تبلیغات در مستر وکیل
دانستنی‌های حقوقی

شکایت فرزند از پدر چگونه است؟⚖️【 آپدیت 1403 】

زمانی که زوجین صاحب فرزند می شوند از لحظه تولد فرزند برا طرفین تکالیف ایجاد می شوند. پرداخت نفقه، فراهم نمودن فضای مناسب رشد فرزند و تربیت ایشان از جمله تکالیفی هستند که با تولد نوزاد برای پدر ایجاد می شوند. در صورت کوتاهی والدین در هر یک از وظایف خود، حق شکایت فرزند از پدر یا مادر ایجاد خواهد شد. همانطور که فرزندان در مقابل پدر و مادر خود وظایف مختلفی به عهده دارند، والدین نیز در مقابل فرزندان خود وظایفی دارند و باید به وظایف خود عمل کنند. فرزند نسبت به والدین خود مانند دیگر افراد جامعه حق شکایت و پیگیری حقوق از دست رفته خود را دارد و قادر به تنظیم شکواییه در این زمینه می باشد.

هرچند ممکن است به نظر برسد که شکایت فرزند از پدر چندان کاربردی نیست اما از آنجا که خشونت خانگی افزایش یافته بهتر است فرزندان نسبت به حقوق خود و وظایف والدین آگاه باشند تا بتوانند در صورت عدم انجام آن ها از سوی والدین اقدامات لازم را برای طرح شکایت انجام دهند.

نحوه شکایت فرزند از پدر

اگر قصد طرح شکایت فرزند از پدر را دارید قبل از هر چیز باید موضوع شکایت را مورد بررسی قرار دهید. در صورتی که به دلیل عدم پرداخت نفقه توسط پدر قصد طرح شکایت علیه ایشان را داشته باشید در گام نخست باید به دادگاه خانواده مراجعه کنید. در این زمینه می توان از بهترین وکیل خانواده در تهران کمک بگیرید. دادگاه خانواده درخواست شما را بررسی خواهد کرد و برای تعیین میزان نفقه پرونده شما را به یک کارشناس مرجوع خواهد کرد. میزان نفقه توسط کارشناس مشخص خواهد شد و پس از آن پدر باید نفقه تعیین شده را پرداخت کند.

نحوه شکایت فرزند از پدر

فرزند همچنین می تواند درخواست تعدیل نفقه را به دادگاه خانواده بدهد زیرا ممکن است در اثر تورم، نفقه دریافتی ایشان بسیار اندک باشد. فرزند همچنین می تواند به دلیل ضرب و شتم و یا سرقت شکایت خود علیه پدر را مطرح کند. برای این منظور نیز باید شکواییه تنظیم شود و دادگاه تقدیم شود. بدون شک فرزند از نحوه تنظیم شکواییه و فنون آن بی اطلاع است از این رو به مرجع نیاز دارد تا برای ایشان شکواییه تنظیم نماید. در این شرایط می توان با بهترین وکیل تنظیم قرارداد در تهران مشورت کرد.

پس از تنظیم شکواییه و تقدیم آن به دادسرا، دادگاه روند رسیدگی به موضوع شکایت را آغاز می کند و در رابطه با ضرب و شتم اگر به فرزند آسیب وارد شده باشد، پدر به پرداخت دیه محکوم خواهد شد و در رابطه با سرقت نیز پدر به مجازات سرقت تعزیری محکوم می شود. شکایت عدم پرداخت نفقه یکی از شکایات مالی است که در دادگاه حقوقی باید پیگیری شود. در حالی که شکایت بابت ضرب و شتم باید در دادگاه کیفری پیگیری شود و میزان دیه و مجازات متناسب با جرم تعیین خواهد شد.

دلایل شکایت فرزند از پدر

برای تعیین مرجع صالح رسیدگی کننده به شکایت فرزند از پدر ابتدا باید موضوع شکایت تعیین گردد. از مهمترین دلایل طرح این شکایت می توان به عدم پرداخت نفقه، ضرب و شتم، دزدی از فرزند و قتل فرزند اشاره کرد. در صورتی شکایت بابت عدم پرداخت نفقه صورت گیرد دادگاه خانواده باید آن را پیگیری کند در صورتی که شکایت ضرب و شتم باید در دادسرا مورد رسیدگی قرار گیرد.

1. عدم پرداخت نفقه

اصلی ترین وظیفه پدر نسبت به فرزندان خود پرداخت نفقه آن ها تا زمان رسیدن به سن قانونی که 18 سال است، می باشد. سپس تا زمانی که فرزندان استقلال مالی به دست آورند پدر موظف به پرداخت نفقه ایشان خواهد بود. عدم پرداخت نفقه توسط پدر به فرزند واجد شرایط خود، فرزند یا مادر ایشان که در اکثر موارد قیم فرزند می باشد می توانند به دادگاه مراجعه کنند و شکایت فرزند از پدر را مطرح کنند. پس از طرح شکایت و ارائه آن به دادگاه، پرونده توسط دادگاه تشکیل خواهد شد و زمان جلسه تعیین می شود. طرفین باید در جلسه حاضر شوند و ادعای خود را عنوان کنند.

عدم پرداخت نفقه

اگر در طول جلسه پدر ادعا کند که نفقه را پرداخت کرده باید مدارک اثبات کننده ادعای خود را به دادگاه ارائه دهد و به صورت مستند ثابت کند که نفقه را پرداخت کرده است. لازم به ذکر است که اگر پدر توانایی مالی داشته باشد اما از پرداخت نفقه به فرزند خودداری کند، عمل ایشان جرم محسوب می شود و مجازات برای ایشان تعیین خواهد شد.

