مجازات رشوه دادن و رشوه گرفتن+ آپدیت 1403
امکان وقوع جرائم مختلف در دستگاه های اداری و قانونی مختلف وجود دارد، یکی از این جرائم رشوه می باشد. این جرم، از جمله جرائم مالی محسوب می گردد که طبق قانون مجازات اسلامی، مجازات رشوه دادن و رشوه گرفتن وجود دارند و دارای شرایط خاص در صورت محقق شدن آن می باشد. دادن رشوه، به معنای ارائه وجه، مال یا سند تسلیم مال به ماموران دولت برای انجام یا عدم انجام وظایف مربوط به اداره یا سازمان محل اشتغال ایشان می باشد. در حالی که دریافت رشوه، به معنای دریافت وجه، مال یا سند تسلیم مال توسط ماموران دولت برای انجام یا عدم انجام وظایف مربوطه می باشد. فرد رشوه دهنده، راشی و دریافت کننده رشوه، مرتشی نامیده می شوند.
مجازات رشوه دادن و رشوه گرفتن چیست؟
در صورت دریافت مال یا وجه به صورت مستقیم یا غیر مستقیم برای انجام یا عدم انجام کاری، به مجازات رشوه کارکنان دولت و سازمان های عمومی محکوم خواهید شد. مجازات رشوه دادن و رشوه گرفتن به میزان وجه یا مال وابسته می باشد که به عنوان رشوه ارائه شده است. در ماده 3 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا، اختلاس و کلاهبرداری مجازات این جرم به صورت مفصل وجود دارند. اگر می خواهید در این پرونده ها به نتایج مطلوب دست یابید بهتر است از بهترین وکیل کیفری در تهران کمک دریافت نمایید. وکلای کیفری با تجربه در این زمینه، می توانند راهنمایی ها و مشاوره های لازم را به شما ارائه دهند.
انفصال از 6 ماه تا 3 سال
اگر مال یا وجه دریافتی از بیست هزار ریال بیشتر نباشد، انفصال از 6 ماه تا 3 سال به عنوان مجازات رشوه تعیین می گردد. اگر وجه یا مال دریافتی از 20 هزار ریال بیشتر نباشد، این مجازات برای متهم مشخص می شود. در صورتی که متهم در مرتبه مدیرکل یا هم طراز با مدیر کل یا حتی بالاتر از ایشان باشد، متهم به انفصال دائم از مشاغل دولتی محکوم می گردد.
حبس و جزای نقدی
در صورتی که ارزش مال در فرآیند رشوه بیش از 200 هزار ریال باشد از یک سال تا سه سال حبس و جزای نقدی به عنوان مجازات رشوه تعیین می شود. این جزای نقدی باید معادل قیمت مال یا وجه ماخوذه باشد. گاهی اوقات انفصال موقت از 6 ماه تا 3 سال نیز برای متهم این جرم تعیین می شود. اگر مرتکب این جرم در مرتبه مدیر کل، همطراز با مدیر کل یا بالاتر باشد در عوض انفصال موقت به انفصال دائم از مشاغل دولتی محکوم می شود.
2 تا 5 سال حبس+ جزای نقدی معادل مال یا وجه ماخوذه
گاهی ممکن است مال یا وجه ماخوذه از 200 هزار ریال تا 1 میلیون ریال باشد. در این شرایط، متهم به دو تا 5 سال حبس و جزای نقدی معادل قیمت مال یا وجه ماخوذه محکوم می گردد. البته لازم به ذکر است در این شرایط، انفصال دائم از خدمات دولتی و 74 ضربه شلاق نیز ممکن است به عنوان مجازات رشوه تعیین گردد. اگر متهم در مرتبه کمتر از مدیر کل یا همطراز با آن باشد، محکوم به انفصال موقت از 6 ماه تا 3 سال خواهد شد.
5 تا 10 سال حبس+ جزای نقدی
اگر قیمت مال یا وجه دریافتی از یک میلیون ریال بیشتر باشد، مجازات متهم پنج تا ده سال حبس همراه با جزای نقدی معادل قیمت مال یا وجه ماخوذه خواهد بود. لازم به ذکر است که دیگر مجازات همچون انفصال دائم از خدمات دولتی و 74 ضربه شلاق نیز ممکن است برای متهم تعیین گردد. اگر رتبه متهم از مدیر کل یا همطراز آن کمتر باشد در عوض انفصال دائم به انفصال موقت از 6 ماه تا 3 سال محکوم می شود.
تبصره های مجازات رشوه دادن و رشوه گرفتن
مهمترین تبصره های مجازات رشوه، موارد زیر هستند:
- مبالغ دریافتی از زمان تعیین مجازات یا صلاحیت محاکم باید به این صورت باشد که جرم تنها یک بار یا به دفعات واقع شده باشد. در این شرایط، جمع مبلغ دریافتی باید به حد نصاب مزبور برسد.
- در تمام موارد بالا، مال دریافتی به نفع دولت ضبط می گردد و در صورت کسب امتیاز توسط راشی از طریق دریافت رشوه، این امتیاز از ایشان سلب می شود.
- مجازات آغازین ارتشا حسب مورد حداقل مجازات تعیینی در مورد مربوطه خواهد بود. در صورت تعیین انفصال دائمی، سه سال انفصال به عنوان مجازات تعیین می گردد. در مواردی که نفس عمل جرم باشد، متهم به مجازات جرم مربوطه نیز محکوم می شود.
- اگر میزان رشوه از 200 هزار ریال بیشتر باشد، در صورت وجود ادله کافی، صدور قرار بازداشت موقت به مدت 1 ماه الزامی خواهد بود. در هیچ یک از مراحل رسیدگی، این قرار قابل تبدیل نمی باشد. وزیر دستگاه مربوطه قادر خواهد بود پس از پایان زمان بازداشت موقت، کارمند را تا اتمام رسیدگی و تعیین تکلیف نهایی از خدمت تعلیق نماید. هیچگونه حقوق و مزایا در ایام مذکور در هیچ حالتی تعلق نمی گیرد.
- اگر راشی قبل از کشف جرم، مامورین را از وقوع رشوه آگاه سازد از تعزیر مال معاف می شود. در رابطه با امتیاز نیز بر اساس مقررات عمل می شود. اگر راشی هنگام تعقیب موجبات تسهیل تعقیب مرتش را از طریق اقرار خود فراهم سازد، نصف مال پرداختی به عنوان رشوه به ایشان بازگردانده می شود و امتیاز نیز لغو خواهد شد.
نحوه اثبات رشوه
از مهمترین مواردی که برای اثبات رشوه می توان به آن ها استناد کرد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- شهادت شهود
- وجود سند نمایانگر دریافت رشوه از دیگران
- اقرار متهم
قاضی در برخی موارد با توجه به شواهد و مستندات پرونده به وقوع جرم یقین پیدا می کند.
کلام آخر
یکی از جرائم موجود در قوانین و مقررات مختلف همچون قانون مجازات اسلامی، قانون تشدید مجازات مرتکبین، اختلاس و کلاهبرداری رشوه خواری می باشد. مجازات رشوه دادن و رشوه گرفتن طبق قوانین مجازات اسلامی، تعیین شده اند. در صورت اتهام به ارتکاب این جرم و بی گناهی، برای دفاع از خود باید لایحه بنویسید. این لایحه باشد دقیق، مختصر و کامل باشد. این لایحه باید به زبان قانونی و با دریافت کمک از وکلا یا کارشناسان حقوق کیفری با تجربه نگارش شود. تنها در این صورت است که می توان از حقوق خود به درستی دفاع کرد. در این مواقع بهتر است از وکلا و کارشناسان حقوقی مستر وکیل کمک دریافت نمایید.