مالکیت طلا در طلاق+ تکلیف طلا بعد از جدایی چیست؟
مالکیت طلا در طلاق، به زن تعلق دارد. اگر طلا به زن امانت یا هبه داده شده باشد، با رعایت شرایط خاص می توان آن ها را پس گرفت. به منظور تعیین تکلیف طلا پس از جدایی زوجین، دادخواست استرداد طلا و رجوع از هبه باید توسط زوج تنظیم و ثبت گردد. تعیین میزان خواسته، تعیین مرجع صالح برای رسیدگی به این موضوع را تحت تاثیر قرار می دهد. برای رفع مشکل خود در این زمینه توصیه می شود با بهترین وکیل مهریه در آذربایجان شرقی به مشورت بپردازید. ایشان راهنمایی های لازم را در این زمینه به شما ارائه می دهند.
مالکیت طلا در طلاق با کیست؟
با وقوع طلاق، زندگی مشترک زوجین به طور کامل تمام می شود. زن قبل از طلاق و در طول زندگی مشترک خود ممکن است طلا و جواهرات مختلف را از همسر خود تحت عنوان مناسبت های خاص هدیه بگیرد. ارزش مالی طلا بسیار زیاد است و این موضوع باعث می شود مالکیت طلا پس از طلاق مطرح شود. قوانین مدنی روشن و صریح در رابطه با مالکیت طلا پس از جدایی زوجین وجود ندارد. به طور کلی، می توان گفت طلا و جواهرات که مرد در طول زندگی خود به زن هدیه داده است به عنوان هبه محسوب می شود.
طبق قوانین مدنی حاکم بر کشور، هبه نوعی عقد است که در آن فردی به صورت کاملا رایگان، مالی را به فرد دیگر می بخشد. هنگام ایجاد عقد هبه، شخص کاملا قانونی صاحب جواهرات و طلا می باشد. از این رو می تواند هرکاری که بخواهد با جواهرات خود بکند. بر این اساس می توان عنوان کرد که مالکیت طلا پس از طلاق به طور کاملا قانونی با زن است. از این رو مرد قادر به استرداد آن ها نیست.
آیا استرداد طلا پس از طلاق وجود دارد؟
به طور کلی، می توان گفت استرداد طلا از زن پس از طلاق دشوار است، اما غیر ممکن نیست. استرداد طلا با عنوان عقد هبه در قانون در نظر گرفته شده است. همانطور که عنوان شد اگر طلاها به زن هبه داده شده باشند، مالکیت آن ها به ایشان تعلق دارد. زن می تواند هر نوع دخل و تصرف از جمله فروش آن ها بدون اجازه شوهر بکند. گاهی ممکن است طلاها به زن هبه داده نشده باشند، به این صورت که مرد آن ها را به امانت به زن داده است. در هر دو صورت استرداد طلا در طلاق با رعایت شرایط خاص امکان پذیر می باشد. طبق ماده 803 قانون مدنی، در چه شرایطی استرداد طلا پس از طلاق امکان پذیر نمی باشد:
- هبه معوض باشد.
- خروج طلا از مالکیت زن
- طلا متعلق حق غیر درآمده باشد.
- در عین موهوبه تغییری حاصل شده باشد.
شرایط استرداد طلا پس از طلاق
معمولا مالکیت طلا در طلاق به زن تعلق دارد به ویژه اگر طلا هبه باشد. اما طبق قوانین مدنی حاکم بر کشور لازم به ذکر است که هبه عقد، نوعی عقد جایز است. در قوانین مدنی حاکم بر کشور ما، قوانین وجود دارند که با توجه به آن ها مرد نمی تواند تحت شرایط و مسائل مختلف از عقد هبه رجوع نماید. در این شرایط مرد نمی تواند طلاهایی که به زن هدیه داده است را از ایشان پس گیرد. بر اساس ماده 803 قانون مدنی کشور، پس از هبه و مالکیت شخص بر آن، مرد قادر به رجوع از عقد هبه می باشد. مرد با رجوع از عقد هبه می تواند پس از طلاق مالک طلا شود.
گاهی اوقات مرد پس از خرید طلا و جواهرات و بخشش آن ها به زن، فاکتورهای خرید طلا را پیش خود نگاه می دارد. در این شرایط، ممکن است مرد به دلیل شرایط مختلف بخواهد نسبت به عقد هبه رجوع نماید. مرد می تواند در این شرایط از فاکتور خرید طلا در محضر دادگاه استفاده نماید.
لازم به ذکر است که استرداد طلا از زوج بدون فاکتور امکان پذیر نیست. فاکتور طلا اصلی ترین دلیلی است که به دادگاه اثبات می کند، زوج طلا و جواهرات را به زن هدیه کرده است. در حقیقت در صورت عدم وجود فاکتور، برای اثبات این ادعا هیچ شاهدی وجود ندارد.
استرداد طلا پس از فروش، یکی دیگر از موارد استرداد طلا پس از طلاق می باشد. تعیین تکلیف طلا در طلاق پس از فروش غیر ممکن است. مرد در این شرایط قادر به استفاده از قانون رجوع از عقد هبه نمی باشد.
نحوه استرداد طلا پس از طلاق
رجوع از هبه( طلا) در دادگاه قابل پذیرش است. مرد برای استرداد طلا در طلاق ابتدا باید اظهارنامه حقوقی، تحت عنوان اظهارنامه رجوع از عقد هبه باید تنظیم کند. پس از تهیه اظهارنامه رجوع از هبه، باید اظهارنامه را به صورت الکترونیکی ثبت کرد. پس از تنظیم اظهارنامه برای زن مدت زمان تعیین می شود و ایشان موظف است در این مدت طلاهای موهوبه را بازگرداند. اگر زن طلاها را به مرد پس ندهد، مرد موظف به تنظیم دادخواست تایید رجوع از هبه می باشد. این دادخواست نیز باید در دفاتر خدمات قضایی ثبت گردد. پس از تنظیم این دادخواست باید دعوای استرداد طلا به صورت قانونی ارائه شود و منتظر اتمام روند قانونی آن بود. دادگاه با گذشت زمان، حکم استرداد یا عدم استرداد طلا را صادر خواهد کرد.
لازم به ذکر است که میزان طلا، مرجع مناسب رسیدگی به موضوع مالکیت طلا در طلاق را مشخص می سازد. اگر قیمت طلا از 20 میلیون تومان کمتر باشد، شورای حل اختلاف باید نسبت به تعیین تکلیف مالکیت طلا اقدامات لازم را انجام دهد. در حالی که اگر قیمت طلا بیش از 20 میلیون تومان باشد، دادگاه باید نسبت به تعیین تکلیف مالکیت طلا اقدام کند.
کلام آخر
یکی از اسباب انحلال نکاح، طلاق می باشد زیرا به رابطه زوجیت بین مرد و زن خاتمه می دهد. طبق رسوم، مرد به مناسبت های مختلف طلاهایی را به همسر خود هدیه می دهد به همین دلیل است که بحث مالکیت طلا در طلاق در اکثر دعاوی طلاق مطرح می شود. طبق قانون مدنی و قوانین مرتبط، مالکیت طلا در طلاق تعیین نشده است، اما در حالت کلی بخشیدن طلا و جواهر به زن نوعی هبه در نظر گرفته می شود. مالکیت طلا در طلاق در این شرایط به زوجه تعلق می گیرد.