2. ضرب و شتم و تنبیه بدنی

طبق نظام حقوقی ایران پدر و مادر قادر به تنبیه فرزند خود هستند، اما تنبیه نباید از میزان متعارف آن خارج شود. داغ کردن یا محروم نمودن ایشان از غذا از تنبیه های خارج از عرف است و والدین نباید آن را انجام دهند. این موارد جرم محسوب می شوند و به صورت کیفری قابل پیگیری می باشند. در این موارد بهتر است با بهترین وکیل کیفری در تهران مشورت کرد و راهنمایی های لازم را از ایشان دریافت کرد. اگر والدین فرزند خود را کتک بزنند و به ایشان فحاشی و توهین کنند، فرزند قادر به طرح شکایت خود علیه آن ها در مراجع قضایی خواهد بود. این اعمال ذاتا جرم محسوب می شوند و طبق قانون برای آن ها مجازات تعیین شده است.

طبق این ماده اگر والدین برای تربیت فرزند خود با در نظر گرفتن امنیت ایشان اقدام به تنبیه در حدود عرفی و شرعی کنند، تنبیه جرم محسوب نخواهد شد و امکان پیگیری آن به صورت کیفری وجود ندارد. اگر تنبیه طوری باشد که آثار آن روی بدن کودک باقی بماند، تنبیه عرفی محسوب نخواهد شد. فرزند قادر به طرح شکایت فرزند از پدر و مجازات ایشان می باشد. تنبیه متعارف تنها از سوی والدین امکان پذیر است و مربی مهد کودک یا معلم مداری قادر به استفاده از تنبیه بدنی به عنوان تادیب و تربیت شخص نمی باشند. این عمل جرم محسوب می شود و فرد مجازات خواهد شد.

3. قتل فرزند

طبق قانون ایران، مجازات قصاص برای قتل عمد وجود دارد. البته در صورت رضایت ولی دم امکان گذشت از این حکم وجود خواهد داشت. این حکم در رابطه با پدری که فرزند خود را می کشد جاری نمی شود. اگر پدر واقعی فرزند خود باشد و پدر خوانده نباشد، فرد قصاص نخواهد شد. در صورت قتل فرزند توسط مادر نیز حکم قصاص اجرا خواهد شد. این حکم تنها برای پدر قابل گذشت خواهد بود. این مجازات بازدارنده نیست و در این زمینه قتل های زیادی رخ می دهد که اگر مجازات شدیدتر بود، قتل نیز تحقق پیدا نمی کرد.

کلام آخر

اگر پدر به فرزند واجد شرایط خود نفقه ندهد یا ایشان را مورد ضرب و شتم قرار دهد، فرزند قادر به طرح شکایت فرزند از پدر خواهد بود. موضوع در مراجع قضایی پیگیری خواهد شد. پرداخت نفقه و ضرب و شتم پرتکرارترین پرونده های شکایت فرزند از پدر را تشکیل می دهند.

3.8/5 - (6 امتیاز)

سحر تمدنی نژاد

سلام سحر هستم، از سال 1397 فعالیت مو در حوزه نویسندگی و تولید محتوای متنی یونیک شروع کردم، به حرفه تولید محتوا علاقه زیادی دارم و همواره سعی بر افزایش اطلاعاتم در زمینه سئو و تولید محتوا یونیک دارم، امیدوارم بتوانم مطالب با بهترین کیفیت را در اختیار شما عزیزان قرار دهم☘️💚

مقالات مرتبط

نظرات 5

  1. آقا هستم. ۴۶ ساله. بیماری ارثی سرطان ملانوما پوستی دارم.در ده سالگی بیماری تشخیص داده شد. به توصیه پزشک معالج قرار گرفتن در زیر آفتاب خطر گسترش سرطان در بنده را افزایش میداد. با اینکه پدرم آگاهی کامل نسبت به تجویز پزشک داشت، تمام دوره ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان را به مدرسه فرستاد.در‌نتیجه بیماری پیشرفت میکرد. تا چهل سالگی چندین عمل جراحی برای برداشتن توده های سرطانی روی بدنم داشتم.اکنون که چهل و شش سال دارم بی کار هستم و مجرد.حال میخواهم بدانم آیا راهی برای ایراد شکواعیه با این مضمون که: با این که از خطرات بیماری بنده اطلاع داشت، با این حال در روزهای گرم بندره را به مدرسه فرستاد، دارم؟

  2. سلام آقا من ۱۵ سالمه من با پدرم دعوا کردم پدرم الان میخواد شناسنامه منو بفروشه من مدرک مدرسه بیمه
    رو دارم آیا راهی داره که بتونم شکایت کنم ازش؟

  3. سلام وقت بخیر
    ۱۸ سالمه پدرم منو مادرمو با خواهرم از خونه بیرون کرده .
    دو ساله هیچ خرجی نمی‌ده
    تازه برگشته به خانواده مادرم هم توهین می‌کنه . بی احترامی می‌کنه
    من چیکار باید بکنم .
    وضعیت اینطوری پیش بره من کار اشتباهی انجام میدم و جز پشیمانی چیزی برام نمی‌مونه . لطفاً راهی بهم نشون بدید

  4. سلام. 19سالمه دیشب با پدرم بحثم شد بهم خیلیی فحش های بد و ناجور داد…میشه ازش شکایت کنم؟ به جرم توهین کردن
    آخه اولین بارش هم نیست از 14سالگیم داره فحشم میده

  5. نمی‌دونم چی بگم منم مشکلی مثل شماها دارم درکتون میکنم واقعا هرکسی لیاقت پدر شدن رو نداره خدا کمکمون کنه برای هم دعا کنیم تا بدون اینکه به خودمون و عزیزانمون آسیبی برسه از دستشون راحت شیم 😔🥺

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا