طلاق از مرد زندانی + شرایط دریافت مهریه از مرد زندانی
حق طلاق طبق قانون مدنی ایران با مرد است. ارائه دادخواست طلاق از سوی زوجه دارای شرایط پیچیده و دشوار است. زن می تواند با توحه به دلایلی که قانون ذکر کرده، دادخواست طلاق خود را ارائه دهد اما در صورت عدم اثبات آن، دادگاه از صدور حکم طلاق خودداری می کند. طلاق از مرد زندانی یکی از دلایل قانونی برای دادخواست طلاق از سوی زوجه می باشد. طبق قانون حاکم بر کشور، طلاق به دلیل حبس و زندانی بودن شوهر یکی از موارد عسر و حرج است. امکان طلاق غیابی یا توافقی از مرد زندانی برای زوجه فراهم شده است.
شرایط طلاق از مرد زندانی
برای این که زوجه بتواند دادخواست طلاق از مرد زندانی را ارائه دهد باید شرایط لازم فراهم باشد. یکی از این شرایط قطعی بودن محکومیت مرد است. اگر مردی در زندان باشد اما حکم قطعی برای ایشان صادر نگردد، امکان طرح دادخواست طلاق از سوی زوجه با استفاده از اثبات عسر و حرج وجود ندارد. مدت محکومیت حبس برای مرد باید 5 سال یا بیشتر باشد تا بتوان دادخواست طلاق را ارائه داد.
مراحل طلاق از مرد زندانی
مراحل طلاق از مرد زندانی شامل موارد زیر می باشند:
- ارائه دادخواست طلاق توسط زن به محاکم قضایی با ذکر دلایل و استناد به شرایط مندرج در عقدنامه یا بر اساس ماده 1130 قانون مدنی
- ابلاغیه پس از طرح دادخواست، توسط زندان به زوج ابلاغ می شود.
- امکان اخذ کمک از وکیل برای زوج وجود دارد. در صورت عدم وجود امکان حضور مرد در جلسه در روز رسیدگی، زندان حضور در جلسه را از طریق ویدیو کنفرانس امکان پذیر می سازد.
- اثبات حکم قطعی حبس 5 سال یا بیشتر مرد برای ارائه دادخواست لازم و ضروری است. بدون شک این امر برای زن موجبات عسر و حرج را فراهم می سازد. برای سهولت جاری شدن صیغه طلاق می توان رای قطعی کیفری را به پرونده طلاق پیوست کرد.
- در صورت اثبات این امر در دادگاه، دادگاه رای طلاق را صادر می کند و با احراز شرایط مندرج در وکالت نامه زوج را ملزم به طلاق می سازد.
روش های طرح طلاق از مرد زندانی در دادگاه
سابقه دار بودن مرد و خلافکار بودن ایشان یکی از مواردی است که امکان ارائه دادخواست طلاق را از سوی زن فراهم می سازد. دادخواست این طلاق را می توان از روش های زیر در دادگاه مطرح کرد:
1. تدلیس در ازدواج
منظور از تدلیس در ازدواج، فریب دادن زن است. اگر مرد سابقه محکومیت کیفری داشته باشد و زن از آن آگاه نشده باشد، تدلیس صورت می گیرد. دروغ گفتن مرد در رابطه با شغل خود نیز نوعی تدلیس در ازدواج محسوب می شود. تدلیس در ازدواج، طبق ماده 647 قانون مجازات اسلامی جرم محسوب می شود و حبس تعزیری برای مرتکب تعیین می شود. اگر زن دچار فریب یا تدلیس شده باشد و از خلافکار یا وجود سابقه محکومیت کیفری مرد، بی اطلاع باشد قادر به ثبت دادخواست اولیه طلاق بدون نیاز به سپری کردن تشریفات طولانی طلاق خواهد بود. زن در این شرایط با اثبات تدلیس می تواند عقد نکاح را فسخ کند.
2. محکومیت قطعی
محکومیت مرد به حبس 5 سال یا بیشتر به صورت قطعی، یکی از دلایل اصلی ارائه دادخواست طلاق از سوی زن با استناد به خلافکار بودن شوهر است.
