ابطال وکالت نامه محضری چگونه است؟
در حقیقت، ابطال وکالت نامه محضری به معنای لغو یا فسخ اعتبار قانونی وکالت نامه رسمی می باشد. پس از ابطال این وکالت نامه، وکیل نمی تواند امورات مشخص شده در وکالت نامه را به نمایندگی از موکل خود انجام دهد. ابطال این وکالت نامه ممکن است بنا به دلایل مختلف انجام گیرد، از مهمترین این دلایل می توان به تغییر در شرایط فردی یا نیاز به تغییر در نمایندگی قانونی اشاره نمود.
روش های ابطال وکالت نامه محضری
ابطال وکالت نامه محضری از روش های مختلف امکان پذیر می باشد.
ابطال وکالت نامه توسط موکل
بنا به دلایل مختلف ممکن است موکل تصمیم به ابطال وکالت نامه خود بگیرد. هر یک از این شرایط قوانین و مراحل خاصی دارد.
1. فسخ قرارداد وکالت
گاهی اوقات ممکن است موکل بنا به دلایل خاص از عملکرد وکیل خود رضایت نداشته باشد و احساس کند که وکیل به تعهدات و مسئولیت های خود به خوبی عمل نمی کند. در این شرایط می توان نسبت به ابطال وکالت نامه محضری اقدام نماید. همچنین اگر نیازها یا اهداف موکل تغییر کند و به خدمات وکیل دیگر نیازی نداشته باشد، می تواند به صورت قانونی وکالت نامه را باطل کند.
2. مشکلات حقوقی یا قانونی
در صورتی که وکیل در امور قانونی و حقوقی خود دچار فساد یا تخلفات قانونی شود، موکل می تواند نسبت به ابطال وکالت نامه اقدام کند. گاهی ممکن است وکیل بنا به دلایل مختلف از جمله مشکلات روانی یا بیماری صلاحیت قانونی خود را در راستای اجرای قانون از دست بدهد، در این شرایط نیز موکل می تواند وکالت نامه را باطل کند.
3. تغییر وضعیت
وکالت نامه محضری در صورت فوت موکل به صورت خودکار از لحاظ قانونی ابطال می گردد. برای اطلاع رسانی به طرفین ذی نفع مربوطه ممکن است به انجام مراحل رسمی نیاز داشته باشید. گاهی ممکن است موکل بنا به دلایل مختلف همچون عدم توانایی ذهنی از اهلیت خارج گردد، در این صورت به ابطال وکالت نامه محضری نیاز پیدا خواهید کرد.
4. مشکلات قراردادی
در صورت تنظیم و عقد وکالت نامه به صورت نادرست بنا به دلایل همچون اشتباهات فنی یا قراردادی، موکل می تواند نسبت به ابطال وکالت نامه اقدام نماید. سپس وکالت نامه دیگر به صورت قانونی و صحیح تنظیم خواهد شد. در صورت ایجاد تغییرات در مفاد یا شرایط قرارداد وکالت نامه محضری که طرفین سر آن به توافق نمی رسند نیز دیگر دلیل ابطال وکالت نامه محضری از سوی موکل می باشد.
5. موارد خاص و فردی
گاهی ممکن است اختلافات خانوادگی یا شخصی موکل با وکیل خود باعث شود تا موکل به فکر ابطال وکالت نامه محضری بیفتد. ایجاد تغییر در وضعیت اقتصادی موکل همچون توانایی محدود مالی نیز از دیگر دلایل ابطال وکالت نامه محضری از سوی موکل می باشد.
