خسارت تاخیر یا عدم انجام تعهد + نحوه مطالبه

افراد در برخی مواقع ممکن است نسبت به تعهدات موجود در قراردادها متعهد نباشند و در انجام وظایف خود کوتاهی کنند.این امر بدون شک برای طرف مقابل خساراتی را به همراه دارد. برای مطالبه این خسارت، باید شرایط خاصی در قرارداد قید گردند. امکان مطالبه خسارت، در صورت عدم وجود این شرایط خاص برای شما وجود نخواهد داشت و اهمیت قرارداد از بین خواهد رقت. به منظور مطالبه خسارت تاخیر یا عدم انجام تعهدات، باید شرایط خاص در قرارداد لحاظ گردند. در غیر این صورت، برای جبران خسارات ممکن است مجبور به انجام اقدامات قانونی باشید. به منظور کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می توان با بهترین وکیل تهران مشورت کرد.
شرایط مطالبه خسارت تاخیر یا عدم انجام تعهد
به منظور مطالبه خسارت تاخیر یا عدم انجام تعهد، نیاز به رعایت شرایط و ضوابط مشخص در قرارداد دارید. از مهمترین شرایط لازم برای مطالبه این خسارت می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- نخستین شرط مطالبه این خسارت اثبات این موضوع است که به شما ضرر و زیان وارد شده است. این خسارت باید به دلیل عدم انجام تعهدات یکی از طرفین ایجاد شده باشد.
- همچنین باید اثبات کرد که زمان مورد نیاز برای انجام تعهدات توسط طرفین به اتمام رسیده است و این موضوع باعث ایجاد خسارت در قرارداد شده است.
- طرفین باید ثابت کنند که عدم انجام تعهد توسط طرف مقابل، منجر به ایجاد خسارت و ضرر و زیان به شما شده است. در اینجا باید ثابت گردد که عدم انجام تعهد توسط طرفین رخ نداده است.
- میزان و موارد خسارت باید به صورت دقیق اعلام گردند. طرفین می توانند شرایط خاصی را در قرارداد برای مطالبه خسارت تعیین نمایند. از جمله این شرایط می توان به مشخص بودن نوع خسارت قابل مطالبه، مبلغ یا روش تعیین خسارت، موارد استثنا یا مواردی که مطالبه خسارت را غیر ممکن می سازد.
- خودداری مدیون از ادای دین
اگر مدیون توانایی انجام تعهد را داشته باشد اما از انجام آن خودداری کند، امکان مطالبه خسارت و ضرر و زیان به دلیل عدم انجام تعهد برای شما وجود دارد. در صورتی که اگر بنا به دلایل مختلف از قبیل آسیب جسمی یا حادثه ای قادر به انجام تعهد نباشد، امکان مطالبه خسارت از ایشان کاهش می یابد. در برخی مواقع مطالبه خسارت غیر ممکن می شود.
جبران خسارت تاخیر یا عدم انجام تعهد
یکی از شرایط جزا در قراردادها، وجه التزام است که طرفین می توانند برای جبران خسارت ناشی از تاخیر یا عدم انجام تعهد به عنوان مبلغ مشخص در نظر بگیرند. این وجه التزام گاهی اوقات باعث ایجاد امنیت برای طرفین قرارداد می شود و آن ها را ترغیب می کند تا به موقع به تعهدات خود عمل کنند.
در صورت عدم ذکر وجه التزام در قرارداد، تنها در صورتی می توان اقدام به مطالبه خسارت نمود که خسارت و ضرر و زیان به شما وارد شده باشد. البته با قید وجه التزام در قرارداد راحت تر می توان نسبت به مطالبه خسارت اقدام کرد. در این شرایط دیگر نیازی به اثبات تحمیل خسارت نخواهید داشت. همواره توصیه می شود در قراردادها وجه التزام را ذکر کنید تا امکان مطالبه خسارت به راحتی برای شما فراهم شود.
انواع وجه التزام
یکی از شرایط مهم قراردادهای مالی، وجه التزام است که توسط طرفین معامله تعیین می شود. وجه التزام باید به عنوان شرط مالی مشخص گردد که برای جبران خسارت و ضرر ناشی از عدم انجام تعهدات در قراردادها کاربرد دارد. قبل از امضای قرارداد باید میزان وجه التزام و شرایط مربوط به آن را تعیین کرد و در متن قرارداد ذکر نمود. به منظور کسب اطمینان از اجرای تعهدات به نحو صحیح یا پیشگیری از تاخیر در اجرای قرارداد یا عدم انجام آن در زمان مشخص، وجه التزام تعیین می گردد.
وجه التزام طرفین قرارداد را مطمئن می سازد که در صورت نقض تعهدات توسط طرفین، خسارات مربوطه جبران می شوند و این امر به تقویت اعتماد و ایجاد تعهد بیشتر بین طرفین کمک می کند. در قراردادهای مالی وجه التزام به دو دسته خسارت عدم انجام تعهد و خسارت تاخیر در انجام تعهد طبقه بندی می گردد.
تفاوت خسارت تاخیر و خسارت عدم انجام تعهد
بین خسارت تاخیر و خسارت عدم انجام تعهد تفاوت های قابل توجهی وجود دارند. برای جبران خسارت ناشی از عدم انجام تعهد به شرایط خاصی نیاز خواهید داشت. برخی از افراد باور دارند که در صورت نقض تعهد در گام نخست باید قرارداد را فسخ کرد. این موضوع به شرایط خاص وابسته است و در برخی موارد، در قانون مدنی یا شرایط خاص قراردادها، شرایط فسخ در گام نخست وجود دارد.
اگر عدم انجام تعهد جدی و جبران ناپذیر باشد، همچون تخلف جدی یا نقض اصول اساسی قرارداد، شرایط فسخ در گام نخست وجود دارند. در برخی موارد نیز به جای فسخ فوری امکانات دیگر از قبیل ارائه مهلت برای اصلاح تعهدات یا جبران خسارت مطرح می شوند.
نکات مهم خسارت تاخیر یا عدم انجام تعهد
در رابطه با دریافت خسارت تاخیر یا عدم انجام تعهد باید نکات زیر را در نظر بگیرید:
- امکان دریافت خسارت ناشی از خسارت وجود ندارد. به این معنا که اگر فرد مستحق خسارت از پرداخت آن خودداری نماید، قادر به دریافت خسارت نخواهید بود.
- در صورت دخالت در عدم انجام تعهد، دریافت خسارت برای شما امکان پذیر نخواهد بود.
- دادگاه در صورت ذکر وجه التزام در قرارداد، قادر به تغییر میزان آن نخواهد بود.
- در صورت عدم مشخص شدن مبلغ و میزان خسارت در قرارداد، دادگاه با استفاده از نظر کارشناس قادر به تعیین مبلغ خسارت خواهد بود.
- خسارت ناشی از عدم النفع یا خسارت غیر مستقیم در سیستم قضایی ایران، قابل دریافت و مطالبه نیست.
کلام آخر
یکی از بهترین روش ها برای حل و فصل مسائل حقوقی و قضایی دریافت کمک از بهترین وکیل ملکی در تهران یا بهترین وکیل تنظیم قرارداد در تهران می باشد. هنگام طرح موضوعات پیچیده یا در مواقع نیاز به مشورت حرفه ای، وکلای ملکی و تنظیم قرارداد با تخصص و تجربه خود در زمینه حقوق ملکی، قضایی، قراردادی و کیفری در تمام مراحل قراردادها، مطالبه خسارت، حل اختلافات و دفاع در دعاوی بهترین کمک را به شما می رسانند.