در مردم از طریق کشیدن سلاح می باشد. در صورتی که فرد در آرامش مردم اختلال ایجاد کند و یا از آن ها مال دریافت نماید، مرتکب این جرم شده است. مطابق مجازات اسلامی، برای این جرم مجازات سختی در نظر گرفته شده است. برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با این جرم می توان با بهترین وکیل کیفری در کاشان مشورت کرد.

ارکان جرم محاربه

از اصلی ترین و مهمترین ارکان تشکیل دهنده جرم محاربه می توان به موارد زیر اشاره کرد:

جرم محاربه چیست؟

رکن قانونی

زمانی که محاربه در قانون جرم انگاری شده باشد، قانونگذار برای فعل و ترک آن در قانون مجازات تعیین کرده باشد، رکن قانونی این جرم مطرح است. محاربه از لحاظ قانون جرم است زیرا در مورد این جرم، قانونگذار برای آن مجازات تعیین کرده است.

رکن مادی

رفتار فیزیکی، رکن مادی این جرم است. در جرم محاربه، رفتار مجرمانه عمل یا رفتار فیزیکی است که همان کشیدن اسلحه و اسیر کردن افراد می باشد.

رکن معنوی یا روانی

رکن معنوی یا روانی این جرم، شامل سوء نیت همچون سوء نیت عام می باشد که عمدی بودن عمل ارتکابی را اثبات می کند. سوء نیت خاص که دستیابی به نتیجه است نیز کن معنوی و روانی این جرم را تشکیل می دهد. ایجاد ناامنی و محیطی ناامن و ضرر زدن در این جرم رکن معنوی می باشد.

به خاطر داشته باشید در صورت تحقیق نتیجه، جرم محاربه در حالت تام است و در صورت عدم دستیابی به نتیجه شروع جرم محسوب می شود. اگر این سه رکن اصلی در پرونده محاربه وجود داشته باشند، پرونده برای رسیدگی باید مراحل قانونی را طی نماید.

شرایط تحقق جرم محاربه

جرم محاربه بزرگ است و دارای مجازات سنگین می باشد. برای اثبات این جرم باید شرایط خاصی فراهم باشند. به طور کلی برای تحقق این جرم، وجود این شرایط لازم و ضروری است:

  • یکی از شرایط لازم و ضروری برای تحقق جرم محاربه، انجام فعل مادی است. در جرم محاربه، منظور از فعل مادی کشیدن اسلحه می باشد. این سلاح ممکن است هر نوع آلت یا وسیله ای باشد که به منظور ایجاد صدمه جسمانی یا روانی به دیگر افراد مورد استفاده قرار می گیرد.
  • قصد خاص شرط لازم دیگر برای تحقق این جرم است. در جرم محاربه منظور از قصد خاص ایجاد رعب و وحشت در مردم است. این قصد با استفاده از سلاح و ایجاد ناامنی در محیط، محقق می شود.
  • جرم محاربه، جرمی تعزیری با مجازات حدی می باشد. در صورت وجود جهات تخفیف برای محارب، مجازات ایشان ممکن است به حبس یا جزای نقدی تبدیل گردد.

در جرم محاربه، سلاح وسیله ای است که بتوان با استفاده از آن به جان، مال مردم و اموال عمومی آسیب رساند. البته این جرم ممکن است بدون سلاح نیز انجام گیرد. توهین به رهبر انقلاب یا قضات قوه قضاییه نیز نوعی جرم محاربه محسوب می گردد.

مجازات محاربه چیست؟

طبق آیه 33 سوره مائده، قانونگذار مجازات محارب در ماده 282 قانون مجازات اسلامی را به صورت زیر مطرح می کند:

1. اعدام

یکی از مجازات این جرم، اعدام است. با توجه به مفادی از آیین نامه تحوه اجرای احکام حدود، مجازات سلب حیات و قطع عضو هنگام طلوع آفتاب و به نحوی مشخص انجام می گیرد که کمترین خشونت و آزار در آن وجود داشته باشد.