4. در خطر بودن آبرو و حیثیت زن
زن با استناد به برخی شرایط قانونی می تواند دادخواست طلاق از شوهر زندانی را مطرح کند. اشتغال مرد به کاری که حیثیت و آبروی زن و مصالح خانوادگی ایشان را در معرض خطر قرار دهد، یکی از این شروط است. این مسئله باید در دادخواست ذکر شود و امکان اثبات آن وجود داشته باشد. در صورت اثبات خلافکار یا سابقه دار بودن مرد برای دادگاه، رای طلاق صادر می شود.
4. شرایط عسر و حرج زن
مرد مشغول به امور خلاف قانون یا محکوم به سابقه کیفری، زن را در عسر و حرج قرار می دهد. این شرایط، ادامه زندگی را برای زن دشوار و غیر قابل تحمل می سازد. اگر زن قادر به استفاده از روش های بالا نباشد، قادر به طرح طلاق توافقی از همسر خویش می باشد. برای این منظور می توان از بهترین وکیل طلاق توافقی در تهران کمک گرفت.
نحوه دریافت مهریه از مرد زندانی
حقوق مالی و غیر مالی پس از ازدواج برای زن ایجاد می شود، مهمترین آن ها مهریه است. یکی از حقوق قانونی و شرعی زن، مهریه است که امکان مطالبه آن در هر زمان وجود دارد. طبق قوانین حاکم بر کشور، طلاق حق قانونی مرد می باشد از این رو ممکن است این سوال پیش آید که اگر زن درخواست طلاق دهد، مهریه به ایشان تعلق نمی گیرد. این تفکر که اگر زن برای طلاق اقدام کند، باید از مهریه خود بگذرد اشتباه است. طلاق از مرد زندانی یا خلافکار امکان دریافت تمام حق و حقوق مالی و غیر مالی را برای زن فراهم می سازد. این حق توسط قانون به زن داده می شود.
زن تنها در صورتی قادر به دریافت مهریه نخواهد بود که بخواهد به صورت توافقی از مرد جدا شود و در رابطه با عدم دریافت مهریه با مرد به توافق رسیده باشد. در طلاق خلع و مبارات نیز که به دلیل کراهت از مرد صورت می گیرد، زن باید بخش یا تمام مهریه خود را ببخشد تا قادر به اخذ طلاق باشد.
مدت زمان طلاق از مرد زندانی
پس از صدور حکم طلاق توسط دادگاه بدوی، مهلت تجدید نظرخواهی برای 20 روز وجود دارد. در صورت اعتراض مرد به حکم طلاق، پرونده به دادگاه تجدید نظر استان ارسال می گردد و دوباره مورد بررسی قرار می گیرد. پس از صدور رای توسط دادگاه تجدید نظر استان، مهلت 20 روزه دوباره به زوجین داده می شود تا قادر به اعتراض به آن باشند و بتوانند درخواست فرجام خواهی را ارائه دهند.
اگر مرد به رای صادره اعتراض کرد، پرونده به دیوان عالی کشور ارسال می شود. اگر دیوان عالی کشور، رای دادگاه تجدید نظر را بپذیرد در مدت زمان کوتاه رای نهایی صادر می شود. به طور کلی می توان گفت، پرونده طلاق از سوی زن 1 سال یا بیشتر طول می کشد. اگر طلاق به صورت غیابی انجام گیرد و زوج اعتراض خود را به رای دادگاه اعلام کند، مدت زمان بیشتر برای صدور حکم طلاق نیاز خواهد بود.
کلام آخر
هرچند حق طلاق اغلب اوقات با مرد است اما در برخی شرایط زن قادر به ارائه دادخواست طلاق می باشد. یکی از این شرایط محکومیت مرد به 5 سال یا بیشتر حبس می باشد. به طور کلی می توان گفت طلاق از مرد زندانی، با اثبات عسر و حرج زن امکان پذیر است.