ابطال وکالت نامه از سوی وکیل
بهترین وکیل پایه یک دادگستری در تهران، کرمان و دیگر شهرها ممکن است در شرایط و زمان های مختلف نسبت به ابطال وکالت نامه محضری خود اقدام نماید. مهمترین دلایل و شرایط ویژه ای که وکیل به صورت قانونی می تواند نسبت به ابطال وکالت نامه اقدام نماید، شامل موارد زیر می باشند:
- پایان اعتبار وکالت نامه
- بروز مشکلات قانونی
- مشکلات شخصی یا حرفه ای
- تغییر در شرایط و نیازهای کاری موکل
- مشکلات قراردادی
- بروز موارد خاص
مراحل ابطال وکالت نامه محضری
به موجب وکالت نامه محضری، موکل به وکیل خود اختیار می دهد تا امری را به جای ایشان انجام دهد. وکالت نامه ممکن است به صورت شفاهی یا کتبی باشد. لازم به ذکر است که برای انجام برخی امور همچون نقل و انتقال ملک، وکالت نامه باید کتبی باشد. این وکالت نامه باید در دفترخانه اسناد رسمی تنظیم گردد. برای ابطال وکالت نامه باید مراحل زیر را با دقت زیاد پیمود:
1. جمع آوری مدارک و اسناد مورد نیاز
برای ابطال وکالت نامه محضری باید مستندات و مدارک مربوط به وکالت نامه و مدارک شناسایی را ارائه داد. ارائه این مدارک و مستندات رسیدگی به مراحل بعدی را ساده می سازد. از مهمترین این اسناد می توان به نسخه اصلی وکالت نامه و مدارک مربوط به دلیل ابطال آن از سوی وکیل یا موکل اشاره کرد.
2. بررسی شرایط قانونی
به منظور ابطال وکالت نامه رسمی باید دلایل قانونی آن را مورد توجه قرار داد. توجه به این امر در تکمیل دادخواست به شما کمک می کند. از مهمترین دلایل این وکالت نامه می توان به این موارد اشاره کرد:
- فسخ وکالت نامه توسط موکل
- فوت موکل یا وکیل
- فقدان اهلیت موکل یا وکیل
- وقوع اشتباهات فاحش در تنظیم وکالت نامه
پس از اخذ رضایت وکیل برای ابطال وکالت نامه، این کار سریع و آسان انجام خواهد گرفت. در صورت عدم رضایت وکیل به این موضوع، به پیگیری های قانونی بیشتر نیاز خواهید داشت.
3. اعلام تصمیم به دفترخانه اسناد رسمی
از مهمترین مراحل ابطال وکالت نامه محضری می توان به اعلام این تصمیم، به دفترخانه اسناد رسمی اشاره کرد. برای این منظور باید به دفترخانه ای که سند در آن تنظیم شده مراجعه نمایید. در نهایت درخواست ابطال وکالت نامه را به صورت رسمی اعلام نمایید. پس از ارائه درخواست ابطال به دفترخانه، ابطال آن به صورت رسمی ثبت می گردد. در صورت ثبت وکالت نامه در دفترخانه، ثبت درخواست ابطال آن لازم و ضروری است.
4. پیگیری از مراجع قضایی
در صورت ثبت وکالت نامه در دفاتر ثبت اسناد رسمی و عدم رفع مشکل با مراجعه به دفترخانه، می توان به مراجع قضایی مراجعه کرد. در این شرایط، به تنظیم دادخواست رسمی، ارائه دلایل قانونی و مستندات به دادگاه نیاز خواهید داشت.
5. اطلاع رسانی به طرفین وکالت
موکل پس از ابطال وکالت نامه، باید به طرفین مربوطه وکالت اطلاع دهد تا از اعتبار وکالت نامه باطل شده آگاه گردند. اقدامات قانونی و مالی به این ترتیب به درستی انجام خواهند گرفت.
6. درخواست تاییدیه ابطال وکالت نامه
پس از اتمام مراحل قانونی و اداری ابطال وکالت نامه محضری، باید تاییدیه ابطال وکالت نامه را دریافت کرد. تاییدیه که به عنوان سند معتبر ابطال وکالت نامه محسوب می شود به موکل ارائه می گردد. این تاییدیه به صورت رسمی شناخته می شود.
کلام آخر
برای ابطال وکالت نامه محضری باید نکات مهم و قابل توجهی را در نظر داشت. همواره توصیه می شود قبل از مراجعه به دفترخانه برای ابطال وکالت نامه، از نوع و شرایط وکالت نامه خود مطلع شوید. حضور همزمان موکل و وکیل در دفترخانه برای ابطال وکالت نامه رسمی ضروری است. برای ابطال وکالت نامه گاهی ممکت است به ارائه مدارک و مستندات نیاز داشته باشید. هزینه ابطال وکالت نامه در دفترخانه طبق تعرفه های قانونی مشخص می گردد.