2. صلب

در این نوع مجازات، با توجه به مفاد آیین نامه فوق الذکر محکوم سه روز پشت به صلیب و رو به قبله در فضای باز آویزان می شود و هنگام غروب آفتاب روز سوم، از چوبه دار شکل صلیب پایین می آید، اگر زنده ماند ایشان را رها می کنند.

3. قطع دست راست و پای چپ

مجازات حد قطع دست و پای محارب با توجه به مجازات موجود در ماده 278 قانون مجازات اسلامی برای دزد، اجرا می شود.

4. نفی بلد

نفی بلد از دیگر مجازات محارب می باشد. در این نوع مجازات، محارب مجبور به سکونت در مکان خاص می شوند به نحوی که قادر به ترک محل، مراوده و معاشرت با دیگران نباشند و به طور پیوسته تحت نظارت باشند.

نحوه اعتراض به حکم محاربه

به منظور اعتراض نسبت به حکم محاربه در مدت زمان قانونی مشخص باید اعتراض خود را دادگاه صادرکننده حکم ارائه داد. محارب 20 روز از تاریخ ابلاغ حکم فرصت دارند اعتراض خود را ارائه دهند. اعتراض به این حکم به صورت کتبی و شفاهی امکان پذیر است. در صورت کتبی بودن اعتراض، مشخصات کامل فرد، مشخصات حکم صادره، دلایل اعتراض و امضای افراد باید در برگه اعتراض موجود باشند.

اعتراض به محاربه

دادگاه صادرکننده حکم، پس از ثبت اعتراض آن را بررسی خواهد کرد و در صورت وارد بودن اعتراض، برای رسیدگی پرونده به دیوان عالی کشور ارسال می شود. پرونده توسط یک یا چند قاضی ضعبه دیوان عالی کشور مورد بررسی قرار می گیرد. در صورت وارد دانستن اعتراض شما توسط دیوان عالی کشور، حکم صادره نقض خواهد شد و پرونده برای رسیدگی به دادگاه صادرکننده حکم مرجوع می شود.

در صورت وارد ندانستن اعتراض شما در دیوان عالی کشور، حکم صادره قطعی خواهد شد. اگر علیه شما یا نزدیکانتان حکم محاربه صادر گردد، قبل از هر اقدامی بهتر است با وکیل متخصص در امور کیفری مشورت کنید. یک وکیل در مراحل اعتراض به حکم محاربه می تواند شما را راهنمایی نماید.

دادگاه صالح رسیدگی به جرم محاربه

دادسرا و دادگاه انقلاب از مراجع رسیدگی کننده به جرم محاربه شناخته می شوند. طبق ماده 304 قانون آیین دادرسی کیفری، دادگاه انقلاب صلاحیت رسیدگی به جرایم امنیتی را دارند. جرائم ارائه شده به دادگاه انقلاب از اهمیت ویژه برخوردار هستند و بهترین وکلای دادگاه انقلاب در تهران در این زمینه می توانند به شما کمک کنند. همچون جرم محاربه که محازات آن اعدام یا قطع عضو می باشد. دادگاه کیفری یک یا توجه به قانون باید به این جرم رسیدگی نماید.

کلام آخر

یکی از مهمترین جرایم طبق قانون حاکم بر کشور عزیرمان ایران، محاربه جرم مهمی است که امنیت عمومی جامعه را به خطر می اندازد. منظور از جرم محاربه، ایجاد ترس و وحشت در جامعه و سلب چیزی از مردم با سلاح است. مجازات این جرم سنگین است و ممکن است شامل اعدام، صلب، قطع دست راست و پای چپ و نفی بلد شود.

5/5 - (1 امتیاز)

سحر تمدنی نژاد

سلام سحر هستم، از سال 1397 فعالیت مو در حوزه نویسندگی و تولید محتوای متنی یونیک شروع کردم، به حرفه تولید محتوا علاقه زیادی دارم و همواره سعی بر افزایش اطلاعاتم در زمینه سئو و تولید محتوا یونیک دارم، امیدوارم بتوانم مطالب با بهترین کیفیت را در اختیار شما عزیزان قرار دهم☘️💚

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا