دادگاه تجدید نظر چیست؟
یکی از مراجع قضایی موجود در مراکز استان ها، دادگاه تجدید نظر می باشد. هدف اصلی این دادگاه، رسیدگی به آرایی است که قابلیت تجدید نظر خواهی دارند. ساختار این دادگاه از یک رئیس و دو عضو مستشار تشکیل شده است. دادگاه تجدید نظر موظف است پس از بررسی آرا با قابلیت تجدید نظر، آن ها را تائید یا نقض نماید. یکی از مواردی که می توان در این دادگاه مطرح کرد، شکایت از وکیل می باشد.
وظایف دادگاه تجدید نظر
هدف اصلی دادگاه تجدید نظر، رسیدگی به آرای قابل تجدید نظر خواهی در امور حقوقی و کیفری می باشد. این آرا اغلب در دادگاه نخستین صادر می شوند. جلسات این دادگاه با حضور دو عضو اصلی آن رسمیت پیدا می کنند. به منظور بررسی وظایف این دادگاه باید به قانون تشکیلات دادگاه های عمومی و انقلاب مراجعه کرد. طبق قانون تشکیلات دادگاه های عمومی و انقلاب وظایف این دادگاه ها عبارتند از:
- تشکیل جلسات در شعب این دادگاه به منظور رسیدگی به آرای مورد تجدید نظر خواهی با حضور دو عضو اصلی
- بررسی آرا با قابلیت تجدید نظر برای بررسی این موضوع که آیا اعتراض وارد است.
- تایید رای مورد نظر، در صورتی که نتوان به آن اعتراض وارد کرد.
- اگر تجدید نظر خواهی وارد دانسته شود، رای صادره نقض خواهد شد. در این شرایط، ماهیت رای مورد رسیدگی قرار گرفته و رای جدید صادر خواهد شد.
نحوه رسیدگی به آرا در دادگاه تجدید نظر
یکی از روش های اعتراض به رای دادگاه، تجدید نظر خواهی در رابطه با آرایی است که این امکان برای آن ها وجود دارد. شما باید از طریق دادخواست تجدید نظر خواهی و ثبت آن در زمان مشخص تجدید نظر خواهی، 20 روز برای افراد مقیم ایران و دو ماه برای ساکنین خارج از کشور، اعتراض خود را اعلام نمایید. پس از ثبت تجدید نظر خواهی در این دادگاه، رسیدگی به آرا با قابلیت تجدید نظر از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، نحوه رسیدگی به آرا طبق ماده 22 قانون تشکیلات دادگاه های عمومی و انقلاب به شرح زیر است:
1. نقض رای صادره و ارجاع رای به شعبه صادر کننده آرا
اگر اعتراض به رای مورد نظر وارد باشد، به منظور رسیدگی ماهوی به آن قرار صادره نقض می شود. در نهایت رای به منظور رسیدگی ماهوی به دادگاه صادر کننده قرار مرجوع می شود.
2. تایید رای صادره و ارجاع آن به شعبه برای اجرای حکم
اگر اعتراض به رای مورد نظر وارد باشد و رای مورد نظر قرار یا حکم باشد، یا به عبارتی رای تایید گردد، این دادگاه رای مربوطه را تایید خواهد کرد. در نهایت برای اجرای حکم رای مربوطه به شعبه مرجوع می شود.
3. نقض رای یا رسیدگی ماهوی به رای نقض شده
اگر رایی که قصد اعتراض به آن را دارید، حکم باشد و اعتراض به آن وارد باشد، دادگاه تجدید نظر رای مربوطه را نقض خواهد کرد. رای مورد نظر در نهایت در این دادگاه مجدد مورد رسیدگی ماهوی قرار خواهد گرفت.
در صورت ابرام شدن رای مورد اعتراض در دادگاه تجدید نظر، رای مورد اعتراض تایید گردد و اعتراض به آن وارد نباشد، در شرایط وجود جهات اعاده دادرسی یا فرجام خواهی افراد می توانند اعتراض خود را نسبت به رای مربوطه اعلام نمایند و از مراجع بالاتر بخواهند تا به اعتراض آن ها رسیدگی نمایند.
ساختار دادگاه تجدید نظر
هدف از تشکیل تمامی نهادهای قضایی و غیر قضایی، ایجاد نظم و پیشبرد هرچه بهتر اهدافی مشخصی است. به طور کلی می توان گفت برای دستیابی به این اهداف، به سلسله مراتب و ساختار منحصر به فرد نیاز دارید. دادگاه تجدید نظر نیز برای پیشبرد بهتر اهداف خود، دارای سلسله مراتب ویژه است. ساختار این دادگاه به صورت زیر است:
طبق ماده 20 قانون تشکیلات دادگاه های عمومی و انقلاب، این دادگاه ها در مراکز استان ها و به تعداد مورد نظر تشکیل می گردند. این دادگاه به طور کلی از یک رئیس و دو عضو مستشار تشکیل شده است که جلسات آن با حضور دو عضو اصلی رسمیت می یابد. رئیس این دادگاه، ممکن است رئیس شعبه اول دادگاه های عمومی، رئیس این دادگاه نیز باشد. به طور کلی می توان گفت این دادگاه شعب و دفاتر مختلف دارد که مدیر دفتر در این دفاتر مسئولیت انجام امور مربوط به خود را دارد. از جمله وظایف این مدیر می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تعیین وقت
- بایگانی و انجام مکاتبات
مدیر دفتر همچنین موظف است به آرای مورد تجدید نظر خواهی توسط قضات در شعب رسیدگی کند. شعب در حقیقت بخش اصلی دادگاه های تجدید نظر را تشکیل می دهند.
عوامل موثر بر هزینه دادگاه تجدید نظر
هزینه دادگاه تجدید نظر به عوامل مختلف بسیار زیادی وابسته می باشد. میزان دقیق این هزینه در پرونده های مختلف، متفاوت می باشد. در صورتی که ارزش خواسته در پرونده ای بیشتر باشد، هزینه دادرسی و تجدید نظر نیز افزایش خواهد یافت. هزینه دادرسی در این دادگاه را می توان از طریق روش های مختلف زیر محاسبه کرد:
- به منظور کسب اطلاع از میزان دقیق هزینه مورد نظر، باید به دادگاهی که پرونده شما در آن جریان دارد مراجعه نمایید.
- وکیل باتجربه با توجه به مشخصات پرونده شما، قادر به برآورد کردن هزینه های تقریبی تجدید نظر خواهی خواهد بود.
- امکان محاسبه آنلاین هزینه دادرسی، از طریق سایت ها و نرم افزارهای مختلف وجود دارد.
از مهمترین عوامل موثر بر این هزینه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1. تعداد صفحات دادخواست
هرچه تعداد صفحات یک دادخواست، بیشتر باشد هزینه دادرسی نیز افزایش خواهد یافت.
2. تعداد ضمائم
پیوست مدارک و اسناد به دادخواست، هزینه دادرسی را نیز تحت تاثیر قرار می دهد.
3. تعداد طرفین دعوا
افزایش تعداد طرفین یک دعوا، هزینه دادرسی را نیز افزایش می دهد.
4. نوع دعوا
دعاوی مختلف، هزینه های دادرسی متفاوت دارند.